Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Michael Jackson - Xcape. Deluxe.. | musik.guide.dk

Flugten ender et værdigt sted

Popkongen: Det nye Michael Jackson-album, der består af otte numre, som bygger videre på gamle indspilninger, byder på en troværdig kvalitet og høj underholdningsværdi.

Pop
Michael Jackson:
Xscape (Deluxe Edition)
Sony Music

Siden Michael Jacksons død den 25. juni 2009 har hans pladeselskab forgæves forsøgt at skabe et nyt, stort kunstnerisk momentum for den amerikanske superstjerne.

De opsamlingsalbum, som hittede efter hans død, skabte godt nok en meget stærk pengestrøm, men materialet var kendt pensum, og den officielle melding fra Jackson-forretningen efter den 25. juni for fem år siden var, at der fandtes en masse værdifuldt, ikke-udgivet materiale.

I december 2010 gjorde Sony Music og Michael Jackson-selskabet MJJ Productions med albummet ”Michael” det første forsøg med nyt materiale fra primært perioden 2004-2009. Der var hæderlige numre, men albummet dokumenterede især, at Jackson i de sidste år havde svært ved at finde melodien.

Nu gør Sony og MJJ et nyt forsøg, og det er langt mere vellykket end ”Michael”. ”Xscape” har frem for alt en høj underholdningsværdi, og det minder os om, at Michael Jackson var en ekstraordinær vokalist og en ambitiøs pladekunstner.

En erfaren kurator

Mens ”Michael” involverede et virvar af producere, er den erfarne producer og pladeselskabsdirektør Antonio ”LA” Reid den hovedansvarlige for det færdige produkt. Han kalder sig kurator og har måttet værne om arven, samtidig med at han har skullet opdatere det oprindelige materiale for at gøre det relevant kunstnerisk og kommercielt.

På udgivelsens dvd forklarer Reid, at han gik efter indspilninger, hvor Jackson sang et nummer fra begyndelse til slutning. Altså ikke noget med hengemt, uforløst halvfabrikata.

Herefter blev Timbaland hentet ind som en slags overproducer.

Timbaland har arbejdet som producer for bl.a. popstjernen Justin Timberlake, der i høj grad er inspireret af netop Jackson, og som gæsteoptræder på et desværre ikke særligt sindsoprivende bonusnummer.

”LA” Reid overlod dog ikke alt til Timbaland. Han bad bl.a. Rodney Jerkins, der arbejdede med Jackson i real time, og producerduoen Stargate om at adoptere et par gamle numre til nutid.

Fungerer som album

Som album fungerer ”Xscape” med troværdig kvalitet hele vejen, men hvis man alene jagter magien fra de største hits fra 1979-1991, leder man forgæves. De findes stadig kun på de album, som popkongen selv tog ansvaret for.

De indspilninger, der arbejdes med, fandt Reid inden for en periode på 20 år, og det er et godt kunstgreb, at de oprindelige versioner er med som bonusmateriale. Så er der noget at opdage og sammenligne med.

”Love Never Felt So Good” indspillede Jackson i 1983 med den anerkendte sangskriver Paul Anka, og nummerets oprindelige soul- og discoudtryk er bibeholdt i den nye udgave. Hvilket er oplagt, da f.eks. Daft Punk, Bruno Mars og Pharrell Williams for tiden lukrerer succesrigt på disse genrers oprindelige varmblodige analoge struktur.

”Chicago”, oprindeligt fra 1999, udstiller Jacksons unikke evne til at veksle mellem et blødt og barskt sangforedrag, mens ”Loving You” i en Motown-påvirket produktion har den slags blidhed, som Jackson blev elsket – og hadet – for.

Et af de mest spændende numre historisk og musikalsk er ”A Place With No Name”. Oprindeligt indspillede Jackson sangen i 1998 med en tydelig inspiration fra America-klassikeren ”A Horse With No Name”. I Stargates lækre funky opdatering er sporene til inspirationskilden tonet ned, mens der er skruet voldsomt op for sangens danseudtryk.

En lignende attitude har ”Slave To The Rhythm”, oprindeligt indspillet i 1991, og albummets titelnummer, ”Xscape”, fra årtusindskiftet. Her synger Michael Jackson om at flygte fra de store forventninger og de løgne, som han følte, blev skrevet om ham. Flugtplanen lykkedes ikke, og Michael Jackson endte i stedet som et offer for egne og andres forkerte beslutninger.

Albummet ”Xscape” er til gengæld en god beslutning.

Anmeldelse: Michael Jackson: Michael Jackson's This Is It

23-10-2009: Den nye Michael Jackson-udgivelse stinker af hurtige penge. Der er stort set tale om et opsamlingsalbum, forklædt som noget nyt.

Læs artikel

Anmeldelse af Cliff Richard - The Fabulous Rock ’n’ Roll Songbook

18-11-2013: Cliff Richard udgiver sit album nummer 100. Det er et dårligt produkt. Læs artikel

Anmeldelse: Vågn op, dette er Madonnas liv

24-03-2012: Der er på ”MDNA” både hilsner og hug til eksmanden, men Madonna rusker også op i sig selv. Læs artikel

Anmeldelse: Michael Jackson: Michael

09-12-2010: Trods lyspunkter viser "Michael", at Jackson de sidste år af sit liv ikke fandt nye udtryksmåder. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...