Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Bruce Springsteen - High Hopes | musik.guide.dk

Bruce burde være bedre end det

Rock: Bruce Springsteen vender med sit nye album, ”High Hopes”, tilbage til fortiden. Han foretager dog langtfra hver gang det rigtige valg for arrangement og produktion.

Bruce Springsteen:
High Hopes

Columbia Records/Sony Music

Udkommer på mandag


39097737.jpg

Albumtitlen siger det hele. Der er altid store forhåbninger til en ny udgivelse fra Bruce Springsteen, og indledningsvis virker det da også, som om den 64-årige amerikaner kan leve op til forventningerne med både styrke og stil. Men senere kommer så skuffelserne.

”High Hopes”, der er både albumtitel og første nummer, virker som den perfekte invitation: Et trommeloop skærper straks opmærksomheden. Så tilføjes der percussion, hvorefter der iscenesættes en elektrisk guitar i en rasende fart, som hurtigt får et modspil af et meget traditionelt akustisk guitarspil.

Efter 20 sekunder giver rockstjernen lyd fra sig. Hans vokale fremtoning er maskulin og selvsikker. Intet skal rokke denne rockende arbejdsmand i en sort skjorte med opsmøgede ærmer.

Efter et minut foldes nummeret ud med blæsere og korsangere, og The E Street Bands kraftværk Max Weinbergs præcise trommespil viser en urokkeligt rockende vej, som guitaristerne Nils Lofgren og ikke mindst pladens stjernegæst Tom Morello boltrer sig på.

Morello blev i sin tid verdensberømt som en del af bandet Rage Against The Machine, der med stor succes fusionerede rock, funk og hiphop.

Han kom ind i billedet, da Springsteens tro følgesvend Little Steven på grund af andre forpligtelser måtte melde afbud til en turné.

Tom Morello optrådte allerede med Springsteen tilbage i 2008 og er en erklæret fan. Derfor var valget af Morello for så vidt logisk, selv om han er en guitarist, der laver eksperimenter, som kræver meget plads.

Men det fungerede. Bruce Springsteen var begejstret for Tom Morellos bidrag på scenen og i kulissen, hvor der blev lavet flere indspilninger. Morello blev dog langt mere end en vigtig gæst.

»Tom og hans guitar blev min muse,« skriver Springsteen i bookletten til ”High Hopes”, der har et gensyn med gamle sange – genhør om man vil – som et kodeord.

Nummeret ”High Hopes” er skrevet af Tim Scott McConnell, og Springsteen havde allerede i 1990’erne fingre i nummeret, som er en af flere fortolkninger.

Desuden genopdager og revitaliserer Springsteen egne numre, der typisk siden årtusindskiftet har haft et liv til koncerter, selv om de ikke nødvendigvis har fået en plads på et studiealbum.

Det er også et kendetegn, at Springsteen til tider blander ældre og nye optagelser. Det viser sig dog at være en svær balancegang.

”Heaven’s Wall” er i sit udgangspunkt præget af gospelkor, klapsalver og violiner. Men så træder Tom Morello ind fra nutiden med en guitarsolo, der mest af alt lyder, som om den vil ødelægge den spirituelle stemning. Og sådan bliver Morellos mission. Han kan en masse, men det passer kun rigtigt ind hver anden gang.

Strygere indkvarteret

På ”Harry’s Place”, der oprindelig blev indspillet i 2002, hører man The E Street Bands saxofonist Clarence Clemons, der døde i 2011.

Hans præstation fejler for så vidt ikke noget, men nummeret fremstår mærkeligt uvedkommende, selv om der er blevet indkvarteret et hold af strygere og bliver skruet op for guitarerne. Problemet her og på andre sange er, at produktionen er blevet alt for poleret. Hvilket er paradoksalt. På et tidspunkt, hvor Springsteen har en meget aktiv turnévirksomhed, burde han vel umiddelbart placere sine ambitioner i et mere råt lydbillede. Det ville i hvert fald have virket bedre, ikke mindst med Morellos støjende adfærd.

Producerne på pladen er de vellidte Brendan O’Brien og Ron Aniello, der står for bl.a. ”American Skin (41 Shots)”.

Sangen blev oprindelig skrevet som et svar på en skudepisode og har siden været et livenummer med masser af power. Men på albummet bliver sangen så storladen, at man glemmer den kritiske tekst: »You can get killed just for living in your American Skin«.

Storhed står også for fald med udgaverne af ”This Is Your Sword” og ”The Ghost Of Tom Joad”, mens der til gengæld opstår en flot synergi mellem Springsteens hviskende vokal og strygerne på den poppede ”Hunter Of Invisible Game”.

Den foretrukne udgave af ”Down In The Hole” giver tilsvarende god mening.

Den over 10 år gamle sang kredser om 9/11-tragedien. Stemningen er højtidelig og lavmælt, og så er der et godt genhør med The E Street-keyboardspilleren Danny Federici, som døde i 2008. Børnekoret med familiemedlemmer burde dog have været udeladt.

Der står Vietnam-krig hen over ”The Wall”, hvor Springsteen i en afdæmpet musikalsk tilstand gør, hvad han er bedst til. Han trækker storpolitik og stridigheder ind i en hverdagsramme, som de fleste kan forholde sig til.

En ujævn omgang

”High Hopes” er Springsteens 18. studiealbum. Det har vedkommende sange og underholdende momenter, og med numrenes forhistorie har det uden tvivl en særlig betydning for fanskaren.

Men når man betragter albummet som én stor enhed, er det en alt for ujævn omgang for en af de seneste 40 års største rockmusikere.

Han burde være bedre.

Studiealbum

Bruce Springsteen

 • Greetings From Asbury Park, N.J. (1973)
 • The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle (1973)Born To Run (1975)
 • Darkness On The Edge Of Town (1978)
 • The River (1980)
 • Nebraska (1982)
 • Born In The U.S.A. (1984)
 • Tunnel Of Love (1987)
 • Human Touch (1992)
 • Lucky Town (1992)
 • The Ghost Of Tom Joad (1995)
 • The Rising (2002)
 • Devils & Dust (2005)
 • We Shall Overcome: The Seeger Sessions (2006)
 • Magic (2007)
 • Working On A Dream (2009)
 • Wrecking Ball (2012)
 • High Hopes (2014)

Anmeldelse: En boks med masser af Bruce

30-12-2014: Rockhistorie: Et nyt bokssæt indeholder Bruce Springsteens studiealbum fra debutpladen i 1973 til ”Born In The U.S.A.”, som for alvor gjorde amerikaneren til en stadionrockstjerne med appel til hele verden. Læs artikel

Anmeldelse: Bruce Springsteen: Wrecking Ball

03-03-2012: Bruce Springsteens længe ventede 17. studie-album består af en ujævn omgang sange. Læs artikel

Anmeldelse: Bruce Springsteen: The Promise

17-11-2010: Bruce Springsteen afslører med nye udgivelser, hvad han spillede - og kasserede - af musik i anden halvdel af 1970'erne. Læs artikel

Nyhed: Bossen opnår platinsalg

23-04-2009: Bruce Springsteens seneste album runder 30.000 solgte eksemplarer i Danmark. Det er årets bedste sælgende plade, oplyser pladeselskab.

Læs artikel

Anmeldelse af Ringo - Postcards From Paradise

06-04-2015: Hjemlig studiehygge med Ringo og venner. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...