Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Spiritualized: Sweet heart Sweet light | musik.guide.dk

Spiritualized: Sweet heart Sweet light

Spiritualizeds hjerne led under indspilningen af det nye album. De 11 sange fejler til gengæld ikke noget.

Spiritualized:

Sweet heart Sweet light

Double Six Records/Domino

Det er nok værd først at minde om, at Jason Pierce alias Spiritualized i en årrække har haft øgenavnet Spaceman.

Da den 46-årige brite skulle navngive sit nye album, var han begejstret for ”Huh?”, der kan oversættes til et dansk ”Øh?” eller ”Hva'?”.

I sidste ende mente han dog ifølge et interview til det amerikanske musiksite Pitchfork, at den titel måtte udelukkes, fordi der ville udspille sig en Monty Python-agtig scene ved disken i musikbutikken: »Øh, har I den nye plade ”Øh”.«

I stedet bliver det syvende album fra Spiritualized kaldt ”Sweet Heart Sweet Light” - fire ord, som er taget fra den forfriskende syrerock-pastiche ”Hey Jane”. På albumcoveret står der ikke desto mindre stadig ”Huh?”.

Jason Pierces forklaring til Pitchfork er, at han under indspilningen af albummet i realiteten ikke vidste, hvad han havde gang i. Og hvorfor nu det? Jo, han var så påvirket af den behandling og medicin, som han fik, for at få nedkæmpet en alvorlig sygdom.

Jason Pierce er ellers blevet berømt for at have kreeret album under indflydelse af stoffer. Problemet var bare, at den britiske Spaceman fik en slags medicin, som gjorde, at han havde det dårligt under arbejdet med sangene. I sidste ende hjalp medicinen. Jason Pierce har i hvert fald erklæret sig rask og klar til at turnere med både de gamle sange og de nye numre.

Paradoksalt nok giver det nye opus ikke oplevelsen af en diffus, medicineret rock'n'roller.

Masser af overblik


Albummets 11 numre udstråler masser af ambitioner, idérigdom og overblik, når det gælder den lange historiefortælling om rytmisk musik. Tag bare sangtitlerne, der kunne være taget fra de gode gamle dage: ”Hey Jane”, ”Little Girl”, ”Freedom”, ”Mary” og ”So Long You Pretty Thing”. Eller lyt ordentligt efter, og man vil finde strygere, orgel, banjo, gospel, country, soul, funk, pop og rock i alverdens afskygninger. Jason Pierce er bestemt ikke den kræsne type. Han er til gengæld dygtig til at dosere ingredienserne rigtigt.

Hvis man for første gang ankommer til Spiritualizeds univers, kan det uden tvivl virke, som om man støder ind i en mur af støjrock og psykedelisk stemning. Men har man tid og tålmodighed til at blive stående, vil man opdage, at de ambitiøse arrangementer og produktioner på den 59 minutter lange plade indeholder masser af pophistorie og ret beset har en meget mere levedygtig udadvendthed end den mest letfordøjelige popvise.

Følelsen skærpes


Og så er der ikke at forglemme Jason Pierces skrøbelige stemme. Her er smerte og hjerte til at tage og føle på, og denne følelse skærpes, når gospelarrangementerne tager til i styrke. Men så er der også, hvis man hører godt efter, en unik adgang til et håb, en frihed og en selvransagelse, der kan betragtes som en form for humor. ”Headin' For The Top Now”, lyder en sangtitel, mens en anden er ”Life Is A Problem”. Den dokumenterer, at Jason Pierce stadig har en svaghed for at bruge ”Jesus” i sine sange:

»Jesus, please be my automobile, won't get to heaven unless God's at the wheel, send me your chauffeur, and I will get in. Jesus, please drive me away from my sin.«

Jason Pierce har haft sit at slås med i og uden for musikken.

Han har kæmpet med stofmisbrugets dæmoner. Han har spillet sig ud af kærestesorger, og han har som andre perfektionister som Phil Spector og Brian Wilson måttet slås med, at han aldrig syntes, at det var helt godt nok.

Det nye album er lige præcis så godt, at enhver musikekspedient bør vide, hvad der menes med ”Huh?”.

Anmeldelse: Spiritualized (Barbican Centre, London); Spiritualized: Ladies & Gentlemen We Are Floating In Space

18-12-2009: Det stilskabende britiske rockband Spiritualized genudgiver seksstjernet mesterværk - og leverer seksstjernet oplevelse i London.

Læs artikel

Anmeldelse af Lars H.U.G - 10 sekunders stilhed

03-11-2014: Lars H.U.G. er på prægtig comeback-kurs. Så spænder han ben for sig selv. Læs artikel

Anmeldelse af Interpol - Elpintor

15-09-2014: Interpol vender hjem til storbyen med ny energi og det bedste album i 10 år. Læs artikel

Anmeldelse af The Black Keys - Turn Blue

14-05-2014: The Black Keys har stor succes og nyder respekt. Det nye album har sine momenter, men den samlede oplevelse er lidt skuffende. Læs artikel

Anmeldelse af Atoms For Peace - Amok

25-02-2013: Thom Yorke fra Radiohead har samlet et hold etablerede musikere for at videreføre den musikalske vision, der blev begyndt for syv år siden. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...