Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Toto - Scandinavian Congress.. | musik.guide.dk

Musikalsk veterantog på slingrekurs

Rosanna, Pamela og en Afrika-skønhed reddede æren for Toto i Aarhus.

Rytmisk musik
Toto
Scandinavian Congress Center, Aarhus

Nickelback, Limp Bizkit, Eagles og Toto. Fire vidt forskellige rockbands, som alle har delt den skæbne, at adskillige musikkritikere har elsket at hade dem.

I tilfældet amerikanske Toto er det især gruppens højglanspolerede poprock og tilbagevendende intetsigende lyrik, der har fået kritikere til at se tyre-rødt og spidse pennen for at kradse i den pæne overflade.

Men enhver, der har hørt Toto live ved også, at det robuste veteranband lever et slags dobbeltliv: I studieudgaven har musikerne overvejende raffineret en pletfri og lidt steril pop/rockklang, og de gamle hits scorer stadig så meget radiospilletid kloden rundt, at det må være en nydelse for sangskriverne at følge deres bankkonti. Men når Toto spiller live prioriteres en dynamisk rock med organiske og virtuose kvaliteter.

Tiden løber ud

Den slags momenter var der også flere af, da de loyale fans – de fleste over 50 år – stod klar med fadøl og luftguitar i Scandinavian Congress Center i Aarhus. Men med en fremskudt scene og ikke udsolgt, stod det også klart, at Totos guldalder hører hjemme i en fjern fortid.

52589228.jpg

De gamle klassikere fik god plads på sætlisten, men det blev også til en håndfuld sange fra bandets godkendte 2015-album.

Et af de nye indslag, ”Running Out of Time”, spurtede i vindertid gennem salen med bombastisk progrock toppet med tykt flydende vokal-glasur, så det faldt helt i rock-tråd med klangen af Toto i storhedstiden omkring 1978-1982. Sangen indeholder også en selvkritisk opsang om at droppe grådighed og genfinde gnist og nærhed.

Dén tænding imødekom bandet bl.a. i den gamle ”Pamela”, der var funklende stram festrock med smuttende melodiske synthesizer/guitar-soli af den slags, der engang fik danske musikere i Sneakers og OneTwo til at savle. Det var dog sværere at nære varme følelser for en bedaget sag som ”I'll Supply the Love” med overgearet funk/rock-miks og lyrik i den decideret ufrivilligt komiske ende.

Og intensiteten forduftede, da den prominente guitarist Steve Lukather trak en bedøvet solo i pinefuldt langdrag - og da gruppen luftede den tyste og aparte ballade ”Bend”. Her trippede mange blandt publikum helt sikkert efter at nå frem til gruppens gyldne smaskhits. Dem fik vi også.

En gammel flamme

Den kontant hamrende keyboard-intro til ”Hold the Line” sendte søde chokbølger gennem publikum, og en del genfandt nok den rislende – og overrislede - lykkerus fra gamle skolefester.

52589371.jpg

”Rosanna” var også en kær gammel flamme, der stadig brændte. Megahittet med det skarpslebne groove og de sindrigt jazzede rytmiske forløb er et af gruppens mesterstykker. Og ganske forudsigeligt – og meget effektivt – lukkede gruppen med sit mest uopslidelige hit, ”Africa”. Den gled igen ud over stepperne med luksuselegante harmonier, original og boblende rytmisk fremdrift og det raket-eksplosive refræn, som det er nærmest biologisk umuligt ikke at synge med på. Vi fik en voldsomt forlænget version, men her var omvejene værd at tage med. Hører man til dem, der aldrig rigtig har fanget den mystifistiske tekst, så bliv ved med det.

Toto er nu engang ikke Pink Floyd, og musikalsk var Aarhus-koncerten alt for svingende i kvalitet. Det forekom som om hver træffer blev flankeret af en smutter. De globale evergreens var derfor ikke tilstrækkeligt til at afholde en stor del af publikum fra at fortrække til en længere palaver i foyeren, mens Toto trakterede med pompøs og soli-liret rockmusik, der vekslede frustrerende mellem det funky medrivende og det anstrengende oppustede.

Anmeldelse: Roger Waters (Parken, København)

08-05-2011: Roger Waters genoplivede den neurotiske koncept-klassiker, ”The Wall”, med pomp og pragt. Lyden i Parken har aldrig været bedre. Læs artikel

Anmeldelse af Suede - DR Koncerthuset, København

02-02-2016: Der var høj karma-klasse over Suede, som i Koncerthuset forenede kunst og folkefest. Læs artikel

Anmeldelse af Eric Clapton - Slowhand At 70. Live At The Royal Albert Hall

11-12-2015: Rockstjernen og guitaridolet Eric Clapton fyldte 70 år den 30. marts 2015. Læs artikel

Anmeldelse af Joe Bonamassa - Falconer Salen

04-10-2015: Er Joe Bonamassa sin generations bedste bluesrock-guitarist? Han leverede mange argumenter for det i Falconer. Læs artikel

Anmeldelse af Kraftwerk - DR Koncertsalen, København

01-03-2015: Elektronisk musik: Tysklands mest indflydelsesrige internationale navn inden for populærmusikken i de seneste 40 år er flyttet ind i DR Koncertsalen. Over fire aftener genopdyrker Kraftwerk otte albumklassikere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...