Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Coldplay - A Head Full of.. | musik.guide.dk

Anmeldelse af Coldplay - A Head Full of Dreams

Nyt udspil: Det britiske band Coldplay går poppens og dansemusikkens ærinde på det nye album, hvor en opløftende stemning huserer.

Pop
Coldplay
A Head Full of Dreams
Parlophone

I juli 2016 giver det britiske band Coldplay to koncerter i Parken. Den første foregår den 5. juli, og alle 45.000 billetter er solgt. Til den anden koncert dagen efter er der ifølge arrangøren Live Nation kun »få tusind billetter« tilbage.

Coldplays popularitet i Danmark og i den store verden er imponerende. Kvartetten har på 15 år solgt millionvis af album og er blevet et trækplaster for arrangører over det meste af verden på niveau med U2, The Rolling Stones, Paul McCartney, Bruce Springsteen og Depeche Mode.

Hvis man har været til en koncert med Coldplay, ved man, at det er et band, der appellerer til mange forskellige aldersgrupper og lige så meget til piger som drenge – og kvinder som mænd.

Den kvindelige interesse skyldes bl.a. forsangeren Chris Martin, der er et sexsymbol og opfører sig som svigermors drøm. Men det handler også om, at gruppen mere end andre bands har ladet sig påvirke af pop- og dansemusik. Den ambition giver ud fra et salgsmæssigt perspektiv god mening i en tid, hvor pop- og dansemusik sætter dagsordenen på streamingtjenesterne og de store radiokanaler.

På albummet ”Mylo Xyloto” fra 2011 medvirkede popstjernen Rihanna, mens den populære svenske dj-stjerne Avicii rumsterede på albummet ”Ghost Stories”, der udkom i 2014, og som i tekster og stemninger var præget af Chris Martins skilsmisse fra skuespilleren Gwyneth Paltrow.

Norsk producerduo

På det nye opus, ”A Head Full Of Dreams”, arbejder Coldplay bl.a. tæt sammen med den efterspurgte norske popproducer-duo Stargate. Og det er nye tider i Chris Martins univers. Der hersker et skærpet klarsyn om det, der foregik bagud i tid. Samtidig er der et positivt, mangefarvet syn på fremtiden hos sangeren, der for tiden er kæreste med den britiske skuespiller Annabelle Wallis, som får lov til at synge lidt kor på et nummer. Men der er også overskud til, at ekskonen giver en smule lyd fra sig på den smukke pianoballade ”Everglow”, hvor Martin endnu engang fører bevis for, at han ikke er bange for det banale:

»If you love someone, you should let them know.«

En nærlæsning af albummets tekster understreger, at Coldplays styrke stadigvæk ikke ligger i den samlede sum af sætninger. Derimod magter bandet at kreere titler og omkvæd, der sætter sig godt til rette i hukommelsen: ”Up & Up”, ”Army Of One”, ”A Head Full Of Dreams”, ”Hymn For The Weekend”, ”Fun” og ”Amazing Day” med fortællingen:

»We sat on a roof, named every star/shared every bruise and showed every scar/hope has its proof, put your hand in mine/life has a beautiful crazy design.«

”A Head Full Of Dreams” indleder albummet i et opløftende og hektisk tempo, der holdes i gang af Jonny Bucklands guitarspil og Will Champions trommer.

Næste nummer, ”Birds”, har en mere groovy karakter, mens såvel fuglefløjt som R&B-stjernen Beyoncé slippes løs på ”Hymn For The Weekend”, der er spædet op med knivskarp moderne amerikansk soul.

Fart og funkstemning

Der er også fart og en masse funkstemning over ”Adventure Of A Lifetime”, der står som et koncentrat af Martins følelsesliv lige nu:

»You make me feel alive again.«

Med sangtitlen ”Fun” bliver der lagt op til sjov. Men balladen, hvor Martin synger duet med svenske Tove Lo, er i stedet præget af vemod og eftertænksomhed.

”Army Of One” er bygget op om et simpelt beat, mens Chris Martins mangeårige fascination af amerikansk hiphop udfoldes på ”X Marks The Spot”. USA præger i det hele taget attituden på de fire briters album. Hvilket understreges ved, at præsident Barack Obama i en kort sekvens, taget fra en tv-optagelse, til sidst på nummeret ”Kaleidoscope” høres synge et udsnit af ”Amazing Grace”.

Mere musikalsk interessant er Coldplays brug af amerikansk gospelstemning på den afsluttende forløsning ”Up & Up”.

Hjernen siger, at nummeret er alt for meget. Hjertet melder, at den varmt omfavnende sang virker.

Anmeldelse af Hurts - Surrender

16-10-2015: Tre små pladetjek Læs artikel

Anmeldelse af LCD Soundsystem - The Long Goodbye - Live at Madison Square Garden

10-06-2014: Afslutningskoncerten med populært danseband er nu endelig blevet til en udgivelse. Læs artikel

Anmeldelse af The Kenneth Bager Experience - Follow the Beat

26-05-2014: Kenneth Bager serverer en mangefarvet kosmopolit-cocktail, der runder blandingsmisbrug. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...