Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Henrik Brendstrup (Symfonisk sal,.. | musik.guide.dk

Anmeldelse: Henrik Brendstrup (Symfonisk sal, Århus)

<p> Århus-docenten Henrik Brendstrups 50 års koncert blev både usædvanlig og festlig med happenings. </p>

Symfonisk sal Århus:

HENRIK BRENDSTRUP

med elever og kolleger.

To gange blev cellisten Henrik Brendstrup på sin 50 års festkoncert taget om ikke på sengen, så på podiet.

Første gang var, da han som dirigent ville indlede koncerten med Julius Klengels "Hymnus".

Han slog an til sine 12 cellister, forhenværende og nuværende elever på Det Jyske Musikkonservatorium, men de spillede i stedet en hjemmelavet, lidt bizar og morsom version af "Happy Birthday".

Fremragende ensemble

Anden del af koncerten var med det fremragende ensemble Copenhagen Classic, som Henrik Brendstrup har været grundlægger af. I udvidet skikkelse sluttede det med Mendelssohns liflige oktet i Es-dur i en pragtfuldt levende gengivelse.

Mens publikum stadig jublede, løb Brendstrup ud. Han ville ordne blomster og flasker til kollegerne, men de fik ham overtalt til først at gå på scenen igen, for at de kunne gentage den forrygende presto som ekstranummer.

Igen på podiet

Slutsatsen indledes netop af de to celli, men Brendstrup gik intetanende ene i gang. De øvrige fulgte efter med "Happy Birthday" i nogle af Peter Heidrichs festlige variationer.

Måske har nogle læsere hørt dem med Gidon Kremers Kremerata Baltica.

Igen blev fødselsaren taget på podiet med et stort smil.

Flest piger med cello

Ind imellem de to gange "Happy Birthday" spillede først eleverne Gordon Jacob og "Värmlandsvisan", og den norske sopran Janne Berglund sang fra "Porgy og Bess".

Man kan glæde sig til at høre hende i Den Jyske Operas opførelser af Mozarts "Idomeneo" fra den 5. februar.

De 12 celloer havde det godt og vi med dem. Findes der andre instrumenter, som kan få så meget ud af dusinet fuldt? Næppe. Af de 12 var de ti piger. Det er også en tendens i symfoniorkestrene, at de kvindelige musikere finder frem ikke mindst i strygergrupperne.

Her var det alvor

Anden del var som sagt med Copenhagen Classic, hvis seks musikere på violiner, bratscher og celli spillede Erwin Schulhofs sekstet fra 1924. Her var det alvor.

Han var tjekke og jøde og døde i en tysk kz-lejr under Anden Verdenskrig. Selv her komponerede han musik for medfangerne, men hans hovedværker blev til inden.

Man kan vel kalde sekstetten for neoklassicistisk ekspressiv med en stærk rytmik. I disse år høres Schulhofs musik med rette oftere og oftere.

Så løsnedes fryden i Mendeslsohn og den musikalske latter i fødselsdagssangen. Henrik Brenstrup havde suppleret sekstettens medlemmer, Johannes Søe Hansen, Arne Balk-Møller, Iben Teilmann, Claus Myrup, Ingemar Brantelid og Brendstrup selv med koncertmester i Det Kgl. Kapel Jon Gjesme og en solistklasse-studerende på violin på Det Jyske Musikkonservatorium: Inger Høj gik modent og fornemt ind i ensemblet.

Anmeldelse: Nicola Benedetti (Tivolis Koncertsal)

05-06-2010: Det skotske violintalent Nicola Benedettis første danske koncert blev en opvisning i velformet elegance.

Læs artikel

Anmeldelse: Rolf Hind, klaver, og ensemble TM+ (Republique Festivalscene)

22-05-2012: Det franske ensemble TM+ tog lytterne med på en musikalsk rejse i italienske drømmehaver, mens pianisten Rolf Hind leverede et virtuost onemanshow ved tangenterne. Læs artikel

Anmeldelse: DR SymfoniOrkestrets Torsdagskoncert (DR Koncerthuset)

18-05-2012: Italienske Enrico Dindo manede sjæleætsende ondskab og stille gru frem i Sjostakovitjs Cellokoncert nr. 2. Læs artikel

Anmeldelse: Tivolis Symfoniorkester (Koncertsalen, Tivolil)

11-05-2012: Polens vidunderpianist, Rafal Blechacz, havde fart på fingrene i Beethovens Klaverkoncert nr. 4, men han manglede musikkens alvor og dybde. Læs artikel

Anmeldelse: Violinpoet gjorde dødens toner levende

28-04-2012: Den novosibirske violinist Mikhail Simonyan gjorde med sin blændende klang georgiske Gija Kantjelis tyste, triste tonelandskaber levende. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...