Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: The Doors: Live In New York | musik.guide.dk

Anmeldelse: The Doors: Live In New York

<p> The Doors' styrke som liveband til sidst i karrieren dokumenteres i stort bokssæt. </p>

Rock

The Doors: Live In New York

6 cd'er og booklet på over 40 sider

Reprise/Warner Music

Er udkommet

Koncerterne i New York midt i januar for 40 år siden var nær aldrig blevet til noget.

Sanger Jim Morrison havde været på ferie i Mexico og var kommet for sent til det fly, der skulle bringe ham til Manhattan og spillestedet Felt Forum. Fire shows på to aftener var planlagt. 5.000 tilhørere pr. koncert. The Doors ville hellere gøre sådan frem for at spille for 20.000 tilskuere i Madison Square Garden. Dér havde de allerede optrådt.

Morrison kontaktede bandets manager, Bill Siddons, der til gengæld spurgte, om sangeren var ædru. Ikke helt.

Hvis koncerterne den 17. og 18. januar 1970 var blevet aflyst, fordi Morrison ikke var nået frem, ville det formentlig have betydet The Doors' endeligt.

Gruppen havde siden en skandalepræget optræden af Morrison under et show i Miami i 1969 været lagt på pinebænken. Amerikanske arrangører ville helst være fri for The Doors, selv om kvartetten siden midten af 1960'erne havde stået som et af USA's mest succesrige bands. Fire hitalbum og en række populære singler var det blevet til.

Forstod bandet


Jim Morrison nåede med managerens hjælp tidsnok frem til New York via - pudsigt nok - en mellemlanding i Miami.

Sangeren og resten af bandet fra Los Angeles var glade og lettede, også fordi de i årevis havde været særligt glade for at optræde i New York. Her var myndighederne ikke så strikse som andre steder, mens bandet følte, at publikum ikke blot lyttede, men også forstod bandets tekster og musik.

At de fire koncerter nu for første gang er samlet i et bokssæt med seks cd-skiver er lidt af et mirakel. I årenes løb er der klippet i de originale ottespors optagelser. Flere numre fra koncerterne og momenter fra showene blev brugt på Doors-plader, og efterhånden blev det umuligt at få overblikket over koncertforløbene. Det handlede også om, at dele af optagelserne forsvandt.

Efter flere års arbejde og hjælp fra fans er det lykkedes at genskabe koncertforløbene. Flere gange er lydkvaliteten anderledes og indimellem lidt primitiv. Det gør ikke noget.

Især Morrison og guitarist Robby Krieger er i fantastisk form, og den farlige poesi og det særlige groove, som de kan kreere sammen med trommeslager John Densmore og keyboardspiller Ray Manzarek, er forrygende.

Mere i bluesstemning


I 1970 er The Doors mere i bluesstemning end tidligere i karrieren. Gruppen har indspillet albummet ”Morrison Hotel” med masser af blues i musik og tekster, og selv om pladen udkommer efter New York, spiller The Doors flere af de nye sange. Det siger alt om gruppens fokus, at de fire shows kickstartes med ”Roadhouse Blues”.

Bluesudtrykket kan ses som en modreaktion på den forrige plade, den sofistikerede ”The Soft Parade” med både blæsere og strygere. Derudover er Jim Morrison optaget af the blues: De blå følelser og den mere simple livsstil.

Men koncerterne er også poppede, rockede, jazzede og utroligt blærede, og man lytter ikke forgæves efter poeten Jim Morrison.

Kort forinden har han måske hyggesnakket med publikum, men så begynder han på en sangs poesi, eller også rabler han lyrik af sig. Det sker på såvel en ømskindet som en oprørsk facon. Man har stadig ikke hørt noget lignende.

Som en begyndelse


To shows pr. aften kunne sagtens være lig med gentagelser og rutiner. For en sikkerheds skyld. Sådan er det bare ikke. Der er til hvert show nye sange og anderledes omgange med instrumenter og mikrofon.

Derfor fremstår koncertrækken mere som en ny begyndelse end en træt afslutning. Det blev dog kun til et studiealbum mere. I begyndelsen af juli 1971 blev Jim Morrison fundet død i Paris. Han blev kun 27 år.

Rockgruppe

The Doors


Dannet midt i 1960'erne i Los Angeles.

Bestod af Jim Morrison (sang), Ray Manzarek (keyboard), Robby Krieger (guitar) og John Densmore (trommer).

Efter Morrisons død i 1971 udgav The Doors yderligere et par album.

Ray Manzarek og Robby Krieger har flere gange i 2000-tallet turneret med succes med diverse musikere omkring sig - og de gamle klassikere.

Jim Morrisons hovedrolle er forsøgt udfyldt af Ian Astbury og Brett Scallions.

Udvalgte album:

”The Doors” (1967)

”Strange Days” (1967)

”Waiting for the Sun” (1968)

”The Soft Parade” (1969)

”Morrison Hotel” (1970)

”L.A. Woman” (1971)

”An American Prayer” (1978)

Anmeldelse: Tom Jones (Store Vega, København)

25-11-2010: Trusse-regnen stilnede, da Tom Jones spillede i Store Vega. Sex-dyret var sat i bur. Gospel-brøleaben Jones var derimod på fri fod. Læs artikel

Anmeldelse: Portishead (Roskilde Festival)

02-07-2011: Med et nøje afstemt miks af nyt og gammelt materiale gav britiske Portishead en af årets mest overbevisende koncerter på årets Roskilde Festival. Læs artikel

Nyhed: Rocklegende får sin egen stjerne

02-02-2010: 21 år efter sin død bliver en af musikhistoriens største stjerner foreviget på Hollywood Walk of Fame.

Læs artikel

Anmeldelse: Cliff Richard & The Shadows (Gigantium, Aalborg)

14-11-2009: Samarbejdet mellem Cliff Richard og The Shadows stod stærkest i de akustiske arrangementer og i den hæsblæsende rock’n’roll.

Læs artikel

Anmeldelse: Morrissey: Swords; Morrissey: The HMV/Parlophone Singles ’88 - ’95

04-11-2009: Morrisseys sange genudgives med og uden hovedpersonens gode vilje. Ingen af de to nye opsamlingsplader er mere end tre stjerner værd.

Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...