Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Dolly Parton - Forum,.. | musik.guide.dk

Anmeldelse af Dolly Parton - Forum, Frederiksberg

Selvironiske Dolly Parton var gavmild med klassikere og strøede overraskelser ud i et udsolgt Forum.

Forum, Frederiksberg:

tirsdag

Dolly Parton

Dolly Parton er en lille kvinde, men det meste andet er varemærke-stort i hendes mytiske country-univers: Brysterne, parykkerne og sangene.

7500 billetkøbere sad spændt bænket i den sommerophedede Forum-kolos på Frederiksberg forud for koncerten med den 68-årige showbiz-ener. Det svarede til udsolgt, og det må lune hos sangerinden, der har en enestående evne til at få klasse til at rime på kasse. Hendes succes som forretningskvinde er et kapitel for sig.

Men i Forum gjaldt det musikken og hendes fysiske fremtræden, og da Dolly Parton trådte ud på scenen med et lysende måneskins-smil, blond paryk og klædt i en tætsiddende glimmer-kjole levede hun op til sit selvironiske mantra: ”Det er dyrt at se så billig ud”.

Kroppen har krævet løbende vedligeholdelse, men stemmen har tilsyneladende trodset tidens slitage. Sidst i koncerten gav hun den knæfaldende og knuste ballade ”I Will Always Love You”. Den var i en årrække udlånt til Whitney Houston, men nu tog Dolly den tilbage minus hysteri og med underspillet lidenskab. Tiden frøs omkring den prægtige stemme, der stadig på én gang kan være skrøbelig og skarp som krystal. Men var det for perfekt? Efter Partons koncert ved årets Glastonbury-festival begyndte spekulationer om, hvorvidt hun brugte præ-indspillede vokaler. I Forum var det svært at afgøre, om der var noget om snakken.

Benny Hillbilly

Forinden havde vi været på en bulet Tennessee-landevej, hvor alt kunne ske. Dolly Parton er nu engang ikke til behersket finkultur, og stemningen kunne i løbet af få minutter skifte fra det tårevædet rørende til det pinligt kiksede og tilbage igen.

Hun fik overrakt en mini-saxofon og bemærkede, at hun følte sig ”saxy”, og så spillede hun det skøre tema fra Benny Hill. Bagefter fik vi den i en baglæns version! Hun er uhæmmet pyntesyg, og selv hendes banjo var besat med glimmer. Som en del af sin ustyrlige anekdote-fortælling fik vi også historien fra flækken i Tennessee, hvor den lille Dolly var mest fascineret af den smukke lokale luder. Hendes bedstefar, prædikanten, var ikke glad, men som Dolly indvendte: ”Jeg vil gerne i himlen, men behøver jeg se ud ad helvedes til, for at komme der?!”

Den første halvdel af showet – med en del fokus på opvækst – stod stærkest. Dolly Partons selvbiografiske ”Coat of Many Colors” er fortællingen om pigen fra den fattige familie, hvor moren laver en jakke af kasserede stofrester. Pigen elsker den, men de andre børn griner af lappeløsningen. Puritanere vil affærdige det som snøftende sentimentalitet. Vi andre prøver mere eller mindre effektivt at holde tårerne tilbage, når Parton for titusinde gang synger linjerne: ”I told them all the story/Momma told me while she sewed/And how my coat of many colors/Was worth more than all their clothes.”

Partons bjerge

Sangens pointe er netop, at pigen ikke lader sig tryne, men at hun holder fast på sit. Det er hjertet i Partons sangskrivning, der besidder en grundlæggende og religiøs tyrkertro på, at historiefortælling, kærlighed og fantasi tilfører liv og betydning til de mindste ting i tilværelsen.

Andres sange fik også plads. Bl.a. en rapfodet version af Bob Dylans ”Don't Think Twice, It's All Right”, hvor melodi blev prioriteret langt over sarkasme. Og som kuriosum forvandlede hun Bon Jovis hårdrock-brag ”Lay Your Hands on Me” til passabel spirituel gospel-rock.

Hun fik også lagt hånd på sig selv. Efter at have sunget ”My Mountains, My Home” løftede hun op i de berømte fortrin og bemærkede: ”Det er mine to bjerge!”

Latter og jubel. Og ja, naturligvis gav Dolly og hendes stilsikre musikalske opbakning også den country/folk-tidløse ”Jolene”.

Dolly Parton mener sikkert, at hun er til for publikum.

Ikke omvendt.

Anmeldelse: Dolly Parton (Forum, Frederiksberg)

26-08-2011: Det var en veloplagt og velsyngende Dolly Parton, som mødte sit danske publikum. Læs artikel

Anmeldelse af Madonna - Boxen, Herning

17-11-2015: Den amerikanske popstjerne Madonna var overbevisende i anden halvdel af koncerten i Boxen i Herning. I et alvorligt øjeblik kaldte hun verden for et meget mørkt sted. Læs artikel

Anmeldelse af Take That - Jyske Bank Boxen, Herning

01-10-2015: Boybandet har hits på stribe, men spillede dem for sent under langtrukken cirkusforestilling i Herning. Læs artikel

Anmeldelse af Elton John - Forum, Frederiksberg

13-11-2014: Den britiske stjernesolist Elton John leverede sammen med sit band et langt, solidt show i Forum med masser af gamle hits. Det trak ned, at hans vokal til tider blev for råbende. Læs artikel

Anmeldelse af Abba - Live At Wembley Arena

13-10-2014: Selv om Abbas karriere kun varede en halv snes år, er kvartetten stadig en succes. En liveoptagelse fra London i 1979 gør dog intet godt for bandets renommé. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...