Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Natalie Merchant: Leave Your Sleep | musik.guide.dk

Natalie Merchant: Leave Your Sleep

<p> Natalie Merchant har researchet i syv år og udvalgt 26 digte fra arkiverne. Dem har hun sat musik til - i vidt forskellige stilarter. </p>

Verdensmusik

Natalie Merchant: Leave Your Sleep

2-cd, 26 sange, 80 siders ”booklet”, indbundet

Findes også i enkelt-cd-udgave med 16 sange

Nonesuch/Warner

Når Natalie Merchant synger, er det ligefremt, ærligt og fortroligt - men der er ikke noget ømt, romantisk eller sensuelt dér. Sådan har det været i de cirka 25 år, hun har været et kendt og respekteret navn - indtil for syv år siden hovedsagelig for at bruge sin stemme på sine egne sange.

2003-albummet ”A House Carpenter's Daughter” med nærværende, respektfulde, originale fortolkninger af bl.a. ”House Carpenter”, ”Which Side Are You On?” og ”Crazy Man Michael” må nu betegnes som et vendepunkt eller et springbræt - til det nye værk, som er blevet til efter grundig research. Syv års research udi lyrik og musik.

130 musikere


”Leave Your Sleep” er en ambitiøs samling sange, sammensat af engelske og nordamerikanske digte fra de seneste 200 år, som Natalie Merchant har sat i toner, så de udvalgte tekster er kombineret med vidt forskellige musikgenrer. Mirakuløst optræder de med hver deres autenticitet - bindes kun sammen af ophavskvindens røst.

130 musikere har været involveret i indspilningerne.

Musikalsk går det fra britisk/keltisk (”Nursery Rhyme Of Innocence And Experience”, ”Calico Pie”, ”The Walloping Window Blind”, ”Vain And Careless”, ”Sweet And A Lullaby”) over drivende sydøstasiatisk (”The King Of China's Daughter”), dæmpet blues/gospel (”The Peppery Man”), svingende østeuropæisk (”The Dancing Bear”), blid reggae (”Tupsyturvey-World”) og swingjazz (”The Janitors's Boy”) til knap så definerbare blandformer.

”The Sleepy Giant” er sunget kammermusik med Leonard Cohen-kvalitet. ”The Land Of Nod” og ”Spring And Fall: To A Young Child” er næsten symfoniske.

Den musikalske overflod munder ud i en indiansk hymne, der er vævet rundt omkring ”Indian Names”.

Tekstportrætter og fotos


Her er tekster af berømmede poeter som E.E. Cummings, R.L. Stevenson og Ogden Nash. Og andre, hvis oprindelse ikke kendes. Hver af de kendte digtere er i den medfølgende ”booklet” portrætteret med tekst og foto - et af resultaterne af Natalie Merchants forskning i arkiverne.

Mange af digtene er nok skrevet for børn, men så raffineret og seriøst, som de bliver fremført her, er det storslåede vuggeviser for aldeles voksne mennesker.

Blå bog


Natalie Merchant


Født og opvokset i Jamestown i den vestlige del af staten New York - mellem Buffalo og Cleveland.

Sangskriver og forsanger i bandet 10.000 Maniacs 1981-1993 (fra hun var 17, til hun var 30).

Solo-studiealbum:

”Tigerlilly” (1995),

”Ophelia” (1998),

”Motherland” (2001),

”The House Carpenter's Daughter” (2003),

”Leave Your Sleep” (2010).

Anmeldelse: Sofia Karlsson: Söder om kärleken

26-08-2009: Sofia Karlsson er en af de populæreste og fremmeste udøvere af svensk visekunst.

Læs artikel

Anmeldelse: Tina Dickow: True North

13-12-2011: Filmen/koncertoptagelsen ”True North” kan markere et afgørende vendepunkt for Tina Dickow. Sangerinden viser mod og eventyrlyst i selskab med DR UnderholdningsOrkestret. Læs artikel

Anmeldelse: Niels Hausgaard (Musikteatret, Holstebro)

29-01-2011: På sin årlige turné lægger den nordjyske show-mand denne gang vægt på det musikalske i samspil med Anne Dueholm. I stedet for meget skarpe ironiske betragtninger om politik fokuserer Niels Hausgaard på lune bemærkninger. Læs artikel

Anmeldelse: Jenny Lewis (Lille Vega); Jenny Lewis: Acid Tongue

15-10-2008: Jenny Lewis leverer varen på sit nye soloalbum. Til den udsolgte koncert i Vega viste hun også masser af eksempler på sine levedygtige kvaliteter.

Læs artikel

Anmeldelse af Anne Dorte Michelsen - De voksnes rækker

29-10-2015: Anne Dorte Michelsen går på ordsiden hårdt til omgivelserne og sig selv. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...