Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Coldplay - Ghost Stories | musik.guide.dk

Skilsmisseplade på den pæne måde

Udgivelse: Tidens mest succesrige britiske band er tilbage med et opus, der tager sangerens skilsmisse under behandling med venlig poesi i numre, der bliver hængende.

Rock
Coldplay:
Ghost Stories
Parlophone/Warner Music

Britiske Coldplay er siden årtusindskiftet vokset til at være et sikkert, omsiggribende hit. Kvartetten har udgivet fem studiealbum, som hver især har solgt omtrent 10 mio. stk. eller mere, og gruppen har forstået kunsten af at kreere poppet rock, som både kan ramme europæere, amerikanere og resten af verden.

Det skyldes, at Coldplay med sangeren Chris Martin som en charmerende frontfigur har formået at ramme meget bredt blandt musikinteresserede. Det kom til udtryk, da bandet i august 2012 propfyldte Parken. Her var der masser af drenge og piger i teenagealderen, men der var samtidig mænd og kvinder fra 20 til 50 år – og endnu ældre.

Coldplays succes har hele tiden handlet om stærkt iørefaldende poprocknumre, der uanset tempo ofte har været påvirket af andre bands og solister.

Kvartetten har undervejs lydt som både Jeff Buckley, Radiohead, Pink Floyd og U2, og der har været knyttet alternativ rock, hiphop og moderne dansemusik til numre, som har fået smagsdommere til at tale om tyveri og ryste på hovedet.

Det har altså ikke altid været cool eller sejt at være Coldplay, men millionvis af børn og voksne har stadig elsket dette band, som i teksterne har spillet med de store følelser.

Ingen benspænd

Engang udgav Coldplay en sang, som hed ”Politik” (sådan staves titlen!). Men ellers har gruppen aldrig fremstået, som om den havde noget stort behov for at politisere i samme stil, som U2 gjorde engang. Dermed også sagt, at Coldplay i offentligheden ikke har lavet mange benspænd for sig selv i bestræbelserne på at nå op til den status, som gruppen har i dag med albumsalg i millionstørrelsen og koncerter i stadionformat.

Efter den verdensomspændende succes med den storladne, meget poppede ”Mylo Xyloto”, der udkom i efteråret 2011, ville det umiddelbart have været mest oplagt, hvis bandet var fortsat i samme spor.

I stedet har gruppen realiseret et fire-fem år gammelt ønske om at kreere et mere afdæmpet opus, og denne vision er uden tvivl blevet styrket af, at Chris Martin er blevet skilt fra skuespilleren Gwyneth Paltrow.

Men hvis hun i tiden op til udgivelsesdagen har frygtet, at eksmanden ville svine hende til i teksterne, kan hun tage det roligt.

Chris Martin fastholder stilen som en pæn mand. For i hans tekster er der ikke nogen raserianfald eller perfide åbenbaringer, og der er slet ikke noget med, at den ene skal gøres til en skurk, mens den anden skal spille en rigtig pophelt.

I stedet er Martin så flink at sende en masse kærlige ord af sted, som sagtens kan forstås som slet skjulte beskeder til Gwyneth Paltrow: Hun var noget særligt, og han savner hende, men omstændighederne gør, at de må videre hver for sig.

Uden musik er der ikke den store poesi at hente i numre som ”Magic”, ”True Love” og ”Another’s Arms”. Men tilsat fermt produceret musik og Martins følsomme vokal bliver budskaberne på nærmest magisk vis smukkere og stærkere, og de får dermed også en meget vedkommende underholdningsværdi.

Så selv om det er irriterende, at Chris Martin i, hvad der må være hans største livskrise, ikke bliver nogen ny, stærkere poet, må man respektere, at han sammen med sine tre professionelle holdspillere får forløst et album, som man bare ikke kan komme uden om.

Almindelig vokal og falset

Få andre bands kan som Coldplay skabe en smuk pianopræget ballade som ”O”, mens ”Magic” vokser virkningsfuldt fra et sikkert fundament af bas og synthtrommer. På toppen huserer Martin med både sin almindelige vokal og falsetstemme.

På ”Midnight” bliver der manipuleret med Martins vokal, som virker robotagtig og passende for en meget elektronisk produktion. Mere velkendt er stemmen og stilen på ”Oceans”, mens Coldplay ikke er bange for at sælge en del af sjælen til den moderne dansemusik på ”A Sky Full Of Stars”.

Sådan er de fire briter. De kan ikke lade være med at søge ud til grænsen for den gode smag, og indtil videre er der en masse, som vil være med til denne leg.

Rockstjerner

Coldplay

Den britiske gruppe blev dannet i 1996 og udgav debutalbummet ”Parachutes” i 2000. Siden er udkommet studiealbummene:

  • ”A Rush Of Blood To The Head” (2002)
  • ”X&Y” (2005)
  • ”Viva La Vida Or Death And All His Friends” (2008)
  • ”Mylo Xyloto” (2011)
  • I dag udkommer ”Ghost Stories”.

Bandet har fra begyndelsen bestået af Chris Martin (sang, guitar, piano), Jonny Buckland (guitar), Guy Berryman (bas) og Will Champion (trommer).

Anmeldelse af Coldplay - Ghost Stories Live 2014

24-11-2014: Liveudgaven af ”Ghost Stories” er mere spændende end studieversionen fra maj. Læs artikel

Anmeldelse: Coldplay: Mylo Xyloto

24-10-2011: Coldplay lykkes med en masse på det nye opus, hvor duetten ”Princess Of China” med Rihanna hører til blandt de bedste numre. Læs artikel

Anmeldelse: Trentemøller: Latenighttales

29-05-2011: Trentemøller har allerede eksponeret sin musiksmag på ”Harbour Boat Trips”, så vi ved, at den danske superstar dj er bredt og alternativt funderet. Læs artikel

Nyhed: Coldplay fik Grammy for årets sang

09-02-2009: Den britiske gruppe Coldplay var blandt de store vindere, da de første grammyer blev uddelt i Los Angeles natten til mandag dansk tid. Læs artikel

Anmeldelse af Coldplay - A Head Full of Dreams

03-12-2015: Nyt udspil: Det britiske band Coldplay går poppens og dansemusikkens ærinde på det nye album, hvor en opløftende stemning huserer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...