Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Joe Bonamassa - Falconer Salen | musik.guide.dk

Tryllestøv fra superguitarist

Er Joe Bonamassa sin generations bedste bluesrock-guitarist? Han leverede mange argumenter for det i Falconer.

lørdag
Falconer Salen
Joe Bonamassa

I sine mest strålende stunder er Joe Bonamassa ganske enkelt tidens førende arvtager af gedigen og gammeldags blues-rock. Som da han ved lørdagens koncert i Falconer lige elegant og kort rundede et obskurt Jimi Hendrix-nummer og elegant førte de gamle hippie-vibrationer over i sin egen ”Oh Beautiful!”: Et soulet blues-nummer af høj klasse med virtuost sprinter-spil, der kan få hobby-guitarister til at måbe og glemme dagdrømme om at nå store scener.

Men Joe Bonamassa har også øvet sig, siden han var fire år, og allerede som 12-årig knægt havde han sit eget band. Så selv om stjerneguitaristen endnu kun er 38 år, har han allerede fejret 25 års jubilæum som professionel musiker.

Overlegen kontrol

Med så mange år på landevejen er den store udfordring at undvige rutinens bløde favntag, og Bonamassa besad i Falconer en aura af overlegen kontrol. Noget som blev understreget yderligere af hans vanligt kølige fremtræden med mørk maskulin blazer og et par tætsiddende solbriller i omsluttende Bono-stil.

Men passionen og legelysten virker stadig autentisk, og guitar-fetichister blandt publikum fik masser af grund til at blusse tomatrødt af begejstring. Ikke mindst da ”The River” rullede gennem salen med en bølge af kompromisløs og ufortyndet blues. Med i strømmen fulgte et drama om en fordrukken stakkel, der knækker sammen i mindet om kæresten, der muligvis er druknet. Bonamassa fik stablet følelserne på højkant med en myndig buldrende blues-rock, der kan jage dæmoner på flugt. Koncerten bød også på suveræne tyste passager, hvor han kælede for strengene med sensitive kattepoter, og i den anden yderlighed genoplivede det kollektivt knurrende band ånden af Cream og psykedelisk rislende blues-rock.

Helvedesild

Bonamassa er amerikaner, men han er mest inspireret af britisk blues. Det blev dog også til en salut for en amerikansk legende, da Bonamassa leverede en blændende fortolkning af ”Burning Hell”, som John Lee Hooker har sunget med rå urkraft. Bonamassas version lød halvt sanseligt druknet i slave-whisky, halvt flyvende på stærk sydstats-tobak, og den rå desperado-drivkraft fik et funky supplement af det upåklageligt spillende band.

”Spanish Boots” var et mere tvivlsomt valg af cover: en Jeff Beck-bagatel. Men Bonamassa fik pudset de gamle udtrådte støvler op, så de blev helt præsentable. ”Sloe Gin” var helt forrygende, og her blev Tim Currys original-version komplet overtrumfet, da Bonamassa vred tårer ud af guitaren.

Luksus-oplevelse

En del danske fans gik glip af seancen, for der var ikke udsolgt i Falconer, og det havde den opskruede billetpris sikkert sin del af skylden for. Til gengæld sparede guitarhelten ikke på hverken følelser eller svulmende musikalitet. Det blev lidt for meget af det gode i ekstranumrene, for sangskriverens monumentale stil balancerer konstant på kanten til opvisning, lir og attitude. Væmmes man ved maraton-soli og klassiske blues-dyder, skal man bare blive hjemme. De begejstrede tilhængere kunne til gengæld fryde sig over at møde en vital og genre-hoppende instrumentalist, der lyder som om, han også kan se frem til at fejre sit 50 års jubilæum.

Hvis virkelighedens blues-nedtur altså ikke får ram på ham inden da.

Anmeldelse: Tom Jones (Store Vega, København)

25-11-2010: Trusse-regnen stilnede, da Tom Jones spillede i Store Vega. Sex-dyret var sat i bur. Gospel-brøleaben Jones var derimod på fri fod. Læs artikel

Anmeldelse: Portishead (Roskilde Festival)

02-07-2011: Med et nøje afstemt miks af nyt og gammelt materiale gav britiske Portishead en af årets mest overbevisende koncerter på årets Roskilde Festival. Læs artikel

Anmeldelse: Eric Clapton (Multiarenaen, Herning)

12-06-2011: 14.000 tilskuere i Herning oplevede lørdag Clapton veksle mellem sensationel indlevelse og slentretur ad forudsigelige, fladtrådte stier. Læs artikel

Anmeldelse: Dalton (Horsens Ny Teater)

26-02-2010: Veteran-gruppen Dalton har sat sejl til en Danmarksturné. Kursen er afstukket mellem brav folkelighed og åndfuld poesi.

Læs artikel

Anmeldelse: The Doors: Live In New York

09-01-2010: The Doors' styrke som liveband til sidst i karrieren dokumenteres i stort bokssæt.

Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...