Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af One Direction - Four | musik.guide.dk

Får de lov til at blive voksne?

Pop: Verdens mest populære boyband agerer flødeskum på en række professionelt producerede popsange.

One Direction
Four

Ultimate Edition

Syco/Sony Music

Udkommer på mandag


På den sidste side i det nye albums booklet konstaterer One Direction: »Det fjerde album! Wow! Vi havde aldrig drømt om, at vi ville komme til at lave vores fjerde album.«

Man forstår godt, hvis Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, Harry Styles og Louis Tomlinson er overvældede over, hvor langt de er kommet på få hektiske år. Alle deres album er blevet millionsællerter, og de optræder i de største indendørs arenaer og på fodboldstadioner. Midt i juni 2015 giver de koncert i Horsens.

Irsk-britiske One Directions historie begyndte i 2010. De fem deltog i ”X Factor”, hvor de blev samlet som en gruppe. One Direction vandt ikke, men boybandet er med den enorme succes siden blevet symbolet på, at der kan vente en karriere på den anden side af ”X Factor”. Samtidig er One Direction årtiets bedste bevis på, at boybandet som en forretning stadig giver mening for bagmændene.

November er altid valget

One Directions debutalbum udkom i november 2011 og opnåede et millionsalg, og de album, som fulgte i november 2012 og igen i november 2013, blev også revet væk. Nu udkommer det fjerde album, og igen-igen sker det i årets 11. måned.

Dét er historisk set den vigtigste udgivelsesmåned for pladeselskaberne. Her udkommer som regel en lang række af de album, som efter planen skal sælges i mange eksemplarer og dermed sikre pladeselskaberne en præsentabel økonomi, når året er omme.

I mange år handlede udgivelsesstrategien om, at forældre, bedsteforældre, søskende og venner i november og december købte lp’er og cd’er som julegaver. Med succesen for først downloading- og siden streamingtjenesterne er denne julegavestrategi kommet under alvorligt pres, og ikke mindst cd’en er blevet mindre oplagt som julegave.

Men strategien giver god mening, når det gælder en gruppe som One Direction. For selv om fanskaren er ung og i den grad på de digitale medier, har den en mani med at skulle eje alt, hvad drengebandet har fået produceret af både musik og merchandise. Således udkommer ”Four” i en række forskellige udgaver.

B971756467Z.1_20141115165506_000+G45H6FKR.1-0.jpg

Succesen for One Directions album har hidtil bygget på, at en række hitfokuserede sangskrivere, producere og instrumentalister har arbejdet i kulissen. Den model benyttes også på det nye album, og også denne gang trækker bl.a. anonyme arbejdsmænd som Julian Bunetta, Jamie Scott og John Ryan en afgørende del af læsset. Derudover kan man i bookletten læse, at de fem bandmedlemmer i en eller anden udstrækning har medvirket som sangskrivere på flere numre. Det er dog umuligt at gennemskue, hvor stort deres bidrag er.

Den primære rolle for alle fem er uden tvivl at levere sangstemmerne til skabelsen af ét stort vokalt udtryk. De skiftes typisk til at have hovedrollen i en sang, men det afgørende er ikke, hvordan de hver især synger. For One Direction sælges som et ungt smilende sammenhold, der akkompagneres af radiovenlig musik, påvirket af en række stilarter inden for den mest gennemproducerede pop og rock.

Nem at skråle med på

På ”Act My Age” strejfes lyden af irsk folkemusik, Slade og The Beach Boys. Sangen handler om at ville være evigt ung og gøre livet til en fest.

One Directions medlemmer er 20-22 år og ser tilbage på teenagelivet på den storladne ”18”, der er skrevet af den succesrige britiske solist Ed Sheeran. Det er en kærlighedssang, som er skabt til kommende stadionkoncerter. Den er nem at skråle med på, og den lægger op til, at der bliver fældet en enkelt tåre.

Kærlighedens kvaler og idealer præger mange af sangteksterne. Desværre er sætningerne alt for ofte stopfodret med floskler og generaliseringer, f.eks. »Nobody loves you, baby, the way I do«.

One Direction må heller ikke på det nye album ende som et farligt eller tankevækkende bekendtskab. Spørgsmålet er, om de fem nogensinde får lov til at blive rigtigt voksne?

Anmeldelse af One Direction i Forum

11-05-2013: One Direction gentog succesen fra Boxen. Publikum skreg og sang med under en koncert af svingende kvalitet. I bund og grund er verdens største boyband dog et sundhedstegn for popmusikken. Læs artikel

Anmeldelse af One Direction i Boxen, Herning

06-05-2013: Engelsk-irske One Direction var på charmeoffensiv i Boxen i Herning. De så ud, som om de hyggede sig med både hinanden og publikum, og de havde i den grad lært at vinke. Musikoplevelsen var af svingende kvalitet. Læs artikel

Anmeldelse af One Direction - Made In The A.M

13-11-2015: One Directions femte album siden 2010 er blottet for interessante oplevelser. Læs artikel

Anmeldelse af One Direction - Parken, København

17-06-2014: One Direction fik Parken til at gnistre af overtændt teen-hysteri. Gruppen er driftsikker – men nærig med show-lir. Læs artikel

Anmeldelse af Miley Cyrus - Forum, Frederiksberg

05-06-2014: Miley Cyrus leverede et professionelt show, som frem for alt dokumenterede, at hun er en habil entertainer. Om den amerikanske solist får en stor karriere som popkunstner, er mere tvivlsomt Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...