Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Nephew (Train) og Depeche Mode (Bremen) | musik.guide.dk

Nephew (Train) og Depeche Mode (Bremen)

<p> Nephew går rundt i Depeche Modes sko, men kan de fylde dem ud? JP Århus tog på Train og videre til Bremen for at finde svaret. </p>

Train, Århus:

Nephew

Lørdag aften

AWD-Dome, Bremen:

Depeche Mode

Søndag aften

Dave Gahan løfter armene over hovedet, kaster hænderne fra side til side og får øjeblikkeligt salens euforiske gæster til kopiere sine bevægelser.

Vi er i AWD-Dome i Bremen, hvor knap 30.000 viftende arme ligner en kornmark i blæsevejr.

Med forsanger Dave Gahan energiske optræden har endnu en Depeche Mode-koncert nået sit klimaks. Trioens medlemmer har med melankoli, imponerende sceneshow og utallige iørefaldende pophits atter bekræftet sin status som verdens ukronede synthkonger. Til trods for, at store dele af lyden stammer fra computere og synthesizere, fungerer britiske Depeche Mode efter 30 år som pladeudgivende og flittigt turnerende band som et af verdens mest medrivende liveorkestre.

Depeche Mode på mode

Depeche Mode har siden begyndelsen af 1980'erne inspireret utallige kolleger. Både svenske Kent og århusianske Spleen United har skelet til forbilledernes lyd og sceneoptræden, men ingen har som Nephew spillet så åbenlyst på Depeche Modes tangenter.

Nephew er igen og igen blevet beskyldt for at kopiere Depeche Mode.

Og ikke uden grund.

Briternes effektive beats går igen hos Nephew, der har parret nummeret ”Movie Klip” med synthkongernes verdenshit ”Personal Jesus”. Forsanger Simon Kvamm har med stor succes genskabt Dave Gahans kornmark, og Depeche Modes primære sangskriver Martin Gore nævnes ved navn på den seneste single ”Va Fangool!” fra Nephews aktuelle album ”DanmarkDenmark”, ligesom trommeslager Søren Arnholt udpeger Depeche Mode som sit yndlingsband.

»Men de, der reducerer os til en kopi af Depeche Mode, har ikke lyttet ordentligt til vores musik,« lød det fra trommeslageren, da vi i foråret interviewede Nephews fem medlemmer op til udgivelsen af det nye album.

Dansk forspring

Nephew er i topform for tiden og kan sagtens måle sig med forbillederne. I hvert fald gennem de første fem minutter på Train, hvor Simon Kvamm blot skal vandre skulende rundt på scenen for at gøre sig fortjent til publikums applaus.

Med sit charmerende gummiansigt får han pigerne i den udsolgte sal til at skrige om kap, inden bandet har slået den første tone an.

Simon Kvamm er ingen Dave Gahan, men han er den bedste frontmand i dansk rock.

Ingen er som han i stand til at motivere sit publikum til at danse, klappe og synge med på ind imellem barnlige, men effektive tekster om buschauffører, fodboldspillere og hemmelige agenter.

»Vores buschauffør kan godt køre bus/der' rigtig mange der' rigtig tilfreds/med hans niveau imellem bremse og gas,« kommer det bistert fra Simon Kvamm.

Det er utroligt, hvad man kan få folk til at synge med på, hvis der er et godt omkvæd i vente.

Næste morgen står vi ved busstoppestedet foran Musikhuset Aarhus, hvor Karstens Koncertrejser har meldt sin ankomst.

Turen går til Bremen, hvor Depeche Modes verdensturné ”Tour of the Universe” samme aften rammer AWD-Dome med plads til 14.000 mennesker.

Bussen fyldes med sortklædte fans i alle aldre. Nogen har været med siden 1980'erne, mens andre skal opleve Depeche Mode for første gang.

»Her er en jomfru,« udbryder en inkarneret fan, da han bliver opmærksom på en teenager, der er af sted med sin far for at opleve dennes yndlingsband live.

Birthe Kjær på banen

Bussens stereoanlæg bliver presset til det yderste med en frisk liveoptagelse fra koncerten i Parken i sommer, og alle stamper i gulvet og synger med på hits som ”Strangelove”, ”I Feel You” og ”Walking in My Shoes”.

Men efter fem gennemlytninger af koncertoptagelsen er chaufføren tilsyneladende tæt på at fare vild i Depeche Modes dystre univers. Han skifter ”Personal Jesus” ud med Birthe Kjærs ”Arrividerci Franz”, men møder massiv modstand fra bussens passagerer.

»Hvad fanden sker der,« råber en af bussens mest inkarnerede fans, der har ladet sin arm tatovere med den langstilkede rose, som pryder coveret til Depeche Modes hovedværk, ”Violator”.

Gennemført design

Pladeomslagene betyder meget for Depeche Mode, der de seneste 20 år har ladet den hollandske fotograf Anton Corbijn stå for store dele af det visuelle udtryk. Her er Nephew godt med, deres design er enkelt og gennemført på både albumcover, sceneudsmykning og bandmedlemmernes koncertuniformer.

Nephew er blevet en god forretning, men de fem jyder rækker heldigvis ikke så dybt i deres tilbederes lommer, som Depeche Mode er berygtede for.

Dollarsedlerne flyder i den 20 år gamle koncertfilm ”101”, og selv om trioens noget anonyme medlem Andy Fletcher er med på scenen, er han mere revisor end egentlig musiker. I Bremen maser fans sig utålmodigt frem mod de utallige merchandiseboder for at købe T-shirts, plakater, nøgleringe, armbånd og kaffekrus til overpris.

Krise ingen hindring

Depeche Mode lader sig ikke hæmme af krisen i pladebranchen, de tre medlemmer skaber konstant nye indtjeningsmuligheder. Som ved de aktuelle tyske koncerter, hvor fans betaler to euro i pant for et plastic-ølkrus med bandets logo. Forsvindende få fans veksler krusene til penge, men slæber dem med ud fra spillestedet som souvenir.

Nu handler både Nephew og Depeche Mode først og fremmest om musik, og i Bremen skal de britiske forbilleder ikke mere end tre numre ind i den for længst udsolgte koncert, før de krøller Nephew sammen. Med en omarrangeret version af nyklassikeren ”Walking in my Shoes”, der akkompagneres af en lyttende krage på den kolossale bagskærm, tager fanden pludselig ved Dave Gahan. Han spurter et par gange frem og tilbage langs scenekanten, drejer rundt om sig selv, smider mikrofonstativet op på den ene knæ og løfter det til sidst triumferende over hovedet.

Klasser over Parken

Verdens bedste frontmand kan sagtens være tilfreds, for fem måneder inde i ”Tour of the Universe” fungerer Depeche Mode som en sammenspillet enhed, der får det bedste ud af alle aftenens 20 numre. Sætlisten er rettet til, og væk er den underligt amputerede version af den aktuelle single ”Peace”. Det her er klasser bedre end koncerten i Parken i juni og endnu mere medrivende end den ellers vellykkede seance i NRGi Park i Århus i 2006.

Lyden er fantastisk i AWD-Dome, og Depeche Mode minder jyske koncertgængere om, hvad vi mangler i Århus. En koncertsal med gode lydforhold og plads til mellem 10.000 og 15.000 mennesker.

Nephew, bitte!

Nephew har også forsøgt sig på det tyske musikmarked, dog med noget mindre succes end Depeche Mode, som har indspillet flere album i Berlin og spillet utallige koncerter for sine trofaste tyske fans.

Nephew har stadig den store internationale succes til gode, men i Danmark kan bandet dårligt blive større. Billetterne til Nephews koncerter rives væk på rekordtid, og Århus er bandets ultimative hjemmebane.

Ipren og heroin

På Train hoster Simon Kvamm kraftigt i mikrofonen og afslører, at en sejlivet influenza samme dag var faretruende tæt på at sende ham i knæ.

Han ville dog ikke aflyse, tanken om det århusianske publikum holdt ham efter sigende oprejst.

»Jeg er på Ipren, på Panodil, på rom og på cola,« forklarer han fra scenen, og selv om Nephew ikke undgår en død periode midt i koncerten, lader frontmanden sig ikke mærke med den snigende sygdom.

Sygdom tackles ikke længere med spiritus i Depeche Mode. Efter årelange misbrug har bandet taget hul på den første turné uden alkohol og hårde stoffer som amfetamin, kokain og heroin.

Personligt præg

Briternes personlige problemer har sat sit præg på musikken, og i Bremen fungerer ”Clean” og ”Never Let Me Down Again” blot som de mest oplagt eksempler på tekster med tydelige referencer til stofmisbrug.

Mens Depeche Mode fortsat er summen af Dave Gahans stemme og Martin Gores sange, er Simon Kvamm den altoverskyggende hovedperson i Nephew. Det er ham, der synger, skriver sangene og får pigerne til at hvine. Han er lyrisk bevidst, men har et stykke vej op til Martin Gore, der på 30. år gør sine melankolske sange spiselige via tung, iørefaldende popmusik. Det ser forsat sort ud i Depeche Modes univers, men med de vanedannende omkvæd er der som regel håb forude.

Ikke det rene pjat

Nephew forstår som ingen andre danske bands at skrive fængende omkvæd, men ordene kniber det med. Teksten til sangen om buschaufføren er tvivlsom, men der er også platte ordspil om Don Ø., Katja Kean og Bjarne Riis i Nephews katalog. Bandet går klogt nok uden om den enerverende ”Superliga” i lørdagens koncert, og trods den irriterende blanding af danske og engelske gloser er Nephew ikke det rene pjat.

»Må man godt skrive nye sange om ikke at have det godt,« spørger Simon Kvamm Trains feststemte publikum lørdag aften.

Ja, det må man godt. Faktisk fungerer Nephew bedst i præsentationen af det dystre ekstranummer ”Det her sker bar ikk”. Her er der pludselig noget på spil, og Simon Kvamm brøler med troværdig desperation i stemmen.

To timers triumf

Depeche Modes afrunder to timers ren triumf med det 20 år gamle hit ”Personal Jesus”, og kun tiden vil vise, om Nephews musik vil vække ligeså stor jubel i 2029. Jeg tvivler, men flere melankolske toner vil bestemt øge chancerne.

Nephew kan lære meget af Depeche Mode. De behøver ikke nævne forbillederne i deres sange og kopiere deres koncertritualer, men mørket kan de roligt begive sig ud i.

Bandet

Depeche Mode

Dave Gahan (vokal), Martin Gore (guitar, keyboard, vokal) og Andy Fletcher (keyboard).

Udvalgte koncerter

Palau St. Jordi, Barcelona

20. og 21. november 2010

O2 Arena, London

15. og 16. december 2010

O2, Berlin

9. januar 2010

Bercy, Paris

19. januar 2010

Arena, Malmö

25. januar 2010

Forum, Horsens

22. og 23. februar, 2010

Diskografi
Speak & Spell (1981)
A Broken Frame (1982)
Construction Time Again (83)
Some Great Reward (1984)
Black Celebration (1986)
Music for the Masses (1987)
Violator (1990)
Songs of Faith and Devotion (1993)
Ultra (1997)
Exciter (2001)
Playing the Angel (2005)
Sounds of the Universe (2009)

Det spillede de i Bremen
In Chains, Wrong, Hole To Feed, Walking In My Shoes, It's No Good, A Question of Time, Precious, Fly on the Windscreen, Clean, Home, Miles Away/The Truth Is, Policy of Truth, In Your Room, I Feel You, Enjoy The Silence og Never Let Me Down Again.

Ekstranumre
Shake the Disease, Stripped, Behind the Wheel og
Personal Jesus.
www.depechemode.com

Bandet

Nephew

Simon Kvamm (vokal, keyboard), Kristian Riis (guitar), Kasper Toustrup (bas), Søren Arnholt (trommer) og René Munk Thalund (keyboard).

Udvalgte koncerter

Fermaten, Herning

14. november 2009

Musikkens Hus, Silkeborg

20. november 2009

Skive Theater

21. november 2009

Værket, Randers

26. november 2009

Pavillonen, Grenå

27. november 2009

Scandinavian Congress

Center, Århus

6. marts 2010

Messecenter Herning

18. marts 2010

Diskografi

Swimming Time (2000)

USADSB (2004)

Interkom kom ind (2006)

DanmarkDenmark (2009)

Det spillede de på Train

Danmark Man Dark, Va Fangool!, New Year's Morning, Sov for Satan mand, Hospital, Gong Gong, Police Bells & Church Sirens, Igen & igen &, Focus On The Sound, Descendants Of King Canute, Mexico ligger i Spanien, D.T.A.P., En Wannabe Darth Vader, Science fiction og familien/Allein Alene og Hurra.

Ekstranumre

Det her sker bare ikk', Movie Klip og 007 Is Also Gonna Die.

www.nephew.dk

Anmeldelse: Nephew (Scandinavian Congress Center, Århus)

06-03-2010: Bandet spillede forgæves op til fest ved turnéstart på hjemmebanen i Århus.

Læs artikel

Anmeldelse: Depeche Mode (Forum Horsens)

23-02-2010: Der var lagt op til noget særligt i Horsens. Det blev kun til en almindelig koncert med Depeche Mode.

Læs artikel

Anmeldelse: Depeche Mode (O2, London)

16-12-2009: Britiske Depeche Mode havde det svært i hjemlandet i 1980’erne, men tirsdag blev bandet hyldet af mere end 20.000 fans i London.

Læs artikel

Anmeldelse: Beady Eye og Jean Michel Jarre (Jelling Musikfestival, Jelling)

30-05-2011: Electronica-pioner Jean Michel Jarre udforskede engang fremtiden – nu hænger han fast i fortiden. Læs artikel

Anmeldelse: Depeche Mode tror på nyt album

21-02-2010: Den ene frontfigur forventer nyt album fra trioen, som optræder i Horsens.

Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...