Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Bob Dylan - Another Self.. | musik.guide.dk

Anmeldelse af Bob Dylan - Another Self Portrait, The Bootleg Series Vol. 10

Rock: Et nyt bokssæt med Bob Dylan kredser om hans musikliv fra 1969 til 1971. Det amerikanske ikon fås både alene ved et piano og i selskab med et stort orkester.

Bob Dylan:
Another Self Portrait, The Bootleg Series Vol. 10
Columbia Records/Sony Music
Er udkommet
 

Det var smart, da Bob Dylan og hans forretningsfolk lancerede ”The Bootleg Series”.

Udgivelsesrækken var et angreb på de mange uofficielle bootlegs – piratplader – der blev udgivet, og som Dylan ikke kunne profitere af. Det gør han og hans pladeselskab Columbia Records til gengæld med ”The Bootleg Series”, der havde premiere i 1991. Dengang var cd-markedet i topform, og udgivelsen blev en sællert. Siden er der udkommet en stribe mere eller mindre spændende og succesrige udgivelser med efterspurgte liveoptagelser, sjældne studieindspilninger og alternative udgaver af allerede velkendte numre.

Bootleg-serien appellerer primært til Dylan-nørderne (der i øvrigt stadig dyrker piratpladerne!) og de trofaste fans, som mindst en gang om året godt vil købe et nyt Dylan-produkt.

Men serien tjener også det formål at indfange de unge, som skal holde Dylan-forretningen i gang fremover. Den strategi kommer til udtryk ved, at der er lavet musik- og salgsvideoer, som gør reklame for den aktuelle udgivelse i serien ”Another Self Portrait (1969-1971), The Bootleg Series Vol. 10”.

Den vil med masser af stærk musik og en lang række af fotos i bookletten kunne appellere til både det gamle følge og alle de unge mænd, der forsøger at anlægge et hipt fuldskæg. I den fotobog, der følger med deluxe-udgaven, er der nemlig en række snapshots af Dylan med skæg i Greenwich Village, i den nordlige del af New York og i studiet med korsangere, instrumentalister, teknikere og countryikonet Johnny Cash.

Opdaget i 2012

Musikken på ”Another Self Portrait” flugter flot med nuet, hvor interessen for moderne country og folkemusik er stor og stærk, og hvor eksempelvis en populær amerikansk solist som John Mayer på sit seneste opus er nede ved rødderne af amerikansk musik.

Der er på to cd’er samlet indspilninger fra 1969-1971. Efter sigende blev en del af materialet først opdaget i fjor. I hvert fald er der tale om demoindspilninger, alternative udgaver af mere eller mindre kendte numre og kasserede produktioner fra et tidspunkt, da Bob Dylan var i gang med at indspille musik til det, der blev til pladerne ”Nashville Skyline”, ”Self Portrait” og ”New Morning”.

På ”Skyline”-pladen croonede Dylan løs med en sær countryfalset, som han huserede videre med på ”Self Portrait”, der i sin samtid blev opfattet som en rodebutik. Til gengæld fik Dylan med ”New Morning” af smagsdommerne besked om, at han i langt højere grad lød som sig selv.

”Another Self Portrait” står i stedet som én stor sammenhængende fortælling om en unik kunstner, der kender den amerikanske musiktradition bedre end de fleste, og som hele tiden er modig og dygtig nok til at udfordre historien, sine musikere og sig selv.

Et smukt blikfang

På mange af de udvalgte versioner er han akkompagneret af David Bromberg på guitar og Al Kooper på keyboard, og trioens fortolkning af folkemelodien ”Pretty Saro” er et smukt blikfang.

Bromberg er andre steder den eneste opbakning, f.eks. på ”Went To See The Gypsy”, og samme nummer fås også i en spændende, helt nedbarberet udgave, hvor Dylan spiller elektrisk piano med en legende lethed og synger med masser af kræfter. Han lyder som en fri mand, og samme slags oplevelse får man på ”When I Paint My Masterpiece”.

Men Bob Dylan kan også gå den anden vej. ”Sign On The Window” udstilles her i en meget ambitiøs, vellykket orkesterudgave, mens ”New Morning” i den valgte version er præget af et charmerende blæser-arrangement, som man ikke finder på det album, som udkom i 1970.

På deluxeudgaven er det et scoop, at man på en tredje cd får Bob Dylan og The Bands fælles optræden i 1969 på Isle Of Wight, hvor Dylan med anderledes versioner af populære numre udfordrede publikum. Det gør han stadig.

Fakta

Bob Dylan

  • Født den 24. maj 1941.
  • Har siden begyndelsen af 1960’erne udgivet flere end 30 studiealbum. Dertil kommer en række liveudgivelser og opsamlingsplader.
  • Giver den 15. og 16. oktober udsolgte koncerter i Falconer Salen på Frederiksberg.

Anmeldelse af Bob Dylan And The Band - The Basement Tapes Complete, The Bootleg Series Volume 11

15-11-2014: Bokssæt: Myten om Bob Dylan og The Bands ”The Basement Tapes” har siden 1967 levet i bedste velgående ved hjælp af ét officielt album, piratudgivelser og bøger. Nu udkommer det første officielle storværk om musikmødet. 138 indspilninger er samlet i et bokssæt. Her er der også masser af ord om, hvad der foregik. Læs artikel

Nyhed: Bob Dylan klar med sjældenheder

25-08-2010: Hvis man bedst kan lide den berømte solist med akustisk guitar og mundharmonika, så er der godt nyt i vente. Læs artikel

Anmeldelse af Bob Dylan - The Cutting Edge 1965-1966. The Bootleg Series Vol. 12

08-11-2015: Anmeldelse: Et nyt bokssæt med Bob Dylan dokumenterer, hvordan sangene på tre albumklassikere blev til i løbet af 14 måneder i 1965-1966. Læs artikel

Anmeldelse: Bob Dylan: The Original Mono Recordings

21-10-2010: Bob Dylans første otte album udkommer i opdaterede monoudgaver, der gavner oplevelsen af de mange klassikere. Læs artikel

Anmeldelse: Bob Dylan: Together Through Life

27-04-2009: Populærmusikkens største sangskriverskikkelse lægger navn og stemme til for mange uinteressante arrangementer. Et par steder ender det med røvballerock.

Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...