Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Tom Jones (Store Vega, København) | musik.guide.dk

Tom Jones (Store Vega, København)

Trusse-regnen stilnede, da Tom Jones spillede i Store Vega. Sex-dyret var sat i bur. Gospel-brøleaben Jones var derimod på fri fod.

Store Vega, København

TOM JONES

Onsdag

Netop som man tror, Tom Jones er en færdig mand i en rasende omskiftelig showbiz-verden, så vender charmøren tilbage og vinder både nyt og gammelt publikum ved at tage dramatiske chancer.

I 1988 genindtog han sin plads i manegen med en funky og saftig udgave af Prince-hittet ”Kiss” i et samarbejde med den dengang hippe gruppe Art of Noise. Og i 1999 var han retur på alverdens hitlister med ”Reload”-albummet, hvor han brølede herlige duetter med yngre navne som The Cardigans, Robbie Williams og Cerys Matthews fra Catatonia.

Tom Jones er en mester i at holde sig oven vande karrieremæssigt. Men det seneste album viser også, at han ikke kan gå på vandet. Hans egen pladeboss afskrev ”Praise & Blame” som en ”syg joke” – og man forstår faktisk manden. Dér stod selskabet med en plade, hvor den walisiske tyr var gået i kirke: Et bund-autentisk og traditionelt gospel/soul/blues-abum, der er totalt blottet for forsøg på at gå i dialog med tidens toneklang. Og som altså ikke for alvor har katapulteret sangeren tilbage i toppen af hitlisterne.

Teflon og tårer

Men Tom Jones er i hvert fald returneret til scenerne, og onsdag aften gjaldt det en nogenlunde intim koncert i Store Vega i hovedstaden.

”Det er som at begynde forfra og spille på de små steder i Wales igen,” bemærkede Tom Jones med en blanding af ægte afslappet nærvær og velkendt teflon-showbiz-facade. Man ved aldrig helt, hvor man har ham, og det er selvfølgelig en del af mandens legendariske karisma. Som da han gav den helt fabelagtige ballade ”If I Give my Soul” (af Billy Joe Shaver) og forklarede: ”Jeg kan forholde mig til fyren i sangen. Han drikker for meget og svigter kone og barn. Det kunne være sket for mig. Men jeg har heldigvis levet et clean liv”. Latter. Tom Jones har nok været gift med den samme kvinde i 53 år, men han har også et barn uden for ægteskabet og har været en notorisk udsvævende levemand. Nu er han altså vendt hjem til Jesus og en stribe gode gammeldags gospel/blues-sange fulde af anger og anfægtelser. Selv om det har en indbygget komik, når vi nu har at gøre med skørtejægeren og trussetyven, så fungerer det faktisk bravt og bevægende rent musikalsk. Live overstråler musikken endda plade-versionen. Torden-røsten ruller fortsat upåklageligt, og Tom Jones og band manøvrerer hjemmevant i et organisk univers, der er 100 procent økologisk og håndlavet.

Toms gospel-hytte

Syndfloden buldrer og bruser smukt i ”Didn't it Rain”, der i Vega blev leveret fedt swingende og med tårnhøj løftet gospel-pegefinger. Samme kulørte kirke-fest emmede ud af ”Don't Knock”, der genopliver 50'er-bluesrock.

Efter gennemgangen af det nye album, satte sangeren lige trumf på med et par af sine største hits, der passede fint ind i retro-konceptet: ”It's Not Unusual” og ”Green, Green Grass of Home”.

Efter 46 år med masser af musikalsk spin og spekulation bevarer man trods alt illusionen om, at den evigt ungdommelige Wales-knægt har fødderne plantet dybt i herrens mark. Som han er citeret for i biografien ”Tom Jones – et nærbillede”: ”Min stemme er en Guds gave, det er jeg altid opmærksom på og taknemmelig for.”

Den både myndige og sjælfulde røst lyder fortsat uberørt af tidens slid.

Måske er det et mirakel.

I

Tom Jones

  • Hed oprindelig Thomas John Woodward og blev født den 7. juni 1940 i Pontypridd i Wales.
  • Begyndte sin karriere i 1963, og heldet var med ham, da han blev opdaget af manager Gordon Mills, som fandt på kunstnernavnet Tom Jones.
  • Tom Jones' første single "Chills and Fever" floppede, men opfølgeren "It's Not Unusual" (1965) fik en førsteplads i UK og gik ind på Top 10-listen i USA.
  • Tom Jones brød igennem med pompøs orkester-pop, men siden har han gjort sig inden for nærmest alverdens stilarter: pop, rock, show-sange, film-musik, country og dance.
  • Tom Jones flyttede til USA. og fik ved siden af musikken stor succes med tv-showet ”This is Tom Jones”.
  • Sangeren blev populær hos en ny generation af unge, da han i 1999 udsendte ”Reload”, der rummede duetter med en række af tidens største rock/pop-navne. Bl.a. The Cardigans, Mick Hucknall, Robbie Williams og Cerys Matthews fra Catatonia.
  • Det seneste album, ”Praise & Blame”, er det 39. studiealbum fra Tom Jones.

Anmeldelse: Tom Jones (Forum Horsens)

29-09-2009: Den vokale urkraft brænder stadig hos 69-årige Tom Jones, som forbliver en uforbederlig trussetyv og en buldrende brøleabe med soul i hjertet.

Læs artikel

Anmeldelse: Tom Jones: Praise & Blame

26-07-2010: Tom Jones er aktuel med det album, som en pladeselskabschef har kaldt for en »syg joke«. Det er pladen bestemt ikke.

Læs artikel

Anmeldelse: The Doors: Live In New York

09-01-2010: The Doors' styrke som liveband til sidst i karrieren dokumenteres i stort bokssæt.

Læs artikel

Anmeldelse: Nina Simone: To Be Free - The Nina Simone Story (bokssæt)

02-01-2009: Den afdøde sangerinde Nina Simone hyldes med et bokssæt, der viser hende som både pop-, blues- og soulsanger og en politisk skikkelse.

Læs artikel

Anmeldelse af Justin Timberlake i Parken

07-05-2014: Justin Timberlake kaldte publikum i nationalarenaen for turneens hidtil bedste. Amerikaneren spillede masser af hits og dyrkede med stil og styrke soul, funk og disco. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...