Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Ginman/Eivør - The Color of Dark | musik.guide.dk

Tre ekstremer i dansk musik

Filmisk drama med Ginman/Eivør, negle-bidende alvor med The White Album og optræk til voksenadfærd fra Joey Moe.

Progrock/Jazz/Pop
GINMAN/EIVØR
THE COLOR OF DARK
Sony Music

ROCK
THE WHITE ALBUM
THE QUIET STRUM
Parlophone/Warner Music

POP
JOEY MOE
JOEY
Sony Music

Færøske Eivør er blandt Nordens førende stemmer, og hun får noget at bruge sit register til i samarbejdet med jazzmusiker Lennart Ginman.

Han har skrevet de ambitiøse sange, og der bliver ikke lagt låg på den kreativt kogende gryde. En reference til den storladne musik kunne være Caroline Hendersons ”Cinemataztic” (1995), men ”The Color of Dark” er mere vovet og momentant mere udflippet.

Mikset af progrock, jazz og filmpop fungerer upåklageligt i ”My Little Blue Star”. Fortolkningen af ”Gloomy Sunday” (en sang om et selvmord, der måske viser sig at være en drøm) er fabelagtigt arrangeret, og Eivør synger med diva-klasse.

Havde melodierne og fortællingerne været skarpere, var duo-samarbejdet blevet helt forløst.

Skovhytte-rock

Danske The White Album udsender også et debutalbum, og det pendler mellem moderne skovhytte-folk og neglebidende alvorsrock.

I den sonisk bredspektrede ”Wax On Wax Off” lever hithåbet for den langskæggede trio i form af et rocknummer med flotte korharmonier, der ender i et følsomt, hypnotisk klimaks. Hvem sagde Kashmir?

Det er såmænd Asger Techau fra Kashmir, der har medproduceret, og The White Album brillerer i den Paul Simon-inspirerede ”I Think We Have to Talk”. Den glider på skøjtende akustisk enkelthed, mens indholdet afslører tynd is under fødderne. ”Baudelaire” har også dragende dybde og er et suk fra en fyr i et fremmedgjort parforhold. Han drømmer om at drøne ud i horisonten og sende breve hjem, hvor han citerer den rebelske lyseslukker-poet Charles Baudelaire.

Metaforikken er mere underlig i endnu en Kashmir-klingende sang, ”Feed it to the Children”: ”Eat your heart out/feed it to the children”. Men der er bid i musik og tekst, hvilket omvendt udebliver i blege bekendtskaber som ”Another” og ”I Remember Well”. Her savnes melodisk-magnetiske momenter, og der dvæles ved antydninger af antydninger.

The White Album leger også med lejrbålsilden med bandnavnet, som er en reference til The Beatles excentriske og magiske dobbeltalbum.

Hits for kids

I en anden yderlighed er Joey Moe et af de største danske børne/teen-hits i nyere tid. Han brød igennem i 2009 med den syntetisk enerverende ”Yo-Yo”, og Moes musik har kværnet løs på diskoteker og børneværelser lige siden. Fem platin-certificerede singler taler sit eget højtråbende sprog.

Moe nærmer sig 30 år, og der er antydning af voksenadfærd. Den smækkende dance er forduftet, og den snedige hitsnedker ændrer strategi i retning af en slags dancehall/”danskhall”, Rasmus Seebachs akustiske familiepop og Nik & Jays blødt klagende hiphop.

Moe låner fra Poul Krebs og skaber dansabel pop i ”Guldfeber”. Men smidigheden og charmen matcher ikke Seebachs fængende pop. Moes ”Million” lyder som om, den er tematisk kalkeret fra Seebachs ”Millionær”, og det virker. ”Million” er et stort hit, og man må anerkende Joey Moes flair for at lave forbrugspop.

Alle de nye sange er på stålsat refræn-kurs. Men der kunne ryddes op i de snublende verbale banaliteter og overlæssede virkemidler. Som i tudeballaden ”Alene hjemme”. Vi har forstået, at humøret er bundfrossent med den ømme pianoklang og den uindpakkede fortælling om et forhold i ruiner.

Vi behøver ikke også at få de store følelser hugget ud i granit med flæbende frasering, en tårevædet violin på gennemtræk og en andægtigt talt udgangsmonolog.

Anmeldelse af Lars H.U.G - 10 sekunders stilhed

03-11-2014: Lars H.U.G. er på prægtig comeback-kurs. Så spænder han ben for sig selv. Læs artikel

Anmeldelse af Cody - Windshield

17-02-2014: Cody træder i karakter. Dyhr træder vande. Navneløs træder ud i rampelyset. Læs artikel

Anmeldelse af Cæcilie Norby - Silent Ways

23-04-2013: Cæcilie Norbys nye album er nobelt og nydeligt. Forvent dog ingen vilde overraskelser. Læs artikel

Anmeldelse: Kasper Winding: Voila!

27-02-2011: Det er 11 år siden, at Kasper Winding udgav sit sidste deciderede soloalbum. Læs artikel

Anmeldelse af Florence and The Machine - How Big, How Blue, How Beautiful

31-05-2015: Florence Welch og Major Lazer gør god reklame for sommerens festivaloptrædener. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...