Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Arcadi Volodos (Tivolis Koncertsal) | musik.guide.dk

Arcadi Volodos (Tivolis Koncertsal)

<p> Arcadi Volodos&rsquo; soloaften i Tivoli blev en opvisning i klaverspillets fineste nuancer. </p>

Tivolis Koncertsal, tirsdag

Arcadi Volodos, klaver

Den store, tæt byggede mand ser ud som om, han uden den store anstrengelse nok skulle kunne slå et flygel til pindebrænde. Men Arcadi Volodos’ soloaften i Tivolis Koncertsal blev først og fremmest en opvisning i klaverspillets allersarteste nuancer.

Vist kan den 38-årige, russiskfødte stjernepianist også spille i et tempo og med et attak, der burde kræve våbenlicens. Det var i tirsdags tilfældet både i en del af det sidste officielle programpunkt, i Robert Schumanns “Faschingsschwank aus Wien”, og i flere af ekstranumrene.

Så drømmende som muligt

Forinden gjaldt det dog altovervejende de fineste anslag og klanglige raffinementer i folkloristiske småstykker af catalonieren Federico Mompou og spanieren Isaac Albéniz samt 200-års fødselaren Schumanns “Humoreske“. Titlen har mere med stemninger end med morskab at gøre, og det lange værk viser, at romantikkens geniale miniaturekomponist ikke altid var lige stærk i begrænsningens kunst.

Selv hvor musikken i de forskellige værker lægger op til en robust behandling, foretrak Volodos imidlertid at underspille og gøre den så meditativ og drømmende som muligt. Ind imellem i en grad, så det næsten så ud som om, han var ved at lette fra klaverstolen.

Lydhørhed frem for muskelkraft

Men uanset om han prioriterede musikkens lyriske eller hidsige sider højest, blev den også konstant fuldstændig præcist udformet og gennemlyst, og artikuleret så man kunne høre selv de mindste forskelle i anslag og klang. Det var en opvisning i detaljer, koncentration og lydhørhed langt mere end i muskelkraft og overskud - for slet ikke at tale om spontanitet eller humor.

I virkeligheden havde han fortjent en langt mindre og mere intim koncertsal end Tivolis, som det alligevel kun var lykkedes arrangørerne at fylde mindre end halvt. Det var til gengæld ikke på grund af entusiasmen hos det publikum, der var der, at Volodos afstod fra at give mere end fire ekstranumre.

Anmeldelse: Sjællands Symfoniorkester (Tivolis Koncertsal)

02-02-2012: Tændt tysk pianist og veloplagt orkester serverede glødende Brahms-toner i Tivoli. Læs artikel

Anmeldelse: Joshus Bell m.fl. (Tivolis Koncertsal. Mandag) De tre temperamenter

10-08-2010: Den amerikanske violinvirtuos Joshua Bell overtrumfede musikalsk sine to medspillere, men viste også kammermusikalsk magi ved mandagens triokoncert i Tivoli.

Læs artikel

Anmeldelse: András Schiff (Tivolis Koncertsal)

05-08-2010: Ungarske András Schiff tryllede de største musikalske følelser frem i Beethoven og Schumanns klaverværker. Men to en halv time i så intenst selskab var i overkanten.

Læs artikel

Anmeldelse: Wiener Philharmonikerne (Værket Randers)

28-02-2010: Wienerphilharmonikerne begejstrede på Værket i Randers, som har fået ny god akustik.

Læs artikel

Anmeldelse: Alexander Vedernikov, Odense Koncerthus

04-12-2009: Den russiske stjernedirigent Alexander Vedernikovs første koncert som chef for Odense-symfonikerne.

Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...