Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Niels Hausgaard: Show (dvd) | musik.guide.dk

Niels Hausgaard: Show (dvd)

<p> Niels Hausgaards show fra i år udsendes på dvd suppleret med nogle af hans mest kendte monologer. </p>

Niels Hausgaard:

Show

Dvd med cd

RecArt

Mens andre inden for entertainerbranchen har skovlet masser af penge ind på en fast strategi med først selve turneen, derefter udgivelse på video/dvd og siden salg til tv med efterfølgende visning.

Der er i hvert fald mange, som kan Linie 3-showene nærmest udenad, fordi de er blevet sendt så mange gange i tv.

Derimod har Niels Hausgaard som en stout nordjyde stået fast på på, at hans shows tilhørte øjeblikket og ikke skulle ud på video/dvd og kun vises en enkelt gang på tv.

Blød i knæene

Men på sine ældre dage er han blevet blød i knæene.

”Hvis jeg skal nå at opleve, hvordan det føles at sende en dvd på gaden, skal det nok snart være,” som han skriver som en forklaring på sit nye standpunkt.

Foruden showet fra i år findes som bonus nogle af de sidste års mest efterspurgte monologer, og på cd medfølger et udvalg af musiknumrene fra showet.

Den gråhårede generation

Som anmelder må jeg bekende kulør – jeg tilhører Hausgaards kernepublikum, den gråhårede generation, som bl.a. har oplevet, at lærerne slog eleverne i folkeskolen og kan danmarks- og verdenshistorien fra 1960'erne.

Oven i købet er jeg jyde, og det er nok også en fordel for at forstå den lune, den underspillethed og den jyske ironi, som han mestrer til perfektion.

Men jeg tror også, at hans humor går rent ind andre steder i kongeriget – i hvert fald spiller han for udsolgte huse over det meste af landet, og det udgivne show stammer eksempelvis fra Tivoli.

I den forbindelse har Niels Hausgaard holdt lidt fast i sine dogmer. Der skulle ikke pyntes på slutproduktet ved eksempelvis at flette det sammen med klip fra flere optrædener – det er ét og kun et enkelt show, som er udsendt med sine små fejl og mangler.

Ondt i maven af grin

Da jeg satte dvd'en på, havde jeg selvfølgelig høje forventninger. De blev mere end indfriet. På et tidspunkt var jeg ved at få helt ondt i maven af grin - der alene hjemme i sofaen.

Tilføjes skal, at jeg ikke tager mine partipolitiske tilkendegivelser på en valgdag så seriøst, at jeg ikke kan grine af åbenlyse morsomheder i forbindelse med dem.

Hausgaard er selvfølgelig mest efter regeringen og Dansk Folkeparti, Søren Krarup, Bertel Haarder og Helge Sander m.fl., men der er også svirp til bl.a. Villy Søvndal.

Og så lige den der med, at alle ordentlige mennesker ifølge Hausgaard burde have været medlem af DKP (Danmarks Kommunistiske Parti) i deres ungdom. Han nåede det dog ikke selv.

Grand old man

Højdepunkterne er Hausgaards lange monologer, som til sidst leder hen til en sang om et emne, som han har berørt. Musiknumrene er et behageligt pusterum mellem alle udgydelser fra denne stand-up-komikernes grand old man.

Jeg har altid haft en stor medfølelse med hans medmusikanter, ved dette show optaget i Tivoli den 25. april i år Signe Svendsen (sang og keyboards), Christian Alvad (guitar) og Janie Price ”Bird” (cello).

Hvor har de tålmodigt ventet længe under formandens foredrag, inden de kunne komme i gang med næste musiknummer.

Svært ved at holde masken

Især har jeg tænkt på Signe Svendsen, når hun f.eks. kun er blevet brugt til nogle få numre under et langt Hausgaard-show.

Men nordjyden må improvisere og variere fra gang til gang, fordi både Alvad og Svendsen flere gange havde stort besvær ved at holde masken under Hausgaards beretninger.

Selv om Hausgaard har ret i, at hans show er et tegn på øjeblikket, er det godt, at han udgiver denne dvd. Den kan helt sikkert holde i mange år, selv om enkelte episoder selvfølgelig med tiden bliver uaktuelle.

Men mon Villy Søvndal kan finde nye standpunkter. Næppe, han har jo været hele cirklen rundt, som Hausgaard udtrykker det.

Dvd'en bliver også en foreløbig afslutning på samarbejdet med Alvad og Svendsen. Til næste år vil Niels Hausgaard optræde solo med showet ”Jomfru igen”.

Niels Hausgaard

  • Født den 31. august 1944 i Hirtshals.
  • Blev landskendt med nummeret fra 1972 ”Først en halv time” på nordjysk dialekt.
  • Siden har han udviklet sig til fuldblods-entertainer.
  • Nyt show i 2010 ”Jomfru igen”, som han heftigt turnerer med fra den 13. januar til den 25. april.
  • Denne gang er han alene på scenen.
  • Billetsalget begyndte i torsdags, og flere koncerter er allerede udsolgt.

Hjemmeside: www.nielshausgaard.dk

Anmeldelse: Niels Hausgaard (Musikteatret, Holstebro)

29-01-2011: På sin årlige turné lægger den nordjyske show-mand denne gang vægt på det musikalske i samspil med Anne Dueholm. I stedet for meget skarpe ironiske betragtninger om politik fokuserer Niels Hausgaard på lune bemærkninger. Læs artikel

Anmeldelse af Sebastian - Så blidt til stede

13-04-2015: Ny plade med Sebastian dokumenterer, at vokalen er mere skrøbelig – men sangene holder, og humøret er højt. Læs artikel

Anmeldelse: Hausgaard trodsede lungebetændelse

08-03-2010: Et midtvejs-tjek på Hausgaards turné viser, at hans show nu kører som smurt - trods hyppige host.

Læs artikel

Anmeldelse: Allan Olsen: Solo

06-04-2009: Vellykket livesæt dokumenterer holdbarheden af Allan Olsens sange

Læs artikel

Anmeldelse af Sufjan Stevens - Carrie & Lowell

06-04-2015: Sufjan Stevens viser mod og stålsat poetisk vilje på mesterligt album. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...