Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Stine Michel: Frejas viser | musik.guide.dk

Stine Michel: Frejas viser

En fremragende samling viser fortæller om en kvinde med hang til bl.a. katte og elskov.

Viser

Stine Michel:

Frejas viser

GO' Danish Folk Music

Er udkommet

Danske viser kan virke noget støvede og musikmuseums-agtige, men lever godt ude i den rigtige verden. Tænk bare på Povl Dissing og Benny Andersens bidrag i de seneste årtier.

De yngre kræfter kan også, og et af de bedste eksempler på det er Stine Michel. Hendes bidrag til stilarten er heller ikke gået upåagtet hen - i 2008 modtog hun en Danish Music Award Folk for Årets Bedste Visealbum med udgivelsen ”Natravn”.

I år er hun aktuel med ”Frejas viser”, der handler om en kvinde i nutiden med hang til bl.a. katte og elskov. Inspirationen stammer naturligvis fra kærlighedsgudinden i den nordiske mytologi, Freja.

I Stine Michels fortælling kommer vi langt omkring, og det er ikke bare lutter idyl, der berettes om. Både op- og nedture magter hun med ordrige fortællinger og en musikledsagelse, der er med til at understøtte både det glade og kærlige og det mørke og deprimerende.

Hun befinder sig også i godt musikalsk selskab anført af strengespilleren Gustaf Ljungren, der har produceret skiven sammen med Stine Michel.

Masser af overskud

Over hele pladen svæver en sky af masser af overskud og lethed, og Michel har ingen problemer med at skære igennem med sin indtrængende stemme.

Og skrive, det kan hun, så man aldrig bliver træt af omkvæd, der på andre plader bliver gentaget alt for mange gange. Reelt er det et af de visealbum, hvor sangskriveren slet ikke har sparet på ordforrådet, men giver massevis af detaljer - ingen discount her. Et eksempel på hendes hittepåsomhed er dette uddrag af ”Freja går til kilden”:

»Jeg har kastet klædet i den ring/ som en gang skabte lys og glæde omkring/ det som tegnede som guld og grønne skove/ blev i stedet en rede hvor vi ku' sove/ Skidtet er fejet ind under bordet/ rundt om synger skilsmissekoret/ alt det vi byggede og bryggede på/ kvæles nu i kuverternes grå.«

En ekstra dimension

Det var faktisk svært at finde det rigtige uddrag, fordi der er så mange gode tekst-indslag cd'en igennem.

Selv om Freja må så meget igennem, bliver man i rigtigt godt humør efter at have hørt pladen. Michels finurlige tekster og så musikken, der så let og elegant tilføjer en ekstra dimension.

Der er faktisk ikke langt til Dissing/Andersens ”Svantes viser”, der ligesom ”Frejas viser” bygger på den grundlæggende viseform, men serverer den frisk og opdateret uden at gøre grov vold på musikartens tradition.

Blå bog

Stine Michel

Født 1973.

Opvækst ude på landet på Midtsjælland.

Faderen var musiklærer, og musikinteressen blev hurtigt vakt.

Efter musikuddannelse udgiver hun sin første cd i 1999.

Nomineret til Årets Dansk Folkdebut i 2004 for ”Til de elskende” og Årets Børneudgivelse i 2007 for ”Mosekonen brygger”.

”Natravn” indbragte hende prisen for Årets Visealbum i 2008.

”Frejas viser” er hendes ottende udgivelse.

www.stinemichel.dk

Anmeldelse: Kim Larsen: Mine damer og herrer

02-05-2010: Kim Larsen rider på rutine, kæpheste og letkøbt satire på nyt album. Indignationen og inspirationen gnistrer, men udspillet rummer også frustrerende lavpunkter.

Læs artikel

Anmeldelse af Allan Olsen - Jøwt

01-03-2013: Den nye plade fra Allan Olsen er både poetisk og godt skruet sammen. Han kunne dog godt have satset mere på de barske historier. Læs artikel

Anmeldelse: Erik Grip: Grips Greatest

24-10-2011: Vi lægger hårdt ud med klassikerne fra Erik Grips sangkatalog. Læs artikel

Anmeldelse: Dodo: Dodo Benny Bossa

06-04-2011: Dodo skaber god kontrast mellem siesta-doven musik og sortsynede Svante-viser. Benny Andersen er kun flygtig gæst på albummet. Men hans krasse og kildrende poesi er hovedattraktionen. Læs artikel

Anmeldelse: Niels Hausgaard (Musikteatret, Holstebro)

29-01-2011: På sin årlige turné lægger den nordjyske show-mand denne gang vægt på det musikalske i samspil med Anne Dueholm. I stedet for meget skarpe ironiske betragtninger om politik fokuserer Niels Hausgaard på lune bemærkninger. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...