Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
DR SymfoniOrkestrets Torsdagskoncert (DR.. | musik.guide.dk

DR SymfoniOrkestrets Torsdagskoncert (DR Koncerthuset)

Den højgravide lettiske violinist Baiba Skride lagde både poesi og power i Carl Nielsens Violinkoncert ved Torsdagskoncerten i DR.

DR Koncerthuset og direkte i P2 Klassisk (FM og DAB) og på DR K og via livestreaming

DR SYMFONIORKESTRET

Baiba Skride, violin

Thomas Søndergård, dirigent

Torsdag aften

Koncerten udsendes søndag den 1. april kl. 12.15 på P2 Klassisk (DAB)

Hvad gør en violinsolist, der har kalenderen fyldt med krævende koncerter på klodens kontinenter – og som så bliver gravid oveni? For den 31-årige lettiske violinstjerne Baiba Skride er svaret indlysende: Hun gennemfører selvfølgelig sine engagementer.

Torsdag gik hun smilende på scenen som solist foran DR SymfoniOrkestret. I sølv og sort og med stor, struttende mave lod hun buen danse elegant gennem den tekniske tour de force, som Carl Nielsens Violinkoncert er.

Verdensberømt solist

Skride er verdensberømt for sin rene, klare tone, og det var også den, der torsdag aften overstrålede alt. Veloplagt duellerede hun med orkestrets soloinstrumenter i Nielsens kokette fraser. Der var poesi og power i de virtuose solokadencer og flugt over scherzoen til sidst.

Meget tid til at trække vejret levner Nielsen ikke solisten. Et par steder kom Skrides bue da også på afveje i koncertens komplekse vanvidsridt, men hun reddede sig behændigt tilbage på sporet.

Lodret karrierekurve

På podiet holdt danske Thomas Søndergård orkestret i skak. Alle lå under violinsolisten, og alt gik blændende godt igennem.

Dirigenten oplever lige nu en karrierekurve i lodret stigning. Også han turnerer rundt i både Europa og USA.

Carl Nielsen var stemningsfuldt omkranset af russiske storværker. Prokofjevs Symfoni nr. 1 ”Den Klassiske” fungerede i Søndergårds soufflélette og fandenivoldske fortolkning fint som en firsatset ouverture. Træblæserne flyttede fingre i lyntempo, og strygerbuerne gnistrede i de iltre melodiforløb.

Dyster Sjostakovitj-symfoni

Tyngden, alvoren og den dundrende dysterhed kom til sidst i Sjostakovitjs dramatiske Symfoni nr. 5. Angst og uhygge blev indvarslet i de indledende, monotone strygermotiver. Ikke sært, at symfonien ligger højt på verdens hitlister. Den rummer essensen af det 20. århundredes krigstraumer og rædsler.

Thomas Søndergård strakte armene højt over hovedet og lod dem styrte tungt nedad som i drøje øksehuk. Messingblæsernes dommedagsagtige brøl flængede luften. Den lyriske soloviolin flaksede nøgent som en håbefuld gnist i salen. Celleste og harpe lyste op, og obo og fløjte skinnede brillant.

Fortjener at blive set

Som noget nyt blev Torsdagskoncerten livestreamet på nettet og udsendt direkte på DR K. Koncerter af denne kaliber fortjener simpelthen også at blive set.

Anmeldelse: Rolf Hind, klaver, og ensemble TM+ (Republique Festivalscene)

22-05-2012: Det franske ensemble TM+ tog lytterne med på en musikalsk rejse i italienske drømmehaver, mens pianisten Rolf Hind leverede et virtuost onemanshow ved tangenterne. Læs artikel

Anmeldelse: DR SymfoniOrkestrets Torsdagskoncert (DR Koncerthuset)

18-05-2012: Italienske Enrico Dindo manede sjæleætsende ondskab og stille gru frem i Sjostakovitjs Cellokoncert nr. 2. Læs artikel

Anmeldelse: Sjostakovitj: Cellokoncerter nr. 1 og 2

13-04-2012: Der findes masser af konflikter og ridser i de to cellokoncerter, som Sjostakovitj skrev i midten af forrige århundrede. Læs artikel

Anmeldelse: DR SymfoniOrkestrets Torsdagskoncert (DR Koncerthuset)

10-02-2012: Torsdagskoncertens værker flirtede makabert med døden – men verdens mest vitale pianist vandt. Læs artikel

Anmeldelse: Ole Schmidt, Per Nørgård m. fl.: Akkordeonkoncerter

15-03-2012: Han når langt ind i øregangene med disse fire danske akkordeonkoncerter. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...