Find mere om:
The Beatles-feberen stiger igen | musik.guide.dk

The Beatles-feberen stiger igen

Gruppen er en sællert på nettet på grund af markedsføring og en tilgængelighed, der også appellerer til nye fans.

The Beatles er tilbage.

Populærmusikkens største band har på en uges tid opnået et styksalg på over 450.000 album og 2 mio. individuelle sange på iTunes. Det er den toneangivende musikbutik på internettet og ejet af Apple, der i årevis har forsøgt at få en aftale på plads med The Beatles-forretningen, som kontrolleres af bl.a. de to nulevende medlemmer, Paul McCartney og Ringo Starr.

Det er ikke mindst i USA, at der har været gang i salget. Her er solgt 119.000 album med ”Abbey Road” som det populæreste, mens der er blevet købt 1,4 mio. digitale sange med ”Here Comes The Sun” som den største attraktion. Det er også værd at bemærke, at der er blevet solgt 13.000 såkaldte digitale bokssæt, der indeholder bl.a. 13 studiealbum og koncertfilmen ”Live At The Washington Coliseum, 1964”.

Herhjemme findes der ikke tal for Beatles-salget på iTunes.

Nem adgang

En forklaring på salgssuccesen i USA er ifølge musikbranchemagasinet Billboard en omfattende markedsføringskampagne på iTunes og reklamespots på tv. I den kommende tid vil der blive skruet yderligere op for markedsføringen, lyder meldingen.

Professor Jan Damsgaard fra Copenhagen Business School i København er ekspert i handel på internettet. Han mener, at en årsag til det store salg er, at det er let at få fat i varerne.

»Samtidig er der den virale markedsføring på internettet. Altså at man i forbindelse med køb af sange får at vide, hvad andre har købt af samme slags musik. Ydermere øger det salget, når album og sange havner på hitlisten på iTunes,« vurderer han.

Uendeligt udbud

Jan Damsgaard lægger også vægt på, at adgangen til i princippet al musik med The Beatles øger salget.

»I de traditionelle pladebutikker kan man sjældent finde alle album med The Beatles, og det er slet ikke muligt at købe udvalgte numre. I en musikbutik som iTunes er udbuddet uendeligt, og man kan sige, at denne slags butikker er en hyldest til ideen om, at det er okay, at vi mennesker har forskellig smag,« siger han.

En anden ekspert i e-handel, lektor Morten Rask fra Handelshøjskolen i Århus, mener, at en forklaring på salgssuccesen for The Beatles kan være, at rigtigt mange mennesker har en iPhone, en iPod Touch eller en iPad, som giver nem adgang til iTunes.

»På den måde bliver der banet en vej til kunder, der måske ikke har fået lyttet så meget til The Beatles. Det kunne være en forretningsmand, der finder tid til at købe nogle sange, det kan være ham eller hende, som måske mangler et album i samlingen. Man udvider altså markedet ved hjælp af tilgængelighed,« siger Morten Rask.

Han mener, at den aktuelle succes for The Beatles også fortæller historien om, at pladeselskaberne, i det her tilfælde EMI Music, ikke spiller samme rolle som tidligere for udbredelsen af musik.

Glæde over tilgængelighed

»Apple har med iTunes overtaget en stor del af pladeselskabernes rolle med at gøre musikken tilgængelig,« siger han.

The Beatles-ekspert Per Wium glæder sig over, at sangene er blevet tilgængelige i cyberspace:

»Der er generationer, som kan lære musikken at kende på denne måde, da de kan håndplukke numre fra forskellige plader. Om musikken lyder lige så godt på et download, er mindre væsentligt. Vi lyttede i 1960'erne til Beatles på enten en lille transistorradio eller en rejsegrammofon.«

Anmeldelse af The Beatles - 1+

16-11-2015: Bokssæt: The Beatles er verdens bedste band. Når det gælder levende billeder, er den legendariske Liverpool-gruppe en blandet fornøjelse, dokumenterer en ny udgivelse. Men det er spændende og sjovt at være med på en kigger. Læs artikel

Anmeldelse af The Beatles - The U.S. Albums

24-01-2014: Bokssæt: The Beatles’ amerikanske pladeselskab praktiserede en særpræget udgivelsespolitik. Der blev set stort på, hvad der var udgivet af singler og album i Europa. Nu er de amerikanske album blevet samlet i et bokssæt. Læs artikel

Anmeldelse af The Beatles - Bootleg Recordings 1963

29-12-2013: En ny og næsten hemmelig The Beatles-udgivelse handler mest om at sikre rettigheder. De 59 sange er en blandet pose bolsjer for nørdede fans. Læs artikel

Anmeldelse: Et unikt stykke musikhistorie

09-11-2013: Rock: Ny spændende udgivelse dokumenterer The Beatles’ succesrige relation til mediekoncernen BBC. Læs artikel

Nyhed: Beatles-klassiker bliver fortolket

23-08-2010: Britisk musikmagasin fejrer 40-året for det sidste studiealbum med den berømte Liverpool-gruppe. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...