Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Sia - 1000 Forms of Fear | musik.guide.dk

Anmeldelse af Sia - 1000 Forms of Fear

Sia Furler prøver at gemme sig for berømmelsen. Veteranen Chrissie Hynde flirter på ny med rampelyset.

R&B/POP/ROCK
SIA:
1000 FORMS OF FEAR
Sony Music

CHRISSIE HYNDE:
STOCKHOLM
Playground Music

Den 38-årige australske sangerinde Sia er nok et ukendt navn for mange. Nogle vil forbinde hende med det store hit ”Chandelier” og placere hende som ”den nye”, der nærmest lyder fuldstændig som Rihanna.

Men historien om hende er mere kringlet og kuriøs.

Sia Furler albumdebuterede som solist tilbage i 1997, og hendes bidrag til popmusikken har i høj grad udspillet sig i den uglamourøse kulisse. Hun er en dreven sangskriver og har hjulpet kendte navne med materialet. Leverandørlisten er imponerende og tæller bl.a. Beyoncé, Kylie Minogue, David Guetta, Celine Dion, Katy Perry og Shakira. Og så Rihanna, som Sia altså nærmest kan forveksles med, når det gælder den skarpt gennemtrængende stemme og den sensuelt skæve frasering. Sia var såmænd også én af sangskriverne bag et af Rihannas mest kendte numre, ”Diamonds”.

Alkoholiker-rod

Men australieren er med udgivelsen af sit nye soloalbum tvunget til at indtage hovedrollen, hvilket hun tackler med udtalt modvilje. Da hendes forrige album begyndte at sælge, gik sangerinden i sort. Hun nægtede at promovere musikken og blev afhængig af stoffer og alkohol. Med ”1000 Forms Of Fear” holder hun også så lav profil som muligt, og f.eks. er en 11-årig danser frontfigur i videoen til ”Chandelier”.

Nærlytning til netop denne himmelsk vokalsvugne sang viser, at den handler om en alkoholikers kaosnat og efterfølgende morgen-skam, og det er sigende for det nye album. Sia mimer tilsyneladende med på mainstreamen, men musik og tekst har ofte en original kant og en trist grundtone, der gør udtrykket uudgrundeligt. ”Fair Game” om usle tricks i kærlighedens spil bevæger sig langsomt fra en delikat popklang til et drømme-svimmelt arrangement. ”Hostage” har lignende excentriske sider med en druknet narkovokal og et friskt temposkift, og der er temperamentsflammende og pompøs pop i ”Fire Meet Gasoline”.

Men store hits er altså lig med store problemer for Sia. Så sig ikke til nogen, at hendes nye album faktisk er ganske glimrende. Og at det sangskrivermæssigt i en håndfuld numre flyver i et luftlag over hendes kunde Rihanna.

Tennis-es i baghånden

Amerikaneren Chrissie Hynde har med sit band The Pretenders været så længe i pop/rock-branchen, at sangerinden må forventes at være hårdhudet over for berømmelsens prøvelser. Så hun ville nok på ny lune sig i rampelyset, hvis hendes soloudspil resulterede i et comeback.

Men det traditionstro rockalbum har næppe gennemslagskraft til at blive mere end et velkomment nyt kapitel for loyale Pretenders-lyttere.

Titlen, ”Stockholm”, referer til Hyndes studie-udflugt til Sverige, hvor Björn Yttling fra Peter Bjorn and John har været producer, og blandt de mange gæster er Neil Young og den højtråbende tennislegende John McEnroe, der som bekendt også spiller en habil guitar.

Chrissie Hynde finder sig godt tilpas i den velspillede og detaljerige svenskerproduktion. Mange sange fordamper med flygtig charme, men Hyndes mørk-bløde rockrøst viser stadig selvsikker attitude på fine indslag som ”Dark Sunglasses” og ”A Plan Too Far”.

Anmeldelse af Michael Falch, Laid Back og Spids Nøgenhat

21-10-2013: Der er ingen bånd, der binder dem: Michael Falch, Laid Back og Spids Nøgenhat. Læs artikel

Anmeldelse: Mathilde Falch: Lad mig gå fri

24-02-2012: Er Mathilde Falch blandt de få børn af kendte musikere, der får luft under karrieren? Musikalsk set lykkes det i hvert fald for den 22-årige sangskriver at træde ud af faderen, Michael Falchs, skygge. Læs artikel

Anmeldelse: Poul Krebs: Der er noget ved alting

28-11-2011: Sange med underfundige og hverdagsagtige tekster, men uden store armbevægelser. Læs artikel

Anmeldelse: Sebastian: Øjeblikkets mester

22-10-2011: Sebastian formår stadig at finde guld på sangskatteøen. Han ødelægger dog helhedsindtrykket med et hadsk og fælt firkantet personangreb. Læs artikel

Anmeldelse: TV-2: Showtime

13-02-2011: Det er showbusiness as usual for TV-2 på gruppens nye album ”Showtime”, der udkommer i dag. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...