Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af The Beatles - 1+ | musik.guide.dk

Anmeldelse af The Beatles - 1+

Bokssæt: The Beatles er verdens bedste band. Når det gælder levende billeder, er den legendariske Liverpool-gruppe en blandet fornøjelse, dokumenterer en ny udgivelse. Men det er spændende og sjovt at være med på en kigger.

Rock
The Beatles
1+ (1 cd, 2 dvd’er)
Universal Music

I 1999 satte det britiske pladeselskab EMI Group gang i arbejdet med at sammensætte et nyt opsamlingsalbum med The Beatles. En årsag var, at pladebutikkerne i bl.a. USA og Storbritannien efterspurgte en ny, omfattende og lydopdateret cd-opsamling med verdens mest populære gruppe.

Interessen for The Beatles’ musik var midt i 1990’erne vokset markant pga. ”Anthology”-serien, der omfattede tre store udgivelser med sjældne indspilninger. Dertil kom en omfangsrig tv-serie, også med titlen ”Anthology”. Til gengæld var der ikke kommet et regulært opsamlingsalbum med Liverpool-gruppen siden 1980’ernes begyndelse, ”20 Greatest Hits”, og de mest legendariske opsamlinger, den røde ”1962–1966” og den blå ”1967–1970”, var endnu ældre. Så der var brug for et nyt og lydopdateret best of-produkt i 2000, der markerede 30-året for The Beatles’ opløsning i 1970.

Resultatet blev ”1”, som i en rød indpakning udkom i november 2000. Det byggede på fortællingen om bandets mange nummer 1-sange på hitlisten, og de 27 numre på én cd blev akkompagneret af pladeselskabets hidtil dyreste markedsføringskampagne. Men de udgifter blev dækket ind – og mere til. Allerede i slutningen af 2000 havde ”1” solgt tæt på 15 mio. eksemplarer og var den bedst sælgende plade i flere end 30 lande. I Danmark nåede cd’en med numre fra 1962-1970 et salgstal på over 200.000 stk.

»Jeg har aldrig oplevet noget lignende,« sagde EMI’s marketingchef i London, Christopher Windle, i et interview med Jyllands-Posten i december 2000.

I dag betragtes ”1” som et af det forrige årtis bedst sælgende album, og der nævnes et samlet salgstal på mere end 30 mio. stk. Derfor er det logisk, at pladeselskabet Universal Music nu forsøger at få en ny forretning ud af ”1”-projektet. Universal Music fik fingre i The Beatles-kataloget i forbindelse med et opsigtsvækkende opkøb af EMI i 2011-2012.

50 små musikfilm

Den nye udgivelse, ”1+”, indeholder tre skiver – to dvd’er og en cd – plus en omfattende skriftlig gennemgang af samtlige numre.

Cd’en er kendt pensum, da den indeholder de samme 27 numre som 2000-udgivelsen. Så det er dvd’erne, som skal gøre bokssættet interessant. Den ene dvd rummer små film med de 27 nummer 1-sange, mens den anden skive, der kaldes dvd+, præsenterer yderligere 23 sange med levende billeder. Her finder man bl.a. gamle optagelser til brug for tv-stationer af klassikeren ”Paperback Writer” og den mindre kendte, men stærkt rockende ”Rain”. Det er absolut godkendte produktioner, men det mest opsigtsvækkende er dog, at man kan se, at Paul McCartney har slået noget af sin ene fortand. Det skete efter sigende ved et motorcykeluheld.

Bagefter følger ”Strawberry Fields Forever”, der kan betegnes som en rigtig musikfilm med sit – tidstypiske – syrede handlingsforløb og specielle filmiske effekter. Den blev instrueret af en svensk instruktør i løbet af to dage i januar 1967. Her fik han Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr og George Harrison til at agere både med og uden instrumenter i og omkring et stort træ i Knole Park i Kent. Havde det ikke været for en fantastisk sang og et endnu mere fantastisk band, ville denne 35 mm-film dog aldrig være blevet så evigtgyldig, som det er blevet tilfældet.

I det hele taget må man konstatere, at det i højere grad er sangene, nostalgien og nysgerrigheden end musikfilmenes grundlæggende kvalitet, som holder én fanget. Det ændrer ikke ved, at ”1+” er et meget vigtigt og flot gennemført stykke dokumentation, hvor de gamle films lyd og farver med vor tids teknologi er blevet peppet gevaldigt op.

Længe før musikvideoerne

Da succesen for The Beatles kom i første halvdel af 1960’erne, fulgte et krav fra såvel gruppens pladeselskab som tv-stationer i England og USA om at kunne præsentere nogle af sangene med levende billeder. Men tv-mediet var stadig forholdsvis nyt og en dyr fornøjelse, og det var faktisk først i 1980’erne, at der med musikkanalen MTV for alvor kom tryk på produktionen af musikvideoer.

I bokssættet kommer mange af de levende billeder til Beatles-sangene fra koncert-, tv- og promotion-optagelser. Man ser McCartney kampsvede, mens han synger ”Yesterday”. Starr optræder med paraply og på kondicykel, Lennon laver komikergrimasser, mens Harrison flere gange ser ud, som om han hader at blive filmet. Og så er der flere optagelser, hvor alle fire ser ud, som om det har været en alt for hård nat.

Den innovation, som man oplever på utallige Beatles-numre, møder man med f.eks. tegnefilmene til ”Yellow Submarine” og ”Eleanor Rigby”, og det er også interessant at se, hvordan der mange år efter Beatles’ opløsning i forbindelse med særlige projekter blev skabt interessante videoer til ”Tomorrow Never Knows” og ”Come Together”.

Det er frem for alt bare sjovt at se bandet højt til hest på ”Penny Lane”, og ekstravagance-optagelsen til ”All You Need Is Love”, som blev sendt på tv i 1967, siger stadig en masse om, at der dengang var The Beatles og så alle de andre.

At stort set alt ved The Beatles var spændende, understreges med den promotionfilm, der i 1969 blev lavet til ”Something”. Her ser man de fire beatler med deres respektive koner, og en historie om fire forelskelser bliver forsøgt fortalt. Men filmen er også en påmindelse om, at sammenholdet i bandet i 1969 havde ændret sig. De fire par optræder nemlig aldrig sammen.

”Let It Be”-filmen, tak!

Filmudgaven af ”The Long And Winding Road” er anderledes end den, man kender fra album og single. De levende billeder er fra ”Let It Be”-dokumentarfilmen, der havde premiere i 1970, men siden forsvandt fra det officielle marked. Den har således heller aldrig fået den gennemgribende lyd-og billedmæssige opdatering som en masse andet The Beatles-materiale. Det skyldes efter sigende, at filmen vil fremstå kontroversiel, fordi den giver et indblik i de problemer, som siden førte til The Beatles’ opløsning i 1970. Men ”Let It Be”-filmen bør blive den næste store The Beatles-udgivelse.

Fakta

The Beatles

  • Blev dannet i 1960 og opløst i 1970.
  • Bestod i sin storhedstid af Paul McCartney, John Lennon, George Harrison og Ringo Starr. John Lennon døde i 1980. George Harrison døde i 2001.
  • Gruppen fra Liverpool har udgivet en lang række af populærmusikkens mest betydningsfulde og succesrige singler og album.
  • Opsamlingsalbummet ”1” udkom i november 2000. Den nye udgivelse, ”1+”, indeholder en cd og to dvd’er.
  • The Beatles stod bag filmene ”A Hard Day’s Night”, ”Help!” og ”Yellow Submarine”.

Anmeldelse: The Beatles: The Beatles (Bokssæt) og The Beatles In Mono (Bokssæt)

09-09-2009: Det er en forrygende oplevelse at lytte sig igennem de mange timers digitale, remastererede udgaver af The Beatles' albumklassikere. Både mono- og stereobokssættet får seks stjerner.

Læs artikel

Anmeldelse af The Beatles - The U.S. Albums

24-01-2014: Bokssæt: The Beatles’ amerikanske pladeselskab praktiserede en særpræget udgivelsespolitik. Der blev set stort på, hvad der var udgivet af singler og album i Europa. Nu er de amerikanske album blevet samlet i et bokssæt. Læs artikel

Nyhed: Beatles-klassikere genudgives

08-04-2009: Fans af Liverpool-gruppen får til september en opdateret lytteoplevelse, da bandets bagkatalog genudgives i digitalt remastererede udgaver.

Læs artikel

Anmeldelse af David Bowie - Nothing Has Changed, The Very Best Of Bowie

18-11-2014: Rock: Den 67-årige David Bowies mest omfattende opsamlingsalbum i en årrække tegner et mangefarvet billede af en innovativ, frygtløs kunstner. Hans storhedstid var 1970-1983. En ny sang opsøger et jazzet terræn. Læs artikel

Anmeldelse af The Beatles - Bootleg Recordings 1963

29-12-2013: En ny og næsten hemmelig The Beatles-udgivelse handler mest om at sikre rettigheder. De 59 sange er en blandet pose bolsjer for nørdede fans. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...