Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Nine Inch Nails i Forum,.. | musik.guide.dk

Smæk for billet-skillingerne

Pessimist-prædikanten Trent Reznor og Nine Inch Nails holdt støj-messe for sine sortklædte disciple.

Koncert
Nine Inch Nails
Forum, Frederiksberg
Tirsdag

Alt håb er ude.

Sådan er det som regel i Nine Inch Nails' sange, hvor fornedrelse og selvhad fylder en del. Men det amerikanske rockband er til gengæld i evindelig bevægelse, så man kunne håbe på en spændende musikalsk videreudvikling ved tirsdagens koncert i Forum på Frederiksberg.

Det fik vi, da Nine Inch Nails med rasende omskiftelighed og ragnarok-aggression holdt skinger støj-messe for ca. 5000 tilskuere. Det var langt fra nok til at fylde den kæmpe hal, men de trofaste – og overvejende sortklædt, mandlige – disciple fik masser af sonisk smæk for billet-skillingerne.

Gruppen består reelt af gør-det-selv-manden Trent Reznor samt skiftende musikere, og han slog internationalt igennem i 90'erne med klanglige chokeffekter, dekadente musikvideoer, kaotiske koncerter og bitter nihilisme. Blege teenagere i goth-uniform elskede det, og da Trent Reznor også formåede at tiltrække et større publikum med sine melodiske lunser, endte Nine Inch Nails med at blive en gigant indenfor industrial-genren. Albumsalget har efterhånden passeret 20 mio. eksemplarer.

Pessimist-prædikant

På det seneste album er den fræsende rock stort set veget for electronica-eksperimenter, der lyder som forskruet Depeche Mode, og Nine Inch Nails  fremmaner en ond futuristisk musik, hvor fremtiden mere klinger af orwellsk mareridt end af civilisations-fremskridt.

”I am just a shadow of a shadow of a shadow/Always trying to catch up with myself,” som det hedder på den nye ”Copy of A”, der åbnede Forum-koncerten. Det er resigneret klubmusik for undergrunds-eksistenser, der ikke helt kan finde ud af, om de gider at danse: En tør og syntetisk piskende fremdrift med pop på tværs i maskinen, og det var medrivende på sin helt egen surmulende facon.

 

Svinsk indslag

Reznor hældte mere benzin på det indebrændte bål med metalliske og synth-snurrende riff-rockere. Det blev også til sammenbidt industrial-disco, og med den herligt electro-rockende vildskab i klassikeren ”March of the Pigs” satte bandet effektfuldt prop i den rockende malstrøm med en tyst Bowie-klingende piano-afstikker.

Nine Inch Nails har forkærlighed for at flirte med fuldmåne-beruset vanvid, men det betyder ikke, at kaos regerer. Den kontrollerede lyd og det sanselige lysshow i Forum var ofte en nydelse, mens der er mindre format over Reznors misantropiske lidelseshistorie, der for sjældent løftes til en lyrisk blændende stil. Den snart 49-årige sangers stemme kan heller ikke helt følge med muskelkraften i de svulmende overarme. Den flade intonation trak f.eks. ned i balladen ”Something I Can Never Have”, der ellers var sjældent atmosfærerig og dvælende klaustrofobisk.

Men nu var det også en anden nedslående ballade som mange blandt publikum håbede at blive frydefuldt pint af: Nemlig ”Hurt”, som blev en uafrystelig svanesang for Johnny Cash, da han fortolkede den så smukt i sin triste livs-vinter. Sangen om universel fortabelse og afmagt faldt til allersidst i koncerten og var en isnende diamant, der skar i hjertet. Den forsvandt langsomt ud af Forum sammen med publikum og band, som en bøn, der aldrig blev hørt.

Anmeldelse af Neil Young & Crazy Horse - Forum, København

31-07-2014: Stort set ingen hits men til gengæld numre på op mod en halv times varighed. Veteranen Neil Young valgte ingen nemme løsninger, men formåede alligevel at fræse en god koncert ud på sin guitar. Læs artikel

Anmeldelse af Jack White - Orange, Roskilde

07-07-2014: Jack White strålede som alternativ erstatning, da rapperen Drake meldte afbud til Roskilde. Læs artikel

Anmeldelse: Sufjan Stevens (Store Vega, København)

04-05-2011: Rock, elektronik og sceneshow gik op i en højere enhed, da amerikaneren Sufjan Stevens gav en udsolgt koncert i København. Læs artikel

Anmeldelse: Arcade Fire (The O2 Arena, London)

06-12-2010: Arcade Fires fantastiske sange vokser sig større i kaotisk samspil. Den kommercielle succes kunne ikke være mere fortjent. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...