Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af David Bowie - Bowie At The.. | musik.guide.dk

Anmeldelse af David Bowie - Bowie At The Beeb

Musikikonet David Bowie udgav et nyt album den 8. januar og døde to dage senere.

Rock
David Bowie
Bowie At The Beeb (bokssæt)
Parlophone/Warner Music

Under to måneder efter David Bowies død er der en ny udgivelse. Umiddelbart ser det måske ud, som om et pladeselskab benytter chancen til at opnå en omgang hurtig profit. Det hører dog med til historien, at bokssættet ”Bowie At The Beeb” med fire lp’er blev annonceret i 2015 – og udgivelsesdatoen blev dengang sat til den 26. februar 2016.

Mens Bowies album ”Blackstar”, som udkom den 8. januar i år, indeholder sange, som blev indspillet i 2014-2015, består de fire lp’er af indspilninger fra 1968-1972, som foregik hos den britiske mediekoncern BBC. ”Beeb” er et øgenavn for BBC.

De første numre understreger, at Bowie i 1960’erne med skiftende held søgte efter et udtryk, der kunne forene kunstneriske ambitioner med kommerciel succes.

Han opnåede først for alvor popularitet i 1969 med sangen ”Space Oddity”, som her fås i en stærk, akustisk-funderet indspilning fra 1972. Det var året, da Bowie med sin tvekønnede Ziggy Stardust-skikkelse opnåede det helt store gennemgribende gennembrud.

De første rigtigt stærke sager på ”Beeb”-udgivelsen er de rent teknisk ganske primitive indspilninger fra 1970 af Jacques Brel-klassikeren ”Amsterdam” og Bowies egen ”God Knows I’m Good”. Her er det mere end noget andet den britiske sangers vokale styrke og indlevelsesevne, der kommer til udtryk. Han skaber et drama, men forstår at dosere det helt rigtigt, så det ikke ender melodramatisk.

Han er ikke fejlfri

David Bowie er dog ikke fejlfri i disse tidlige år af karrieren. Han ville således aldrig have opnået evigtgyldig respekt, hvis han var blevet ved med de sløsede og overgearede vokale præstationer, som præger indspilningerne fra sommeren 1971 af ”Looking For A Friend” og ”Almost Grown”. Heldigvis kommer der lige efter fine udgaver af ”Kooks”, ”Oh! You Pretty Things” og ikke mindst ”Eight Line Poem”. Her mærker man den enestående synergi, der i de år blev skabt mellem Bowie og guitaristen Mick Ronson.

Ronson var som lederen af backingbandet The Spiders From Mars altafgørende for Bowies lyd i de store Ziggy Stardust-år 1972-1973. Her huserede Bowie og co. også med fortolkninger af The Velvet Underground-numrene ”I’m Waiting For The Man” og ”White Light/White Heat”, og selv om Bowie på det tidspunkt havde opnået stjernestatus, klæder det ham at gå til opgaven med en ydmyghed og et mod på at give de to sange en mere frigjort og poppet attitude end originalerne.

”Bowie At The Beeb” udkom i 2000 på cd. Nu er det blevet tid til vinyludgivelsen, hvor der er nogle få justeringer i forhold til cd-udgaven. Men afgørende nu som før er, at ”Beeb”-udgivelsen både giver et indblik i Bowies kamp for anerkendelse og hans vellykkede stræben efter et udtryk, som mere end 40 år senere har en fascinerende friskhed.

Anmeldelse af David Bowie - Five Years 1969-1973

27-09-2015: Anmeldelse: Et nyt bokssæt dokumenterer, hvordan David Bowie i et hæsblæsende tempo udgav fantastisk musik, oplevede idoldyrkelse og opnåede stjernestatus. Læs artikel

Anmeldelse af David Bowie - Nothing Has Changed, The Very Best Of Bowie

18-11-2014: Rock: Den 67-årige David Bowies mest omfattende opsamlingsalbum i en årrække tegner et mangefarvet billede af en innovativ, frygtløs kunstner. Hans storhedstid var 1970-1983. En ny sang opsøger et jazzet terræn. Læs artikel

Anmeldelse: David Bowie: Station To Station

30-10-2010: Genhør: David Bowie levede midt i 1970'erne angiveligt af kokain og mælk, og hans hjerne kørte på det vildeste overdrev. Alligevel formåede han at indspille et enestående album, der står som hans mest tidløse. Læs artikel

Anmeldelse af John Cale - Music For A New Society

22-01-2016: John Cale forsøger forgæves at genopfinde et mesterligt album fra 1982. Læs artikel

Anmeldelse af The Beatles - 1+

16-11-2015: Bokssæt: The Beatles er verdens bedste band. Når det gælder levende billeder, er den legendariske Liverpool-gruppe en blandet fornøjelse, dokumenterer en ny udgivelse. Men det er spændende og sjovt at være med på en kigger. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...