Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Dixie Chicks i Falconer Salen,.. | musik.guide.dk

Omstridt kvindetrio var tavse om fremtiden

Den amerikanske countrytrio Dixie Chicks gav torsdag aften for første gang koncert i Danmark. Der er gået 11 år siden gruppens store krise. Der var god musik i Falconer Salen, men svaret på bandets fremtid fik man aldrig for alvor.

Country/pop
Dixie Chicks
Falconer Salen, Frederiksberg, torsdag aften

En bemærkning ændrede alt for Dixie Chicks.

Den texanske countrytrio var på toppen af karrieren, da de tre kvinder gav en koncert i London. Det var i marts 2003, og stridighederne mellem USA og Irak var på kogepunktet. Fra scenen sendte sanger Natalie Maines en besked hjem til præsident George W. Bush:

»Vi ønsker ikke denne krig, denne vold, og vi skammer os over, at USA’s præsident er fra Texas.«

Der gik ikke lang tid, før den amerikanske mediemaskine indfangede udtalelsen og spyttede den ud i en størrelse, så alle kunne få øje på den – og mange blev skuffede og vrede. Dixie Chicks måtte se pladesalget gå i stå, radiokanaler boykotte sangene og populariteten blandt countryfans styrtdykke.

Skaden var sket

Natalie Maines forsøgte at standse blødningen med en form for undskyldning til præsidenten, og hun slog fast, at hun elskede sit land. Men skaden var sket. Uanset hvad intentionen var med ordene i London, havde trioen valgt side politisk. Endnu værre var det måske, at de som amerikanere på besøg i Europa havde sat spørgsmålstegn ved deres lands politiske leder.

Senere udtrykte Dixie Chicks skuffelse over at være blevet svigtet af countrysamfundet. Til gengæld blev trioen hyldet andre steder i musikbranchen, og på et tidspunkt sagde bandmedlem Martie Maguire, at Dixie Chicks opfattede sig som en del af den store rock’n’roll-familie.

I 2006 udgav Dixie Chicks albummet ”Taking The Long Way”, med sangen ”Not Ready To Make Nice”, der blev de tre kvinders forsøg på at vise, at de ikke var blevet knækket af krisen.

Det kan dog - stadig - diskuteres.

Forsvundet fra relevans-radaren

Kendsgerningen er, at Dixie Chicks uden et nyt album siden 2006 og få liveoptrædener i stor udstrækning har været forsvundet fra den radar, der observerer relevans, og de tre kvinders musikalske sideprojekter har heller ikke manifesteret sig på en voldsom kommerciel – eller politisk – facon.

I fjor tog Dixie Chicks på sin første turné siden 2007, ”Long Time Gone Tour”, i Canada, og herefter gjaldt det her i marts en håndfuld koncerter i England, Irland og Skandinavien med Danmark som sidste stop med en sidde-ned-koncert i Falconer Salen på Frederiksberg. Der var næsten udsolgt og dermed et par tusind tilhørere. Alligevel kunne succesens omfang diskuteres. Det var trods alt den millionsælgende trios første danske koncert.

Men publikum tog i hvert fald godt imod trioen og de fem mandlige instrumentalister, der bakkede dem professionelt op. Noget svar på Dixie Chicks’ fremtid fik man til gengæld ikke. Trioen holdt sig til et kendt pensum. De leverede i kronologisk orden sange fra hele karrieren, og så spillede de det unge popidol Miley Cyrus’ store hit ”Wrecking Ball” i en version, der især understregede, at Dixie Chicks er skolet i en respekt for det oprindelige materiale. Intet sjovt påfund, ingen provokationer.

Børnene tager tiden

Natalie Maines kom langt inde i koncerten med en sød (bort-)forklaring på, hvorfor trioen ikke turnerer ret meget og ikke har udgivet et nyt studiealbum i otte år.

»Ni børn!«

Det er, hvad hun, Emily Robison og Martie Maguire tilsammen har af børn. De tager en masse tid, konstaterede den meget kortklippede Natalie Maines og fortalte, at et af hendes børn ikke var begejstret for frisuren.

Frontfiguren var i korte ærmer og viste sine ben frem, og hun sang og spillede guitar på sylespidse høje hæle, og efter at have fortalt om børnene, som ventede derhjemme, sang hun sammen med sine musikalske medsøstre et af aftenens flotteste numre, balladen ”Lullaby”.

Her kunne man virkelig høre værdien af deres vokale samarbejde og mærke deres synergiske musikalitet.

Uretfærdige lydfolk

I begyndelsen af det ca. to timer lange show var lydfolkene uretfærdige over for Dixie Chicks. En hård, metallisk lyd gjorde det svært at høre Robison og Maguires vokale bidrag, og det var på et nummer som ”Wide Open Spaces” næsten, som om Maines gav en solokoncert.

»Hallo, København, hvilken fantastisk by,« brølede Natalie Maines, og det var selvfølgelig nemme point at score hos et publikum, der var i næsten alle aldre og omtrent fifty-fifty mænd og kvinder. Der var enkelte med en cowboyhat på, men dresskoden var ikke gammeldags countrystil, og Dixie Chicks er heller ikke country i traditionel forstand. De tre fik i stedet ført bevis for, at de er alsidige, dygtige musikere, der er fortrolige med hinanden, og som forstår at bygge en bro mellem folkemusik med banjo og violin, vellydende radiopop og halvtung, gennemgribende produceret country med masser af rockpower og underholdende pondus.

En enkelt gang var det kun de tre på scenen med deres sang og instrumenter, og den intimitet og musikalitet, som man kunne nyde disse få minutter, burde der have været mere af.

Der var dog også gode momenter, når kvindetrioen og mandebandet swingede bundsolidt sammen i numre som ”Some Days You Gotta Dance” og ”Sin Wagon”, hvor Natalie Maines vrængede løs. Anderledes poetisk fremstod balladen ”Easy Silence”, mens den vedkommende, iørefaldende udgave af ”Landslide” pegede i retning af en logisk fascination af lyden hos Fleetwood Mac, der oprindeligt havde succes med nummeret.

Anmeldelse: Harper Simon (Rådhussalen, Århus Festuge)

27-08-2010: Harper Simons sange fejler ikke noget. Men den yderst talentfulde søn af Paul Simon var ikke for alvor skarp i sin festuge-optræden. Læs artikel

Anmeldelse af Lukas Graham - Forum, Frederiksberg

29-11-2015: Lukas Graham overbeviste i Forum 10.000 gæster om, at han er tidens store hjemlige poporiginal. Læs artikel

Anmeldelse af The William Blakes - Purple Ball

06-10-2014: The William Blakes fyrer op under funky pop. Maggie Björklund (eks-Darleens) dykker ned i tristesse. Læs artikel

Anmeldelse af Dolly Parton - Forum, Frederiksberg

09-07-2014: Selvironiske Dolly Parton var gavmild med klassikere og strøede overraskelser ud i et udsolgt Forum. Læs artikel

Anmeldelse: Bon Iver: Bon Iver

27-06-2011: Justin Vernon alias Bon Iver forsøger med nyt album at finde vejen videre fra den succesfulde debut. Det står hurtigt klart, at han kun er et menneske. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...