Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Sufjan Stevens - Falconer Salen,.. | musik.guide.dk

Sufjan Stevens legede mørkeleg til flot koncert i Falconer Salen på Frederiksberg

Den amerikanske solist Sufjan Stevens’ flotte koncert i Falconer Salen på Frederiksberg var præget af moderens forsvindingsnummer og død.

Rockkoncert
Falconer Salen, Frederiksberg
Sufjan Stevens
Mandag

Der gik halvanden time, hvor Sufjan Stevens udelukkende lod musikken tale. Vi skulle i gang med ekstranumrene, før den særegne sangskriver med få ord takkede de begejstrede tilhørere og konstaterede:

»Mit navn er Sufjan Stevens.«

Som om tilhørerne ikke vidste det. Den 40-årige solist, der kommer fra Michigan i USA, har i over en halv snes år fremstået som en af de vigtigste skikkelser inden for den amerikanske sangskrivning. I hans mest iørefaldende og enkle momenter kan han minde om Paul Simon og Nick Drake. Til andre tider er han grænsesøgende som en avantgardistisk kunstner, der stræber efter at fremkalde både gråd og glæde hos sit publikum.

Han har tidligere udgivet plader, der var inspireret af staterne Michigan og Illinois, og han udtalte, at ambitionen var at kreere musik om samtlige stater i det store hjemland. Projektet blev dog senere skrinlagt.

I marts i år udgav Sufjan Stevens det album, som blev den røde tråd for koncerten. ”Carrie & Lowell” er et mestendels smukt og afdæmpet værk. Til gengæld buldrer dramaet løs i teksterne, og en hovedinspiration til fortællingerne er Stevens’ mor, Carrie, som døde i 2012. Længe forinden havde hun forladt familien, sindsforvirret af alkoholisme, skizofreni og depression.

De mørke temaer prægede lyssætningen på en aften, da hovedperson og backingband mange gange huserede rundt i en introvert mørkeleg. Det ville have været for meget, hvis ikke musikere, melodier og arrangementer havde været så overbevisende.

Sufjan Stevens sang med skiftevis en hviskende vokal, en falset-lignende stemme og et mere traditionelt sangforedrag. Det var krævende, og man kunne indimellem mærke, at det var svært, fordi han samtidig skulle spille på klaver, keyboard eller guitar. Til gengæld gav kunststykket koncertoplevelsen en unik skrøbelig dimension, som ikke på samme måde trænger igennem på ”Carrie & Lowell”.

Sufjan Stevens sang om at stræbe efter nærvær, om savn, sorg og en søgen efter afklaring og tilgivelse, mens der bag musikerne blev vist levende billeder fra dengang, da smalfilm i farver var det store hit. Til tider understøttede billederne sangenes temaer. Andre gange virkede de smilende mennesker som kontraster til de skarpe beretninger om moderens afsked for mange år siden og hendes død. Så trist, men også uundgåeligt. For som Sufjan Stevens sang: »We’re all gonna die.«

Med ekstranumrene, der varede ca. 30 minutter, kom lyset og lettelsen. Sufjan Stevens blev nærværende på en mere enkel facon, og amerikaneren mindede med sit valg af sange om, at han kan andet og mere end bearbejde en livslang sorg.

Sufjans studiealbum

A Sun Came (2000)

Enjoy Your Rabbit (2001)

Michigan (2003)

Seven Swans (2004)

Illinois (2005)

The Age of Adz (2010)

Carrie & Lowell (2015)

Anmeldelse: Sufjan Stevens (Store Vega, København)

04-05-2011: Rock, elektronik og sceneshow gik op i en højere enhed, da amerikaneren Sufjan Stevens gav en udsolgt koncert i København. Læs artikel

Anmeldelse: Elbow (Falconer Salen)

12-11-2011: Guy Garveys stemme fungerer som det vigtigste instrument i det britiske band Elbow, som fredag præsenterede mesterværket ”Build a Rocket Boys” i København. Læs artikel

Anmeldelse: Hope Sandoval & The Warm Inventions (Store Vega, København)

12-08-2010: Mazzy-Star-sangeren Hope Sandoval imponerende med få virkemidler i København.

Læs artikel

Anmeldelse: Rufus Wainwright (DR Koncerthuset, København)

31-05-2010: Rufus Wainwright imponerede med sang og klaverspil. Det afpillede lydbillede klædte de fleste sange.

Læs artikel

Anmeldelse: Spiritualized (Barbican Centre, London); Spiritualized: Ladies & Gentlemen We Are Floating In Space

18-12-2009: Det stilskabende britiske rockband Spiritualized genudgiver seksstjernet mesterværk - og leverer seksstjernet oplevelse i London.

Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...