Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Sade (Forum, Frederiksberg) | musik.guide.dk

Sade (Forum, Frederiksberg)

Sade Adu viste især sit værd efter den første halve times tid. Der blev skabt højdepunkter med flere af de gamle klassikere.

Forum, Frederiksberg:

Sade

Mandag aften

Sade Adu forstår kunsten at blive ved med at forædle sit varemærke og værne om sin position som eksklusiv stjernesangerinde, der helst synger om kærlighedens lyksaligheder og skyggesider.

Den 52-årige britisk-nigerianske musiker står i spidsen for gruppen Sade, der blev dannet i 1983 i Storbritannien. Efter en succesrig og hektisk begyndelse på karrieren har Sade Adu og co. i de seneste cirka 20 år bestemt sig for en rute, hvor der bliver udgivet nye album og turneret med mange års mellemrum.

Første i 25 år

Koncerten i Forum var hendes første i Danmark i 25 år, og da hun i fjor udgav det vellykkede ”Soldier Of Love”, var der tale om det første studiealbum i en halv snes år – og den blot tredje regulære udgivelse siden 1992.

I alt er det blevet til seks studiealbum siden gennembruddet i 1984 med singlen ”Smooth Operator” og lp’en ”Diamond Life”. Den plade definerede Sades vellyd af soul, funk, pop og jazz. Udtrykket var cool, sexet og iørefaldende i de flestes ører. De negative røster talte om jazzmuzak, kontrolleret soul og funk og hyggemusik til café-snakken og hjemlig voksenhygge med rød bøf og vin samt hvide stearinlys.

Sade har mere eller mindre holdt ved stilen – med stor succes. Pladesalget har for længe siden passeret 50 mio. stk., og da ”Soldier Of Love” udkom, viste det sig, at der trods de mange års pause stadig var masser af fans. Albummet gik ind som nummer et på hitlisten i USA og indtog topplaceringer i en lang række andre lande, herunder Danmark. Ved udgangen af 2010 stod albummet tilbage som et af årets bedst sælgende på verdensplan.

Stor eksamen

En ting er at kunne blive ved med at gentage succesen på plade. Den store eksamen som sangerinde og band skal bestås på scenen, og de senere år har vist, at langtfra alle populære sangerinder magter den opgave.

Popidolet Britney Spears kunne stort set hverken synge eller danse, da hun i 2009 optrådte i Parken, og en af populærmusikkens mest imponerende soul- og popstemmer Whitney Houston var aldrig i nærheden af sin tidligere stemmepragt, da hun for næsten et år siden gav to skandaløse koncerter i Forum.

Sade Adu og co. gjorde med deres et par timer lange koncert et langt bedre indtryk end de to amerikanere. Men indledningen var ikke uden problemer.

Under det ellers gode gamle hit ”Your Love Is King” lød det, som om sang og musik ikke hang sammen. Måske var der tale om et teknisk problem, måske var hendes stemme ikke rigtigt blevet varm. Det var i hvert fald ikke optimalt, og der var andre momenter i den første halve time, der ikke rigtigt lykkedes. Især virkede arrangementerne med benhård guitarrock som en for maskulin modsætning til en såvel koncentreret som charmerende Sade Adu, der heldigvis fra sang til sang fandt ind til en mere personlig og kraftfuld vokal performance, og med publikumsfavoritten ”Smooth Operator” var der intet at rynke på næsen over.

Med løst hår

Men både Sade Adu og band var faktisk endnu bedre i en meget smuk udgave af balladen ”Jezebel”, og på en anden af de gode gamle ”Is It A Crime?” var det svært at afgøre, om Adu’s vokal eller Stuart Matthewmans saxofonspil var den største oplevelse.

Af numrene fra det seneste opus efterlod den smukke, sårbare ”Morning Bird” det flotteste indtryk. Her oplevede man sangerinden, der blev fornemt akkompagneret af Andrew Hale på keyboard, i en kropsnær lang hvid kjole og med løst hår.

Forinden havde hun foretrukket en stram hestehale, store øreringe og især sort tøj, mens hun sluttede et ambitiøst tilrettelagt show klædt i rødt og stående på en piedestal højt hævet over publikum, mens hun sang charmeoffensiven ”Cherish The Day”.

Hun var nem at få øje på, men umulig at komme i nærheden af. Sådan foretrækker Sade Adu det.

Hun er helt sin egen.

Anmeldelse af Justin Timberlake i Parken

07-05-2014: Justin Timberlake kaldte publikum i nationalarenaen for turneens hidtil bedste. Amerikaneren spillede masser af hits og dyrkede med stil og styrke soul, funk og disco. Læs artikel

Anmeldelse: Prince (Orange scene)

05-07-2010: Prince festede, som var året 1999, men den selvkørende funkmaskine trak også af med ham.

Læs artikel

Nyhed: Stor succes for Sade i USA

18-02-2010: "Soldier Of Love" direkte ind på den amerikanske albumhitlistes førsteplads. I Danmark debuterer pladen på en 4. plads.

Læs artikel

Nyhed: Stevie Wonders koncert på dvd

03-02-2009: Den amerikanske soulstjerne, der i fjor begejstrede i Aalborg, udgiver koncertoptagelse.

Læs artikel

Anmeldelse: Stevie Wonder (Gigantium)

18-09-2008: Stevie Wonder viste, at hans stemme og sange kunne stå distancen i den tvivlsomme indendørs arena i Aalborg. Danske popstjerner som Thomas Helmig og Lis Sørensen overværede showet med det amerikanske soulikon.

Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...