Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Massive Attack (Falconer Salen, København) | musik.guide.dk

Massive Attack (Falconer Salen, København)

<p> Med mørke klassikere sejrede Massive Attack i sidste øjeblik. Efter præsentationen af en række nye numre er fremtiden dog stadig usikker for den hårdt prøvede triphop-duo. </p>

Falconer Salen, København

Massive Attack

Mandag aften

Efter halvandens time med nye numre og enkelte højdepunkter fra Massive Attacks overskuelige, men svært imponerende bagkatalog, kunne aftenens tålmodige publikum endelig juble i takt til tonerne af det 18 år gamle hit ”Unfinished Sympathy”.

Her optrådte både bandet og sangeren Deborah Miller med en kraft, så man følte trang til at tilgive Massive Attack de umiddelbart middelmådige nyheder, de utallige udskydelser af den kommende plade samt det faktum, at det er blevet til blot fire studiealbum i løbet af den mere end 20 år lange karriere.

Deborah Miller overlod scenen til duoens faste medlemmer, Robert ”3D” Del Naja og Grant ”Daddy G” Marshall, der foran to trommesæt og en imponerende lyssætning præsenterede en tilpas dunkel version af ”Karmacoma” fra det 15 år gamle mesterværk ”Protection”.

Med denne overbevisende finale reddede Massive Attack koncerten, der ellers var præget af stærkt varierende kvalitet.

Størst i 1990’erne

Massive Attack blev dannet i Bristol i 1987. Gruppen bestod oprindeligt af Robert ”3D” Del Naja, Grant ”Daddy G” Marshall og Andrew ”Mushroom” Vowles, som alle har en fortid i det spraglede hiphop-kollektiv The Wild Bunch.

Sidstnævnte medlem forlod gruppen efter udgivelsen af den tidløse trilogi ”Blue Lines” (1991), ”Protection” (1994) og ”Mezzanine” (1998), og siden har Massive Attack haft sværere ved at mestre den stenede blanding af jazz, dub, reggae, rap, hiphop og elektronisk musik.

Vejen ud af 1990’ernes triphop har i det hele taget været lang og sej for genrens hovedaktører.

Rapperen Trickys seneste udgivelser bør forbigås i tavshed, Portishead var 11 år om at færdiggøre det nyskabende mesterværk ”Third” (2008), og genrens fædre i Massive Attack har - indtil videre - brugt seks år på at udarbejde opfølgeren til det seneste album; den skuffende ”100th Window”.

Ferske nyheder

Men nu sker der endelig noget.

I Falconer Salen fungerede titelnummeret fra den netop udkomne ep ”Splitting the Atom” fint med den tilbagevendende jamaicanske reggae-sanger Horace Andy i front, og også Martina Topley Birds sympatisk slentrende bidrag, ”Psyche”, lød lovende.

Men alt for mange af de talrige nye numre virkede underligt ferske og upersonlige.

Martina Topley Bird, som også stod for aftenens opvarmningskoncert, var en hyppig gæst i præsentationen af det nye materiale, men klarede sig bedst i den afpillede version af nyklassikeren ”Teardrop” (1998).

Hun stod ganske vist i skyggen af Cocteau Twins-sangeren Elizabeth Fraser, som lagde vokal på originalen, men med sin stærke, personlige vokal klarede hun sig dog noget bedre end kollegaen Stephanie Dosen, som prøvede kræfter med samme værk i forbindelsen med sidste års uddeling af Kronprinsparrets Kulturpris i Operaen.

Usikker fremtid

Finesserne i produktionen på det kommende album fra Massive Attack kan overraske, men mandag aften fik vi desværre ingen garantier for, at duoen er på vej ud af mere end 10 års dødvande. Selv med den annoncerede hjælp fra Damon Albarn (Blur, Gorillaz), Tunde Adebimpe (TV on the Radio) og Guy Garvey (Elbow) kan det komme til at knibe.

Massive Attack

  • Robert ”3D” Del Naja
  • Grant ”Daddy G” Marshall

Diskografi

  • Blue Lines (1991)
  • Protection (1994)
  • Mezzanine (1998)
  • 100th Window (2003)

www.massiveattack.com

Anmeldelse af James Blake i Falconer Salen

07-10-2013: Danmark og popstjernen James Blakes bittersøde musik smeltede flot sammen. Læs artikel

Anmeldelse af The Knife - Shaking the Habitual

17-04-2013: Den Northside-aktuelle duo The Knifes nye album er for ofte kedsommeligt. Læs artikel

Anmeldelse: Beady Eye og Jean Michel Jarre (Jelling Musikfestival, Jelling)

30-05-2011: Electronica-pioner Jean Michel Jarre udforskede engang fremtiden – nu hænger han fast i fortiden. Læs artikel

Anmeldelse: Fever Ray (Store Vega)

23-03-2009: Elektrisk cd-magi med Fever Ray. Alias Karin Dreijer fra den stilskabende duo The Knife. Live er hun dog mere mystisk end medrivende.

Læs artikel

Anmeldelse af Massive Attack - Tap 1, København

08-02-2016: Det evigtgyldige britiske band leverede gamle klassikere og nye sange til den udsolgte koncert i København. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...