Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Marie Key - Tænker du vi.. | musik.guide.dk

Frieri for åben mikrofon

Marie Key knækker ikke under voldsomt præstationspres. Men hun giver køb på sit excentriske særpræg.

POP
MARIE KEY
TÆNKER DU VI DANSER
Sony Music

Marie Key var en opsigtsvækkende outsider, da hun i 2006-2008 lavede to vellykkede album med Marie Key Band. Hendes musik var alt for kringlet og drillende til at gøre hende til andet end en kuriøs niche-succes. Skulle man tro. For sangerinden skiftede bandet ud med en behersket maskinpark.

Hun skar flere af sine sange helt ind til refræn-benet, og med det storsælgende album ”De her dage” var den bebrillede krøltop pludselig helt inde i medie-varmen. Key blev endda hovedperson i den glohede kendis-kreds, da hun i 2013 noget betuttet modtog seks statuetter ved DMA.

Nu hviler det hårde pop-pres på hendes spinkle skuldre – i en også presset og hit-hungrende branche – og det lyder, som om hun bearbejder præcis det neglebideri i ”Hjerte der banker”. Det er albummets bedste skæring, som spiller med de helt store produktionsmuskler i et udtryk af hiphop-soul-pop gyngende på en sugende basbund.

»Jeg skriver ikke om lesbisk kærlighed, jeg skriver om kærlighed«

»Det mærkelige ved det her job er, at du kan fyres/men du kan ikke rigtig selv sige op,« sukker Marie Key i en paranoia-sivende fortælling om at vågne af et koldsveds-mareridt, hvor fem mænd prøver at styre hendes skæbne.

Den spekulative markeds-messen omkring Marie Key synes desværre også at have sat sangerinden i en kreativ skruestik. For sangen skal vise sig at være et enligt kunstnerisk syvmileskridt fremad på et album, der ellers mest nøjes med sikker trippen på velkendt grund.

Giftemoden

Marie Key har lavet en slags ”De her dage II” og gør det ret godt med sine velkendte hverdags-bekendelser tilsat nuttet, elektronisk pop. Det nærmer sig et smart gimmick, når hun vover et frieri i ”Bryllup”, der er sød og afvæbnende enkel, og Key afsøger grænserne for sin ømskindede særlingerøst med et falsethvinende indslag.

B971886339Z.1_20150201181227_000+GASITM10.1-0.jpg

Vokalen er endda fremragende i ”Hvis du går”, hvor hendes rytmiske fraseringsstød giver karakter til den sværmeriske easy listening. Det er traditionel dig-og-mig-pop, og man bliver ikke meget klogere af de nye sange. Men det er næsten umuligt ikke at blive berørt. ”Dans” kan minde om Tina Dickows ”You Wanna Teach Me to Dance”, hvor en grubler flirter med at slippe kroppen fri. Key filosoferer:

 »Hvad nu hvis man danser helt vildt dårligt/Er det så ikke bedre at lade være?/Man kunne jo blive i baren/stille og roligt få en drink mere/men så er alt jo som det plejer.«

Det er en talt passage, der vil få Rasmus Seebach til at juble og andre til at rynke på næsen og hviske ”kitsch”. Det sætter sig dog ikke på tværs i mine popører, især fordi der er smagfuldt ekko af Pet Shop Boys følsomme popkunst.

Mat mainstream

Marie Key bliver dog for blåøjet og mekanisk længselsfuld i den halvkvædede ballade ”Oceaner”, og især titelsangen afslører en sangskriver i et vadested. ”Tænker du vi danser” leger overfladisk med lummer soul, og det lugter af tematisk gentagelse med storbyparret, der driver hvile- og planløst fra bar til bar.

Albummet ender i lidt mat mainstream. Men her ender den musikalske udvikling forhåbentlig ikke for en af dansk musiks sande enere.

Anmeldelse: Lise Westzynthius: Tæt på en kold favn

05-03-2012: Lise Westzynthius er overbevisende i sin omgang med det danske sprog. Desværre ødelægger hun den samlede oplevelse ved at placere et nummer med Sebastian midtvejs på albummet. Læs artikel

Anmeldelse: Mathilde Falch: Lad mig gå fri

24-02-2012: Er Mathilde Falch blandt de få børn af kendte musikere, der får luft under karrieren? Musikalsk set lykkes det i hvert fald for den 22-årige sangskriver at træde ud af faderen, Michael Falchs, skygge. Læs artikel

Anmeldelse: Tue West: Lige ved og næsten

09-06-2010: Hvorfor være ombejlet popstjerne, når man kan være vedkommende singer/songwriter?

Læs artikel

Anmeldelse: Niels Skousen: Lyt til din coach

29-03-2010: Den erfarne sanger og sangskriver magter på sit nye, stærke album "Lyt til din coach" at betragte verden på afstand og bringe lytterne tæt på med præcise, poetiske tekster.

Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...