Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Gorillaz: Plastic Beach | musik.guide.dk

Gorillaz: Plastic Beach

<p> Efter en lidt utilfredsstillende indledning byder det nye album med Gorillaz på flere godbidder. </p>

Gorillaz:

Plastic Beach

Parlophone/EMI Music

Udkommer på mandag

Damon Albarn blev i front for bandet Blur et plakatidol og en respekteret sangskriver i 1990'erne. Men det er med Gorillaz, som udgav debutalbummet i 2001, at han har knækket koden til at sælge massevis af plader uden for Storbritannien.

Desuden har han vist en vej for, hvordan kunstneren kan befri sig fra frontfigurrollen og stadig være magthaveren.

I Gorillaz, hvor tegner og designer Jamie Hewlett er kreativ chef, kan 41-årige Damon Albarn gemme sig bag et underholdende univers med tegneseriefigurer, der opfører sig, som det passer dem på storskærme, i musikvideoer og det farvestrålende univers i cyberspace, som gør Gorillaz til en mulig attraktion for børn og unge.

Tidløse stjerneskikkelser

Da de to første studieplader har solgt i størrelsesordenen 12 mio. stk., er forventningerne naturligt nok enorme til det tredje opus, hvor præmissen igen har været at arbejde innovativt med en opfindsom blanding af tidens talenter og tidløse stjerneskikkelser.

Denne vision foldes stærkt ud på albummets første single, ”Stylo”. Her udbasunerer Damon Albarn og gæstesolisterne, rapper Mos Def og soulsanger Bobby Womack, et af pladens kernebudskaber om, at verden er overbelastet af kolossale affaldsmængder fra bl.a. menneskets ufattelige appetit på fastfood og al den plasticindpakning, som følger med.

Den robotagtige grundtone i nummeret er trukket ud af den elektroniske discostil, som producer Giorgio Moroder havde succes med i 1970'erne og 80'erne.

Når ”Stylo” derudover har mere personlighed end de fleste popsange, skyldes det Womacks vækkelsespræst-agtige sangforedrag, Mos Defs sylespidse rap og Albarns melankolske vokal. Alt det gør sangen til en underholdende alvorssag, og man forstår udmærket, at Mos Def og Bobby Womack opnår genvalg senere på skiven.

Træfsikkert dansebeat

Før ”Stylo”, der er femte nummer på ”Plastic Beach”, virker albummet til tider en anelse fortænkt og uforløst. Efter ”Stylo” møder man langt flere fornemme finurligheder.

Det umiddelbart umage match på ”Superfast Jellyfish” af hiphopperne De La Soul og Gruff Rhys fra nørdede Super Furry Animals går op i en dejligt iørefaldende enhed, mens det på ”Empire Ants” er fascinerende at opleve, hvordan eftertænksomhedens stille puls uden problemer kan kobles sammen med et træfsikkert dansebeat, der forskønnes af Yukimi Naganos drømmevokal.

På samme måde gør Albarn på ”Some Kind Of Nature” det umiddelbart umulige til virkelighed. Han får overraskende nok Lou Reed til at holde en pause fra de ulidelige eksperimenter.

I stedet går newyorkeren klart igennem med et fint stykke poesi, der understøttes af en popsang, der ikke har en stor skikkelse. Til gengæld har nummeret som mange af pladens andre sange en langtidsholdbar substans.

Damon Albarn

  • Født den 23. marts 1968.
  • Sanger og sangskriver i den britiske kvartet Blur, der havde sin storhedstid som albumnavn i perioden 1994-1999.
  • Vendte som trio tilbage i 2003 med ”Think Tank”. Blur gjorde i 2009 comeback som kvartet med enkeltstående koncerter.
  • Han dannede i slutningen af 1990'erne Gorillaz sammen med tegner og designer Jamie Hewlett. De har udgivet studiealbummene ”Gorillaz” (2001), ”Demon Days” (2005) og ”Plastic Beach” (2010).
  • Han grundlagde i 2006 supergruppen The Good The Bad & The Queen, der også tæller Paul Simonon fra The Clash, trommeslager Tony Allen og Simon Tong, der har spillet med The Verve.
  • På ”Plastic Beach” optræder bl.a. Paul Simonon og Mick Jones fra The Clash, Simon Tong, Lou Reed, De La Soul, Bobby Womack, Snoop Dogg og Mos Def samt Yukimi Nagano fra Little Dragon.

Anmeldelse af R. Kelly - Black Panties

29-12-2013: Sexskandaler og lignende har klistret til amerikanske R. Kelly i årevis, og flere gange har manden lignet en, der snart var forhenværende popstjerne. Læs artikel

Anmeldelse: Gorillaz: The singles collection 2001-2011

19-12-2011: Tegneserieorkestret Gorillaz har udgivet fire fremragende album. Læs artikel

Nyhed: Europas største musikfestival er ren magi

27-06-2010: Stevie Wonder sluttede som rosinen i pølseenden søndag tre dages musikfestival i engelske Glastonbury. Læs artikel

Nyhed: Blur udgiver flere nye sange

13-05-2010: Damon Albarn har flere Blur-sange på vej, men beder fans være tålmodige i forhold til et helt album.

Læs artikel

Anmeldelse: Madonna: Celebration; Mariah Carey: Memoirs Of An Imperfect Angel

28-09-2009: To af popmusikkens allerstørste kvindelige skikkelser er klar med nye udgivelser. Man får mest for pengene med Madonnas seksstjernede dobbeltalbum, der topper den britiske hitliste.

Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...