Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Lady Gaga (Malmø Arena) | musik.guide.dk

Lady Gaga (Malmø Arena)

Den amerikanske popstjerne viste i Malmø Arena stor styrke som sanger og hyldede sine fans.

Malmø Arena:

Lady Gaga

Fredag aften

Lady Gaga var siddende ved flyglet i fuld gang med sin stærke tidløse ballade ”Speechless”, da den store mikrofon vippede nedad.

En af den amerikanske sangerindes scenefolk må have siddet med en flov smag i munden. Den slags burde ikke kunne ske for tidens mest succesrige popstjerne.

Men Gaga, klædt i bh og små trusser samt et par høje hæle, demonstrerede, at hun efter at have turneret vildt og voldsomt i de seneste tre år er blevet en erfaren performer:

”Så længe det ikke sker i soveværelset!” konstaterede hun og tilføjede:

”Jeg kan håndtere enhver situation.”

Lady Gaga lagde sig ned under mikrofonen, og mens hun sang videre med sin kraftfulde, lettere soulfyldte vokal, kunne de begejstrede tilhørere tænke, hvad de ville.

Næsten i hovedstaden

Lady Gaga var efter oktobers vellykkede koncert i multiarenaen i Herning tilbage i Danmark. Eller næsten.

Der er ikke nogen indendørs arena i hovedstaden, der kan håndtere hendes kæmpestore show. Det kunne den fyldte Malmø Arena med plads til ca. 15.000 tilhørere.

Frysende fans

En ting skal arrangørerne dog have kritik for: Det var ikke godt nok, at de mange små børn, teenagepiger i det rene ingenting og det voksne publikum denne iskolde fredag aften skulle stå i en flere hundrede meter lang kø for at komme ind i arenaen. Hvad forestillede arrangørerne sig? I dag er der uden tvivl flere, som er vågnet op med en slem forkølelse.

The little monsters

Det show, som Lady Gaga leverede, var identisk med det i Herning. Anderledes kunne det ikke være.

Lady Gagas ”Monster Ball Tour” er fortællingen om en sangers kuperede odyssé gennem musikbranchen og hendes vigtige relation til sine fans – ”the little monsters”, som Lady Gaga kalder dem. Og rigtige fans har hun.

På de to storskærme kunne man se en pige græde hysterisk, da Lady Gaga talte til hende. Mange andre, der blev til et skærmbillede denne aften, var klædt som stjernen selv: Håret var sat op til narrestreger, ansigtet var malet og påklædningen lignede noget, der kunne være taget ud af David Bowies glamrockperiode først i 1970’erne, de sene 1970’eres punkmusik og 1980’ernes new romance-stil.

Man må skille sig ud

Sådan er det at være tilhænger af Lady Gaga. Man må godt skille sig ud og demonstrere, at man tror på sine evner. Eller i hvert fald lade som om.

”I er fandeme stjerner,” skreg Lady Gaga flere gange og blev tiljublet.

Amerikanerens pointe er, at vi alle sammen kan være stjerner. Hvis vi tror på det, som vi er, og ignorerer, at de andre i skolen eller på arbejdet driller.

Lady Gaga fortalte om, hvordan hun som teenager hjemme i USA var blevet mobbet og betragtet som en sær størrelse. Men hendes mor havde støttet hende.

”I dag elsker jeg at være den, som jeg er,” konstaterede Lady Gaga, der er de seneste mange års største popsucces.

Ny musik på vej

Man skal i den forbindelse huske, at hun stadigvæk kun har udgivet debutalbummet ”The Fame”, der fik ekstra kunstnerisk og kommerciel tyngede med bonusudgivelsen ”The Fame Monster”.

Men et nyt album er på vej. Det får titlen ”Born This Way”, og dermed bygger hun videre på sin vision om, at man skal tage udgangspunkt i, at man kan, hvis man tror og tør.

Et enkelt nyt nummer optrådte hun med i Malmø. Det var rockballaden ”You & I”, der demonstrerede, at hun ret beset er lige så fascineret af sangskrivere som Billy Joel, Elton John og David Bowie som den hårdt pumpende elektroniske dansemusik, som har gjort hende til et ikon både hjemme og i Europa.

Ikke noget med at mime

Hittet ”Just Dance” kom tidligt og fik for alvor gang i festen, der især foregik hos publikum foran scenen. Men det virkede, som om langt størsteparten af tilhørerne lod sig indfange af musikken og showet og ikke mindst hovedpersonen.

Mine teenagedøtre konstaterede flere gange, at de var glædeligt overraskede over, at Lady Gaga var en både personlig performer og dygtig musiker og sanger. Amerikaneren gjorde selv en dyd ud af at fastslå, at hun ikke mimede sine sange, som hun selv har skrevet.

”Jeg skabte selv alt det her,” pointerede hun.

Der er ingen tvivl om, at Lady Gaga har talentet til at kunne holde sig på toppen i mange år.

Dygtigere som danser

Spørgsmålet er så, om hun omgiver sig med de rigtige rådgivere. De skal kunne fortælle hende, hvad hun gør rigtigt og forkert.

På det lavpraktiske plan skal hun arbejde med at blive en dygtigere danser. Hun kan godt håndtere de høje hæle og nogle skridt den ene og den anden vej. Men hun kan slet ikke matche det tempo og den timing, som Beyoncé huserer med. Mindre kan naturligvis også gøre det.

Hun skal også stræbe efter at sortere nogle af de mindst interessante dansenumre fra. Det sker naturligvis mest smertefrit, hvis det nye materiale er stærkt nok – og hvorfor skulle det ikke blive godt.

Rigeligt med talent

Endelig kunne hun til næste store turné overveje at lade være med at lægge en fortælling ned over sine sange.

Lady Gaga har rigeligt med talent og personlighed til at kunne gøre det uden en masse teaterkulisser. Uden de mange sceneskift, der dog blev fyldt ud med ganske interessant musikvideokunst på storskærmene, ville koncertens flow være blevet optimeret.

Anmeldelse: Lady Gaga (K.B. Hallen)

01-08-2009: Tidens nye dansedronning, Lady Gaga, bekræfter den ældgamle tese om, at sex sælger. I K.B. Hallen viste hun sig som en stilskabende og smågal ekshibitionist, der er klar til at give både Britney og Madonna hård konkurrence.

Læs artikel

Anmeldelse: Lady Gaga (Multiarenaen, Herning)

21-10-2010: Den amerikanske stjerne var i showhumør, og så sang og sagde hun ”Denmark” her, der og alle vegne. Læs artikel

Anmeldelse af Lady Gaga - Multiarenaen, Herning

28-09-2014: Koncert: Lady Gaga tøjlede sin kreative galskab i Herning og kørte i mål med harmløs og haltende underholdning. Læs artikel

Anmeldelse af LCD Soundsystem - The Long Goodbye - Live at Madison Square Garden

10-06-2014: Afslutningskoncerten med populært danseband er nu endelig blevet til en udgivelse. Læs artikel

Anmeldelse: Mø skød sig op blandt stjernerne

11-04-2014: Stjernestund: Danske Mø gav en uovertruffen koncert, der ikke efterlod tvivl om hendes enorme potentiale. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...