Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af David Bowie - Five Years 1969-1973 | musik.guide.dk

En sangers opstigning til stjernestatus

Anmeldelse: Et nyt bokssæt dokumenterer, hvordan David Bowie i et hæsblæsende tempo udgav fantastisk musik, oplevede idoldyrkelse og opnåede stjernestatus.

Rock
David Bowie
Five Years 1969-1973
Parlophone

Hvad kan man nå på fem år? David Bowie nåede fra 1969 til 1973 at udgive seks studiealbum og endnu flere singler. Han gav også en masse koncerter, optrådte på tv og i radioen og lod sig interviewe, fotografere og filme. Han var på som få.

Da han som 21-årig begyndte på året 1969, var han en af utallige sangere, som kæmpede for at få opmærksomhed. I første halvdel af 1973 var han opsteget til at være den idoliserede figur Ziggy Stardust og en af Storbritanniens største og mest unikke rockstjerner. Men i sommeren samme år bekendtgjorde briten under en koncert til stor overraskelse for publikum og sit eget band, at der var tale om det sidste Ziggy-show.

B972090361Z.1_20150926161939_000+GNEO35GA.1-0.jpg

Det var dog langtfra slutningen på David Bowie. Han fortsatte i et ufatteligt, innovativt arbejdsraseri med at indspille musik rundt om i Europa og USA og hele tiden udfordre opfattelsen af, hvad en enkelt kunstner kan magte af forandringer. Han var til både soul, elektronisk musik, punk, new wave, disko, stadion- og garagerock og endnu mere end det. Briten var ikke til at stoppe, og en række album og singler fra dengang har i overvældende grad klaret tidens test.

Første boks i en føljeton

Det nye bokssæt, ”Five Years 1969-1973”, er det første i en føljeton fra pladeselskabet. Boksene skal præsentere i princippet al den musik, Bowie skabte inden for bestemte perioder.

Bokssættets titel er stjålet fra David Bowies nummer ”Five Years”, som er første skæring på albummet ”The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars” fra 1972. Mens sangens tekst og stemning har noget apokalyptisk over sig, er der noget opløftende og overrumplende over Bowie-boksen. Den indeholder de seks studiealbum fra perioden, plus to livealbum med koncertoptagelser fra 1972 og 1973 (men de blev udgivet langt senere), og så ”Re:call 1” med to skiver, som samler op på de sange og singler, som Bowie også bragte til live inden for perioden. Her finder man bl.a. mono-indspilninger af velkendte hits som ”Space Oddity” og ”Changes”, single-versioner – og dermed anderledes udgaver – af sange som ”John, I’m Only Dancing” og ”The Jean Genie”. Der er også mindre kendte ”Holy Holy” i et par udgaver og den italienske version af ”Space Oddity”.

B972090361Z.1_20150926161939_000+GNEO35GO.1-0.jpg

Dengang var det normalt for bands og solister at indspille sange på sprog, der gav en ekstra adgang til et stort eller vigtigt musikmarked. ”Space Oddity”, der handler om en astronaut, blev på italiensk til ”Ragazzo Solo, Ragazza Sola” med en jordnær kærlighedstekst.

Kompromisløs tilgang

Det første studiealbum i boksen er ”David Bowie” (1969), som retrospektivt især kan bruges til at forstå, at selv en enestående kunstner har haft en periode, hvor der blev famlet rundt i, hvordan musikken skulle tage sig ud.

Med ”The Man Who Sold The World” (1970) fik krøltoppen Bowie langt hår og skærpede på fotografierne sine feminine træk. Pladens producer Tony Visconti fortæller i den bog, som følger med boksen, at man i studiet havde en kompromisløs tilgang til indspilningerne. Man var ikke besat af at lave hits, og det blev det afvekslende album heller ikke i sin tid. Men det er siden gået hen og er blevet en favorit blandt fans. Det rummer bluesrock og hård rock, samtidig med at der er syrede og teatralske udfoldelser som ”After All”. Og da grungerockens gigant Nirvana mange år senere indspillede titelnummeret, fik dette Bowie-album et fortjent comeback.

B972090361Z.1_20150926161939_000+GNEO35GJ.1-0.jpg

Tony Visconti fortæller, at Bowie især var optaget af lyd og attitude, og det var først under indspilningerne, at han gjorde de sidste tekster og titler klar. Den arbejdsgang brugte Bowie også fremover på mange indspilninger.

Derudover turde Bowie overlade ansvar til både musikere, teknikere og producere. Hvilket var en af årsagerne til, at han så hurtigt kunne komme videre – give koncerter, skrive nye sange, producere for andre og lade sig inspirere af forskellige kunstarter.

Ken Scott var producer på ”Hunky Dory” (1971), der står som et af Bowies (mange) hovedværker med mesterlige numre som ”Changes”, ”Life On Mars?”, ”Andy Warhol” og ”The Bewlay Brothers”. Det er et album uden svagheder, og hele tiden kan man få sig en ny favorit, fordi numrene er så forskellige.

Første forsøg var godt

I boksens bog fortæller Ken Scott, at han og en tekniker-assistent i stor udstrækning stod for miksningen af sangene, altså bl.a. placeringen og prioriteringen af de forskellige instrumenter i den færdige oplevelse af et nummer. Ken Scott understreger også, at Bowie sang så godt, at man som regel kunne bruge en indspilning af hans sang fra begyndelse til slutning – og ofte det første forsøg. Altså ikke noget med at klippe forskellige vokale forsøg sammen til ét udtryk. Det gjorde andre dengang, det gør endnu flere i dag.

B972090361Z.1_20150926161939_000+GNEO35IH.1-0.jpg

Kun et halvt år efter ”Hunky Dory” udkom ”Ziggy”-pladen, som for alvor forandrede Bowies karriere og satte et stærkt spotlys på de førnævnte album.

Selve pladen har meget drama og rock’n’roll-attitude, og den er bygget op om et koncept om Ziggy Stardust, der må så meget igennem. Det er et skørt, farverigt og forrygende værk, som i højere grad end forgængeren har optimeret hitfaktoren.

Med pladen blev Bowie et idol for piger, drenge, kvinder og mænd. Ziggy-figuren blev for mange et symbol på, at man kunne udstille sin seksualitet og pynte sig med mere end en T-shirt og jeans. Bowie var ikke den eneste sanger i tiden, som skilte sig ud. Men han gjorde det med en gennemført stil, som mange musikere, andre slags kunstnere, designere og almindelige mennesker siden har været fascineret af og kopieret – frisure, hårfarve, symboler i ansigtet og på tøjet osv.

Med Ziggy skabte Bowie et frirum for kunstnerisk og personlig udfoldelse, som prægede hans næste album, ”Aladdin Sane”, og post-Ziggy-pladen ”Pin Ups”. De udkom begge i 1973, og ”Aladdin Sane” er stadig et mindst lige så vellykket album som ”Ziggy”-pladen. Der er masser af kontant rock, men langt vigtigere er der det forrygende højspændte drama ”Time” og den hårrejsende smukke ”Lady Grinning Soul”.

David Bowie er blevet 68 år, bor i New York og er aktuel med et helt nyt nummer til en spændingsserie. Men det er sangene fra dengang, som giver David Bowie en særlig plads i historien om populærmusikken.

Rockikon

David Bowie

Født den 8. januar 1947 som David Robert Jones. Kommer fra Brixton i London, Storbritannien.

Gift med den somalisk-amerikanske model Iman. Parret bor i New York. De har en datter sammen, Alexandria Zahra Jones, som blev født i 2000. Bowie har en søn fra et tidligere forhold, instruktøren Duncan Jones.

David Bowies seneste studiealbum er ”The Next Day” fra 2013.

Bokssættet ”Five Years 1969-1973” udkommer i både en cd- og lp-udgave.

Han har indspillet titelsangen til den nye spændingsserie ”The Last Panthers”.

Anmeldelse af David Bowie - Bowie At The Beeb

26-02-2016: Musikikonet David Bowie udgav et nyt album den 8. januar og døde to dage senere. Læs artikel

Anmeldelse af David Bowie - Nothing Has Changed, The Very Best Of Bowie

18-11-2014: Rock: Den 67-årige David Bowies mest omfattende opsamlingsalbum i en årrække tegner et mangefarvet billede af en innovativ, frygtløs kunstner. Hans storhedstid var 1970-1983. En ny sang opsøger et jazzet terræn. Læs artikel

Anmeldelse: David Bowie: Station To Station

30-10-2010: Genhør: David Bowie levede midt i 1970'erne angiveligt af kokain og mælk, og hans hjerne kørte på det vildeste overdrev. Alligevel formåede han at indspille et enestående album, der står som hans mest tidløse. Læs artikel

Anmeldelse af John Cale - Music For A New Society

22-01-2016: John Cale forsøger forgæves at genopfinde et mesterligt album fra 1982. Læs artikel

Anmeldelse af The Beatles - 1+

16-11-2015: Bokssæt: The Beatles er verdens bedste band. Når det gælder levende billeder, er den legendariske Liverpool-gruppe en blandet fornøjelse, dokumenterer en ny udgivelse. Men det er spændende og sjovt at være med på en kigger. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...