Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Lady Gaga - Artpop | musik.guide.dk

Popstjernen er brændt ud

Pop: Lady Gagas nye album er en stor skuffelse. Det mangler hits og idéer.


Lady Gaga:
Artpop
Streamline Records/Universal Music
 

Nogle gange har en historie ikke nogen afslutning, synger Lady Gaga i den nye sang ”Gypsy”.

Men hendes tredje regulære studiealbum, ”Artpop”, er i så dårlig forfatning, at det snart kan være slut med at være verdensstjerne for den 27-årige amerikaner.

Lady Gaga fik sit gennembrud i 2008 med albummet ”The Fame” og singlerne ”Just Dance” og ”Poker Face”, og succesen blev i løbet af 2009 og 2010 ved med at vokse, ganske enkelt fordi Gaga kunne blive ved med at levere nye store dansehits, som levede højt på stærke omkvæd, solide melodilinjer og nogle elektroniske danserytmer, som kunne appellere til både det amerikanske og europæiske publikum.

Ydermere beviste Lady Gaga til sine koncerter, at hun ikke var fake. Hun kunne faktisk synge og spille klaver, og med sine særprægede kostumer tilførte hun sine show noget ekstravagant.

Sangerinden formåede altså at øge sin kunstneriske troværdighed, samtidig med at hendes kommercielle styrke blot voksede og voksede. Derfor blev hun et godt bud på en popsangerinde, der kunne få en lang og interessant karriere.

Det billede blev krøllet, da Gaga i 2011 udsendte albummet ”Born This Way”. Det manglede levedygtige hits, blev skæmmet af en masse bulder og brag, og flere steder lød det, som om Gaga ville lave russisk rock til det internationale Melodi Grand Prix.

Da forventningerne til albummet var blevet pumpet op over flere måneder, blev ”Born This Way” en millionsællert. Men det var slet ikke på samme niveau som ”The Fame”, og det nye album vil komme til at stå endnu svagere.

Middelmådig pop

”Artpop” er blottet for levedygtige hits, og man skal virkelig have tålmodighed for at finde lidt underholdningsværdi.

Det er en formildende omstændighed, at hun giver russerrocken en kold skulder. Men når man ved, at Gaga kan synge, spille og skrive, er det deprimerende at opleve, hvordan hun opsøger den mest middelmådige danse- og popmusik.

På albummets første nummer, ”Aura”, konstaterer ladyen: »I’m not a wandering slave, I am a woman of choice.«

Hvis den påstand er korrekt, har hun valgt fuldstændig forkert. Det er dog mere rigtigt at regne med, at hun med de profitkrav, som pladeselskabet mere eller mindre direkte har stillet til hende, har søgt desperat efter en formel for at kunne fastholde det publikum, der siden 2011 er begyndt at sive til andre popstjerner:

Til Miley Cyrus, fordi hun er meget yngre. Til Rihanna, fordi hun spytter bedre hits ud. Tilbage til Madonna, fordi hun grundlæggende er mere troværdig, og hen til alle mulige kendte som ukendte, der har sjovere, vildere og frækkere idéer.

Så når Lady Gaga optræder temmelig afklædt i albummets booklet, kan det hverken chokere eller give nemme point. Det er i den grad gårsdagens nyhed.

Pladens andet nummer, ”Venus”, forsøger desperat at sammenkoble klichépræget rockopera, Abba-toner og udtrådt moderne dansemusik, mens ”G.U.Y.” og ”Sexxx Dreams” lyder som numre, Madonna lod ligge i studiet tilbage i 1990, fordi de ikke var frække nok.

Hyldest til Bonnie Tyler

På ”Jewels N’ Drugs” inviterer Gaga uden held hiphoppen inden for.”Manicure” er et ufarligt forsøg på rock’n’roll, mens ”Dope” virker som en absurd oppustet hyldest til Bonnie Tyler.

Albummets aktuelle single, ”Do What U Want”, forener synthpop og R&B. Sangen er hæderlig, men den har på ingen måde Gagas særpræg. Det kunne være Mariah Carey eller Christina Aguilera.

Titelnummeret er imødekommende, men det bliver også lidt lige meget, når Gaga lyder som skiftevis Madonna og den britiske sangerinde Sophie Ellis-Bextor, der genkendes på et lidt aristokratisk tonefald i sangforedraget.

Engang var Lady Gaga noget nyt og specielt. Nu virker det, som om hun spæner efter alle mulige andre.

Det er en trist skæbne.

Blå bog

Lady Gaga

  • Født den 28. marts 1986. Kommer fra New York.
  • Studiealbum: ”The Fame” (2008), ”Born This Way” (2011) og ”Artpop” (2013).
  • Hun har solgt over 20 mio. album og flere end 60 mio. singler.
  • Lady Gaga har herhjemme optrådt i bl.a. Boxen i Herning og Parken.

Anmeldelse: Lady Gaga: Born This Way

21-05-2011: Lady Gaga gentager velkendte hitformularer og lyder som både Whitney Houston, Madonna og Shania Twain på det nye album, der er for gavmildt med numrene. Læs artikel

Anmeldelse af Tony Bennet & Lady Gaga - Cheek to Cheek

22-09-2014: Lady Gaga finder ikke lykken med swingmusik, mens Lenny Kravitz afslører en mangel på opfindsomhed. Læs artikel

Anmeldelse: Lady Gaga (Malmø Arena)

20-11-2010: Den amerikanske popstjerne viste i Malmø Arena stor styrke som sanger og hyldede sine fans. Læs artikel

Nyhed: Lady Gaga udgiver nyt album til nytår

22-06-2010: Hitmaskinen Lady Gaga er kommet langt i optagelserne til det album, der skal følge op på succes-cd'en "The Fame Monster". Læs artikel

Anmeldelse: Lady Gaga (K.B. Hallen)

01-08-2009: Tidens nye dansedronning, Lady Gaga, bekræfter den ældgamle tese om, at sex sælger. I K.B. Hallen viste hun sig som en stilskabende og smågal ekshibitionist, der er klar til at give både Britney og Madonna hård konkurrence.

Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...