Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
John Legend: Evolver | musik.guide.dk

John Legend: Evolver

<p> Den amerikanske soulsangers nye album er en overraskelse - og en god af slagsen. </p>

John Legend:

Evolver

Sony Music

Albummet rammer måske ikke lige med det samme.

Men man skal ikke være ret længe i selskab med det nye album med soulstjernen John Legend, før man smiler og bliver imponeret.

Mit problem ved første gennemlytning var nok, at jeg havde forestillet mig, at han ville lave et mere regulært soulalbum, der ville have skærpet hans status som vor tids bedste bud på en ny Marvin Gaye.

I stedet har John Legend lavet en plade, der bedst kan betegnes som pop.

Dermed ikke sagt, at albummet er banalt eller endimensionelt eller uambitiøst.

Strygere og korsangere

Overhovedet ikke.

Det handler om pop på den bedste måde: Iørefaldende. I flere lag. Strygere. Korsangere. Modigt. Overskudsagtigt. Og med elementer fra såvel tidens strømninger som 1970’ernes disco, funk og reggae:

Tag nu albummets første single ”Green Light”.

Her surfer Legend på en bølge af den mest lækre dansemusik – og i godt selskab. Andre 3000 fra Outkast kommer nemlig forbi og rapper de mest positive strømninger ind i sangen. Solen skinner, det er varmt!

På ”It’s Over” er budskabet mere skyet og gråt. Det er forbi med forholdet og hovedpersonen er ramt af usikkerhed. Hvorfor får han ikke sin vilje denne gang?

Varme minder

Men som lytter er der ikke grund til at fortvivle.

Arrangement og produktion vækker varme minder om Earth Wind And Fire og Stevie Wonder (der bliver nævnt i flere sange) og efter tre minutters tid kommer Kanye West forbi og rapper om, at det er forbi for Pamela Anderson, Bobby Brown og Whitney Houston.

At kærlighedens for- og bagdele tages under behandling er for så vidt ikke overraskende.

John Legend har siden karrierens begyndelse aldrig været bange for at følge den mest gængse rute i popmusikkens historie, og til hans store ros formår han stort set hele tiden at finde balancen mellem det banale og interessante.

Som han synger på den meget fine let melankolske duet med Brandy, ”Quickly”:

”So I guess I gotta love you while I’m here baby/did you know/the news said that the sky is falling/the globe is warming/my country’s warring/leaders are lying/time is running”.

Marley-reggae

I en anden mand-kvinde duet, ”No Other Love” med Estelle som modpol, er det reggae a la Bob Marley, der står for tur. Professionelt, ja. Charmerende? Jep.

Som solist og dygtig scenekunstner skal man have nye ballader med, når næste turné sættes i værk.

Det har John Legend også.

God er den varmblodige ”Satisfaction”, lige så god er morgenstemningen ”Good Morning”.

Endnu bedre er den smukke melankolske ”This Time”, der på cd’en er sat i scene med stort orkester.

Det har han nok ikke råd til at tage med på turné. Men sangen har så mange kvaliteter, at den uanset hvad vil blive en publikumstræffer – og al logik siger, at det iørefaldende nummer bliver en af pladens singler.

Pudsigt nummer

Albummets mest pudsige nummer er ”I Love, You Love”, der også bevæger sig inden for balladegenren.

Kærlighedssangen rumsterer nemlig ovenpå et let genkendeligt guitarmønster.

Det stammer fra det gode gamle Dire Straits-nummer, ”Tunnel Of Love”. Ifølge noterne er det dog ikke samplet, men genindspillet med guitarist Joshua Lopez som dygtig kopist.

At John Legend finder på den slags finurligheder, understreger, at han udover at være sanger og sangskriver også er en ganske modig musiker, der tør lege med fortiden, udfordre de store følelser og overlade ansvaret til andre.

Det sidste gør han med albummets store afsked, ”If You’re Out There”, som er sat i scene af producer Trevor Horn, der aldrig har været bange for at skabe kolossale lydbilleder.

John Legend

  • Fødenavn (sangskrivernavn): John Stephens
  • Født 28. december 1978
  • Er blevet hædret med fem amerikanske grammypriser

Studiealbum

  • Get Lifted (2004)
  • Once Again (2006)
  • Evolver (2008)

Anmeldelse: John Legend & The Roots: Wake Up!

24-09-2010: John Legend og The Roots stod bag Barack Obama. Nu udgiver de en plade, som vil minde præsidenten om, at han har problemer og problemstillinger at slås med. Læs artikel

Anmeldelse: Dansk duo synger om døden

23-02-2010: Sko/Torps comeback-album er et godt, gedigent opus med noget på hjertet.

Læs artikel

Anmeldelse: John Legend (K.B. Hallen)

01-03-2009: Den elegante soul-charmør John Legend synger så kvinder dåner og Amors pile flyver tæt. Men det store drama er ikke en del af pakken.

Læs artikel

Anmeldelse: Robin Thicke: Something Else

29-09-2008: Robin Thicke lægger på nyt album ikke skjul på sin fascination af 1970'ernes amerikanske musik og ikoner som Stevie Wonder, Curtis Mayfield og Marvin Gaye samt Michael Jackson.

Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...