Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Mark Knopfler - Tracker | musik.guide.dk

Venlig vellyd med dybde

Roots/rock: Stressramte kan finde et sundt alternativ til lægemidler i Mark Knopflers musik.

MARK KNOPFLER
TRACKER
Universal Music

B971924368Z.1_20150315180853_000+G2RJSI4R.1-0.jpg

Mark Knopflers kvalitetskontrol er respektindgydende.

Jeg har aldrig hørt et decideret skuffende album fra hans følsomt guitarplukkende hånd, og selv sangerens soundtracks tenderer indimellem det mesterlige.

Det nye album står ligeledes fast på granit-solid sangskrivning og rummer inspireret musikalsk håndværk fra musikere, som ikke bare kan spille. De kan i den grad også spille sammen.

Skjulte dramaer

”Beryl” hedder et nummer, som på flere måder fuldender en cirkel for Mark Knopfler. Det er dedikeret til den afdøde engelske forfatter Beryl Bainbridge, og Knopfler skumler over, at hun først fik en særlig prominent Booker Prize-hæder, da hun lå i graven.

Det giver mening, at Bainbridge er heltinde i Knopflers univers, for hun dvælede ved trængte og oversete skæbner, hvor dramaet dirrer, hvis man kommer tæt på. Det er lige Knopflers kop eftermiddagste, for vittige og hjertelige karaktersange har været hans adelsmærke siden de tidlige Dire Straits-dage.

”Beryl” leger klanglig tagfat med gennembrudshittet, ”Sultans Of Swing”, med en intim og tætpakket rocklang. Sensationelt nok varer sangen kun godt tre minutter. For på ”Tracker” tager den britiske sanger sig som vanligt rigtig god tid. Det er, som om spørgsmålet »hvad er det vi skal nå?« har været et underliggende mantra lige siden debuten i 1978 og frem til det nye og ottende soloalbum i rækken. Er man stressramt drømmer, er ”Tracker” et glimrende musikalsk alternativ til psykofarmaka.

Knuste knogler

Nyd de stille, guitar-sprøde nuancer med svale blæser-dønninger i ”River Towns”, hvor virtuosen Knopfler udviser blåt sukkende og behersket mådehold. Sangene er suverænt overordnet, individuelt blær, og genre-variationen er imponerende.

I en dragende fortælling om ungt begær, ”Laughs And Jokes And Drinks And Smokes”, blandes rock og jazz, mens sangen løftes i et skønt folk-refræn. Den uslebne rock-følsomhed minder her i brudstykker om det stærke Dire Straits-album ”Communiqué” (1979).

 Berømmelse er ikke for børn

Dén reference går igen, bl.a. i ”Broken Bones”, der med afslappet akustisk groove og håndklap ender i repetitiv beruselse. Og det afgørende krydderi er den poetisk-rytmiske elegance i en fortælling om en bokser, der slæber sine knuste knogler hjem: »She likes a man with a broken nose/lucky for me I suppose/shots coming in like the monthly bills/soon they'll be saying I'm over the hill.«

Døsigheden sniger sig ind i ”Silver Eagle”, der er en af mange længselsfulde ballader. Men i denne afdeling er ”Long Cool Girl” og ”Basil” brillante. Basil er endnu en fladtrådt skæbne på afveje fra sin ønskerute, og Knopfler formår med vemodig indlevelse at løfte denne klagesang for en udbrændt kontor-surmuler til et universelt anliggende.

Det er ikke ligefrem en ny ”Romeo And Juliet” eller ”Brothers In Arms”. Men så kan den verdensberømte guitarist jo også uanstrengt fortsætte sin frivillige tilbagetræknings-taktik fra hit-hamsterhjulet. Samtidig med at han spiller i store, udsolgte rammer for sit stampublikum, der – ligesom Knopfler – ikke svigter.

Anmeldelse af Mark Knopfler i Forum

17-06-2013: Mark Knopflers kommercielle stjerne er blegnet, men musikalsk skinner hans ledestjerne så klart som nogensinde. Læs artikel

Anmeldelse: Mark Knopfler: Get Lucky

16-09-2009: Den populære og meget søgende musiksjæl Mark Knopfler, der stod i spidsen for rocksuccesen Dire Straits, er tilbage med et ujævnt album.

Læs artikel

Anmeldelse af David Gilmour - Rattle That Lock

18-09-2015: Der hersker god ro og orden på stemningsfyldt nyt album med David Gilmour. ”Rattle That Lock” og ”Today” pynter på en plade med få instrumentalnumre. Læs artikel

Anmeldelse af Muse - Drones

08-06-2015: Muse kombinerer Pink Floyd-alvor og tumultarisk underholdning. Læs artikel

Anmeldelse af Ringo - Postcards From Paradise

06-04-2015: Hjemlig studiehygge med Ringo og venner. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...