Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Justin Timberlake - The 20/20.. | musik.guide.dk

Han giver de unge popstjerner baghjul

Pop: Det første album i syv år fra popstjernen Justin Timberlake er iørefaldende og opfindsomt.

Justin Timberlake:
The 20/20 Experience
RCA/Sony Music
Udkommer på mandag
 

Syv år uden et nyt album er en evighed i popverdenen.

Det var i 2006, at den amerikanske popstjerne Justin Timberlake udgav sit seneste studiealbum, ”FutureSex/LoveSounds”, der blev kritikerrost og en millionsællert. Den efterfølgende succesrige turné førte ham til Parken, der var proppet.

Foretrak filmene

Efter turneen trak amerikaneren i høj grad stikket til solokarrieren. Han valgte i stedet birollen på album med f.eks. Madonna og 50 Cent og producerede sange for bl.a. det britiske band Duran Duran.

Desuden skruede han gevaldigt op for sin filmkarriere med afgørende roller i ”The Social Network”, ”In Time”, ”Bad Teacher” og ”Friends With Benefits”, der på dansk fik den lidet flatterende titel ”Bollevenner”.

Derudover blev der i flere medier tegnet et billede af Justin Timberlake som en person, der enten hyggede sig med en masse golf og sin kæreste, skuespilleren Jessica Biel, som han blev gift med i fjor, eller som investerede en del af formuen i det engang så populære sociale netværk Myspace.

Midtvejs i 2012 begyndte han at arbejde på det album, som nu viser sig med mere end en times spilletid.

På mange måder virker ”The 20/20 Experience” som en - lidt sen - afslutning på en trilogi.

Det nye album har flere steder samme ligefremme groovy stil, som man fik på Timberlakes debutplade ”Justified” i 2002. Men samtidig er det nye opus præget af det innovative mod til at kreere ambitiøse popsymfonier, som det mesterlige album ”FutureSex/LoveSounds” overrumplede med for syv år siden.

Så selv om ”The 20/20 Experience” ikke er den nyskabelse, man kunne have håbet på, er såvel ambitionerne som udførelsen på et højt niveau.

Det er en befrielse i en tid, da de nye unge popidoler Taylor Swift, Justin Bieber og One Direction, som et eller andet sted har afløst Timberlake, formår at skabe massehysteri, selv om deres musikalske bedrifter er fornærmende ringe.

Kærlighed til sort musik

Den 32-årige Justin Timberlake har med det nye album forladt den karseklippede stil fra 2006.

Der er kommet mere frisure på drengen, og han stiller sig frem i en smoking, hvilket passer fint med, at det første, man hører på pladen, er strygere. De bringer for et øjeblik lytteren ind i et sonisk univers, der kunne være fra en sorthvid Hollywoodfilm.

Der skiftes dog hurtigt stil og tempo.

Stemningen bliver i stedet mere groovy, og Timberlakes mangeårige kærlighed til sort musik viser sig i forskellige skikkelser på det otte minutter lange nummer.

Sådan er det nye opus. Numrene overskrider med flere minutter de uskrevne regler om, at en popsang skal være rundt regnet tre minutter.

Albummets første single – og store hit! – ”Suit & Tie” på mere end fem minutter er en intelligent charmetrold. Timberlake giver den med falsetstemme i en produktion, der blandt meget andet hilser venligt på den hvide soulpop, som duoen Hall & Oates havde stor succes med i første halvdel af 1980’erne.

At den amerikanske hiphop-godfather Jay-Z skal medvirke, er i bedste fald unødvendigt, da han langtfra leverer en unik præstation.

Produceren Timbaland er også denne gang Timberlakes musikalske sparringspartner, og sammen gør de ”Don’t Hold The Wall” til et af pladens afgørende spændingsfelter.

Sangen swinger sejt og svedigt, og utallige små og sære lyde pibler frem, og nummeret får undervejs et strejf af heppekor i Amerika, et festligt og fysisk Afrika, et mystisk Arabien og et koldt, musikelektronisk Tyskland.

Dyrker soulikonerne

Justin Timberlake har aldrig været bange for i sine sange at afsløre, at han dyrker de store sorte pop- og soulikoner, og på det nye opus bliver man undervejs på bedste vis mindet om Michael Jackson, Curtis Mayfield, Earth Wind & Fire, Barry White og Stevie Wonder. Kunststykket er, at Timberlake og Timbaland modigt og legesygt bruger inspirationskilderne til at give numrene merværdi.

Kernen er hele vejen igennem først og sidst hovedpersonens alsidige vokal, og hans og Timbalands foranderlige og forunderlige popnumre. Det er også udtryk for mod og mandshjerte, at Timberlake ikke gemmer sig bag en cool, innovativ attitude.

Han tør mange gange på pladen at se det store underholdende væsen direkte i øjnene.

"Let The Groove Get In" swinger således med en festlig, udadvendt charme, mens de store følelser fra en mand, der er blevet ældre og gift, viser sig på "Mirrors".

Stjernestatus

Justin Timberlake

  • Født den 31. januar 1981. Kommer fra Memphis Tennessee.
  • Blev i fjor gift med skuespilleren Jessica Biel.
  • Han var medlem af N Sync, der var en meget succesrigt boyband.
  • I 2002 valgte han at fokusere på sin solokarriere.

Anmeldelse af Justin Timberlake - The 20/20 Experience 2 of 2

30-09-2013: Justin Timberlake vil gerne være den nye konge af pop. Han gider bare ikke gøre sig umage for at blive det. Læs artikel

Anmeldelse af Rihanna - Anti

29-01-2016: Rihanna lyder, som om hun gør oprør mod pladebosser og fanskarens krav til musikken. Læs artikel

Anmeldelse af Prince - HitnRun

08-01-2016: Prince har alt for travlt med at udgive ny musik. Der mangler kvalitetskontrol. Læs artikel

Anmeldelse af David Bowie - Blackstar

06-01-2016: Nyt album: Det britiske rockikon David Bowie viser på sit nye album både mod, nysgerrighed og vokalt overskud. Han tør stå ved, at han i bund og grund er popmusiker, og han lyder, som om han stadig har kræfterne til at tage på sin første turné i en årrække. Læs artikel

Anmeldelse af Madonna - Rebel Heart

08-03-2015: Madonna beviser med sit nye album, at hun ikke vil stå i skyggen af de unge stjerner. ”Rebel Heart” er en blanding af aggressive dansenumre og velskabte popballader. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...