Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Mozarts operaer komplet | musik.guide.dk

Anmeldelse: Mozarts operaer komplet

<p> I sidste uge blev i forbindelse med en liedkoncert fra Salzburg den schweiziske sopran Lisa della Casa betegnet som alle tiders Arabella. </p>

Mozarts operaer komplet

Decca 478 1600,

44 cd’er til absolut lavpris.

Der er noget specielt ved at eje en stor boks med samtlige operaer af Puccini, Verdi eller Wagner. Universal (Decca, DGG, Philips) har udsendt dem alle i fremragende genudgivelser. Nu er Mozart kommet til med samtlige 20 operaer på 44 cd’er til ca. 15 kr. pr. plade.

Det er et supertilbud, også fordi det musikalske og sanglige niveau er højt. Det er ganske vist ikke de berømte wienerindspilninger fra de gyldne årtier efter Anden Verdenskrig, men uanset hvad der i forvejen står på hylden, gør boksen Mozart-samlingen rigere.

Man behøver jo ikke at satse på de "bedste" indspilninger. Det er givende at lytte til nuancerne i tolkningerne, og denne boks har rigeligt at byde på. Er der så ikke relativt flere svagere operaer hos den unge Mozart end hos Wagner, Verdi og Puccini? Ja, det er en påstand, som langt fra alle vil være enig i. Og dog er her intet værk,som ikke indeholder smuk musik, som det gør godt at lytte til.

Ledsagehæftet indeholder ikke teksterne, men gode artikler af Stanley Sadie om de italienske operaer og af Richard Wigmore om de tyske.

Mozart en masse

Den gedigne Leopold Hager og hans Mozarteum-orkester fra Salzburg tager sig af tidlige operaer, optaget af DG med sangere som Agnes Baltsa, Edith Marhis, Peter Schreier, Julia Varady, Edita Gruberova, Werner Hollweg og Ileana Cotrubas.

Colin Davis fylder også godt. Han dirigerer "Idomeneo", som Den jyske Opera spiller til februar, med overraskende lidenskab, mens den overvejende britiske besætning ikke hæver sig over det pæne. Der synges bedre i "Tryllefløjten" fra 1984, hvor man har fornøjelsen af Mikael Melbyes Papageno. Med "Cosi fan tutte" er Davis igen dramatisk med et fornemt sangerhold: Caballé, Janet Baker, Cotrubas og Gedda, som stilmæssigt dog klinger forskelligt.

I "Don Giovanni" fornøjer Ingwar Wixell og Ganzarolli ikke, derimod tenoren Stuart Burrows, Mirella Freni som Zerlina og den instrumentalt smukt klingende Kiri te Kanawa. Christina Eda-Pierre er en dramatisk Constanze i "Bortførelsen fra seraillet" med en velsyngende besætning, som dog har problemet, at kun talerollen Selim er besat med en tysker, selveste Curd Jürgens. I "Figaros bryllup" har Colin Davis en vidunderlig Susanna i Mirella Freni, men ingen af de andre når hendes Mozart-sang.

Hans Schmidt-Isserstedt dirigerer stilrent "Die Gärtnerin aus Liebe" med Hollweg og Cotrubas. Sådan går det op og ned, men absolut mest op. Alt i alt er dette billige Mozart-sæt et fund. Jo, "Gåsen fra Cairo" (L’oca dl Cairo) er der også med Fischer-Dieskau og Inga Nielsen. Det er da en pladeforhandlers drøm.

Topindspilninger

Mozarts Figaros brylluo

Dirigent Erich Kleiber

Decca 478 1720,

tre cd’er til mediumpris

Et oplagt enkeltkøb er "Figaros bryllup", som i den komplette boks er et svagt led, men Decca har genudgivet et af de bedste Mozart-sær nogensinde, Erich Kleibers og Wiener Philharmonikers fra 1955.

Kleiber musicerer naturligt og sprællevende en ægte teaterforestilling med Hilde Gueden som en dejlig Susanna og de to fremragende herrer, Alfred Poells aristokratiske greve og Cesare Siepis følsomt faste Figaro

Anmeldelse: Mozart: Sinfonia Concertante

06-01-2012: Abbado holder her Mozart i stramme tøjler sammen med sine italienske Mozart-specialister og en håndfuld træblæsere. Læs artikel

Anmeldelse: Mozart: Symfoni nr. 39 & 40

22-11-2011: De har svært ved at jage Mozart ud af fjerene, stjernedirigenten Abbado og hans unge orkester i Bologna. Læs artikel

Nyhed: Et ukendt Mozart-mesterværk

02-02-2010: For instruktøren Klaus Hoffmeyer er det en drøm at iscenesætte en Mozart-opera, der kun har været opført en enkelt gang tidligere i Danmark.

Læs artikel

Anmeldelse: Tenoren skal ældes på scenen

02-02-2010: David Danholt skal i Idomeneo udfylde en rolle, som Mozart oprindelig skrev til en sanger, der var dobbelt så gammel som den danske tenor.

Læs artikel

Anmeldelse: Svjatoslav Richter: The Comlete EMI Recordings / The Originals

03-07-2009: To fremragende bokse til næsten ingen penge med den store russiske pianist supplerer hinanden godt

Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...