Find mere om:
TV Avisens studievært stopper efter ny afsløring | musik.guide.dk

TV Avisens studievært stopper efter ny afsløring

Manipulation: Danmarks Radios troværdighed er skadet så meget efter nye afsløringer af manipulation med Irak-reportager, at TV Avisens studievært Jeppe Nybroes ansættelse i DR ophører med øjeblikkelig virkning.

Danmarks Radio stopper med øjeblikkelig virkning samarbejdet med TV Avisens mest fremtrædende studievært, Jeppe Nybroe. Det sker efter Morgenavisen Jyllands-Postens afsløring søndag af, at DR-journalisten har manipuleret med lyden i en reportage fra Irak.

»Samarbejdet kan ikke fortsætte, fordi hele forløbet omkring Jeppe Nybroes Irak-reportager den sidste måned sammenlagt gør, at DR's troværdighed er ramt på en sådan måde, at det bliver vi nødt til at forholde os til,« siger chefen for DR Nyheder, Ulrik Haagerup.

Mr. News
Jeppe Nybroe, 34 år, studievært på TV Avisen siden sommeren 2006 og markedsført som DR Nyheders nye Mr. News, fik for en måneds tid siden en advarsel og blev sendt på tre måneders ufrivillig ferie og afspadsering, efter at det blev afsløret, at han fra taget af en pansret mandskabsvogn på vej ind i Irak fortalte, at »nu ruller nogle af de allersidste danske soldater ud af Irak i ly af nattemørket.«

Søndag kunne Jyllands-Posten så afsløre, at han også havde manipuleret med en Irak-reportage i Horisont mandag den 16. januar 2006.

I indslaget, hvor Jeppe Nybroe fulgte amerikanske soldaters jagt på oprørsstyrker i udkanten af Ramadi i Irak, hørtes lyd af tre eksplosioner, men i virkeligheden var der ikke tre eksplosioner. Det var den samme lyd fra én eksplosion, som blev genbrugt. Det fastslår tekniske analyser af indslaget, som den selvejende institution DELTA har lavet for Jyllands-Posten.

Benægtede manipulation
De DR-medarbejdere, som har haft med indslaget at gøre, herunder Jeppe Nybroe, havde i første omgang, da Jyllands-Posten konfronterede divisionschef Ulrik Haagerup for mistanken om genbrug, fastholdt, at der ikke var manipuleret med lyden. Derefter sendte Jyllands-Posten indslaget til analyse hos DELTA.

»Det er ikke så meget det, at Jeppe Nybroe har lagt nogle klip af skud ind i et indslag. Det kan føre til en etisk diskussion om, hvor meget man kan manipulere med virkeligheden. Det er over min grænse.

Men det er mere det, at når vi melder ud, at vi ikke har lagt noget ind, og det så viser sig i virkeligheden, at det er der alligevel, så er det en alvorlig belastning for vores troværdighed. Så er det rigtigst at stoppe samarbejdet, og det er begge parter enige om,« siger Ulrik Haagerup.

Ikke mere at sige
Han har ikke fundet anledning til at iværksætte yderligere tekniske undersøgelser af Horisont-indslaget:

»Det, som Jyllands-Posten har fremlagt, er korrekt. Det er dét, vi har taget udgangspunkt i, og ansvaret er Jeppe Nybroes.«

På spørgsmålet, om Jeppe Nybroe selv har ønsket at stoppe, eller om han fik valget mellem at stoppe samarbejdet eller en fyreseddel, siger Ulrik Haagerup:

»Vi har lavet en aftale, som vi er enige om.«

Jeppe Nybroe siger i en pressemeddelelse, at han er ked af situationen.

»Jeg håber og beder af samme grund, at pressen vil lade mig være i fred i denne tid. Jeg forstår og takker for de af mine kolleger, der spørger til mine kommentarer og reaktioner - men jeg har ikke mere at sige på nuværende tidspunkt.«

Gavnlig på længere sigt
Troværdighed er og skal være DR's adelsmærke, fastslår Ulrik Haagerup, og han vil ikke finde sig i, at hans medarbejdere overdramatiserer virkeligheden eller illuderer noget, som ikke er virkelighed.

Han tror, at sagerne med Jeppe Nybroe på længere sigt kan være gavnlige for DR.

»De kan være med til at skærpe opmærksomheden om den kurs, vi skal have på nyhedsområdet i DR. Det er ikke et problem, at vi laver fejl, for det handler ikke om, at man kun er troværdig, hvis man ikke begår fejl. Vi skal ikke forsøge at skjule de fejl, vi laver. Vi skal lære af de fejl, vi begår og har et ønske om at fremstille virkeligheden på en sober og ordentlig måde.

Der har været nogle sager her, hvor der er rejst tvivl om hæderligheden af det, vi laver, og det har skadet DR's og Jeppe Nybroes troværdighed. Sagerne er en kærkommen lejlighed til i hele branchen at diskutere grænserne for, hvor langt man kan gå med at manipulere med lyd og billeder, også på pressefotos,« siger Ulrik Haagerup.

Flere undersøgelser
Som oplyst søndag i Jyllands-Posten fortalte en DR-medarbejder umiddelbart efter Horisont-udsendelsen i januar 2006 redaktøren og værten Kim Bildsøe Lassen, at Jeppe Nybroe havde genbrugt den samme lyd, men det afviser Kim Bildsøe Lassen. Den sag har Ulrik Haagerup ikke tænkt sig at forfølge.

»Jeg har ikke andre oplysninger, og jeg har ikke fundet anledning til at stille yderligere spørgsmål til det,« siger Ulrik Haagerup.

Kim Bildsøe Lassen trådte ind som studievært på TV Avisen, da Jeppe Nybroe blev fjernet for en måned siden.

Ulrik Haagerup oplyser til fagbladet Journalistens netside, at seernes og lytternes redaktør på DR, Jacob Mollerup, har fået til opgave at undersøge, om Jeppe Nybroe har manipuleret med flere reportager end de to, der foreløbig er kendt.

Blå bog
Jeppe Nybroe

?Sådan præsenterede DR selv Jeppe Nybroe på sin

hjemmeside:

?Født i juni 1973 i Kenya - opvokset i Århus og en kort periode i Mellemøsten - bor i dag på Amager.

?Rejste efter studentereksamen til Madrid, hvor han studerede spansk sprog og kultur.

?I januar 1997 uddannet journalist fra Danmarks

Journalisthøjskole med halvandet års praktik på

Morgenavisen Jyllands-Posten.

?I årene efter journalist og tilrettelægger på TV 2, Nordisk Film, Saga Film, Skandinavisk Filmkompagni samt freelance

krigskorrespondent for bl.a. Politiken og Weekendavisen.

?Jeppe Nybroe er desuden medforfatter til tre bøger,

bl.a. om dansk politik.

I 1999 ansat i DR TV's nyhedsafdeling. Reporter på bl.a. Søndagsmagasinet, Kriminalmagasinet og TV Avisen, ofte med opgaver i udlandet. Herudover live-reporter ved store begivenheder i kongehuset, folketingsvalg, statsbesøg m.m.

?I de seneste år har Jeppe Nybroe været fast udlandsreporter og TV Avisens udsendte korrespondent til krige og konflikter over det meste af verden, især Mellemøsten, samt til

naturkatastrofer og andre former for "breaking news".

?Siden sommeren 2006 studievært på TV Avisen.

»Det, som Jyllands-Posten har fremlagt, er korrekt. Det er dét, vi har taget udgangspunkt i, og ansvaret er Jeppe Nybroes.«
Ulrik Haagerup Chefen for DR Nyheder
Troværdighed er og skal være DR's adelsmærke, fastslår Ulrik Haagerup, og han vil ikke finde sig i, at hans medarbejdere overdramatiserer virkeligheden eller illuderer noget, som ikke er virkelighed.

Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...