Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Kashmir - E.A.R | musik.guide.dk

Kompromisløse Kashmir

Monumentalt og modent rockværk fra Kashmir, som belønner den tålmodige lytter.

ROCK
Kashmir:
E.A.R.

Sony Music

Udkommer mandag


De fleste bands falder af på den, når udgivelserne runder et tocifret antal. Mageligheden melder sig. Der er host i den kunstneriske tænding, og gentagelserne hober sig op.

Med det danske band Kashmir forholder det sig lige omvendt.

Gruppen har fejret 20 års jubilæum, men flere af bandets bedste skiver er udgivet inden for det sidste tiår. Kasmir anno 2013 er både fri for gamle dages studentikose pjank og for leflen for nutidens elektroniske modeluner. Her er intet hektisk forsøg på nyskabelse. Ingen ufrugtbar spekulation.

Kvartetten synes med moden værdighed i stand til at lukke af for al støj udefra og bare lave kvalitetsbevidst musik.

Drømmesyner

Første halvdel af det nye album, ”E.A.R.”, er ganske enkelt mesterligt.

Anden halvdel er fascinerende – men lidt ujævn.

Sange som ”Blood Beech” og ”Pedestals” er en rejse fra den ene yderlighed til den anden. ”Blood Beech” (”blodbøg” på dansk) er sindrig og hypnose-snurrende og ånder fuldstændig uanstrengt og afslappet. Sangeren Kasper Eistrup beskriver noget, der kan lyde som en drømmende og sommer-sanselig barndomsfantasi, hvor det er uvist, hvad der er op og ned:

»Like wind chimes we will dangle all summer long/ like wind chimes we will dangle heads facing down.«

Med ”Pedestals” intensiveres drømmesynerne, og Kashmir spiller langhåret trance-rock - inklusiv instrumental psykedelisk maraton-intro. Den tålmodige og vedholdende lytter har en stor oplevelse i vente, men Kashmirs filtrede prog-rock runder også monotoni i skæringen ”Foe to Friend”, hvor der er momentant udfald i det ellers stærke energifelt omkring albummet.

I den eksperimenterende anden halvdel er den suveræne stjernestund den spinet-sprøde og dragende dunkle ”Milk for the Blackhearted”, der lokker med lurende natlig pop-forførelse.

Gylden vin-rus

Kashmir har lavet et kompromisløst album, men det behøver ikke være fuldstændigt bandlyst fra radiostationerne. Der er umiddelbart tilgængelige stunder, bl.a. med den afdæmpede ”Piece Of The Sun”, som har den emotionelle styrke skruet op til 10.

”Peace in the Heart” er vidunderlig hypnotisk blødgjort ambient-rock med længsler mod vin-vædede dage i forelskelsens gyldne rus:

»Remember when we were just me and you and time/ and we would go to sleep somewhere down along the line/ discussing our options of how to get some more wine/ there was peace in the heart.«

En sødmefyldt træffer, som jeg hermed udråber til et af årets bedste danske rocknumre.

Finale-budskab

Singlen ”Seraphina” har lignende ambitioner – men følger en noget kringlet vej til afslutningens Mew-klingende melodi-forløsning. Og albummets finale, ”Peace In Our Time”, er med sit bastante politiske statement ude af trit med resten af albummets impressionistiske drømmespind.

”E.A.R.” virker ikke specielt hit-potent, så det er næppe affyringsrampe for en flok nye ”Rocket Brothers”.

Albummet er snarere en rejse til jordens indre værdier, hvor opmærksomme lyttere vil snuble over en stribe diamanter i de snørklede underjordiske gange. Kashmir-forsanger: En sang er altid et sted

Anmeldelse: Kashmir: Katalouge

19-12-2011: Rockgruppen Kashmir fejrer 20-års jubilæum med imponerende opsamling. Bandet er blevet bedre med årene. Læs artikel

Anmeldelse af Daughter - Not To Disappear

15-01-2016: Trioen Daughter fremstår sammentømret på nyt album med flere spændingsfelter. Læs artikel

Anmeldelse af Folkeklubben - Danmarksfilm

12-10-2014: Værsgo: Folkeklubben har tilbagelænet charme som en ung Kim Larsen. Læs artikel

Anmeldelse af Jack White - Lazaretto

08-06-2014: Rockalbum: Jack White svarer bedst fra sig, når han synger og spiller ilter rock. Hans skilsmisse spøger i sangene. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...