Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Bob Dylan - Shadows In The.. | musik.guide.dk

Springer ud som sanger

Pop: Den hæse vokal er væk, og Bob Dylan tager også en pause fra egne numre for at prøve kræfter med 10 sange, som Frank Sinatra engang gjorde krav på.

Bob Dylan
Shadows In The Night

Columbia

Udkommer på mandag


Bob Dylans position som verdens bedste sangskriver understreges ved, at hans musik er blevet fortolket utallige gange og af alle mulige slags bands og solister.

The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Johnny Cash, The Byrds, The Band, George Harrison, Neil Young, Lou Reed, Emmylou Harris, The White Stripes, Beck, Bryan Ferry, David Bowie, P.J. Harvey, Nick Cave, Cat Power, Pearl Jam, Nina Simone, Sam Cooke og Rage Against The Machine er et udpluk af de mange stærke navne, som har fortolket Dylans sange.

Men det går også den anden vej. Bob Dylan har altid fortolket andres kompositioner. Amerikanerens debutalbum fra 1962 bestod især af fortolkninger af bluessange og numre fra den amerikanske sangskat, som var blevet omarrangeret. Hans album ”Self Portrait” fra 1970, ”Knocked Out Loaded” fra 1986, ”Good As I Been To You” og World Gone Wrong” fra henholdsvis 1992 og 1993 samt ”Christmas In The Heart” fra 2009 tjente på forskellig vis ligeledes som dokumentation af Dylans musikalske nysgerrighed i genrer og udtryksformer.

Det har som regel ført til kritik fra fans og lunkne anmeldelser, når Dylan har valgt et territorium, som andre havde opdyrket før ham. Det var ikke lige så fint – lige så meget kunst – når en enestående sangskriver tog fat om andres kompositioner.

Dylan laver benspænd

Men Bob Dylan er ligeglad. Nu gør han det igen, sender sin position som den bedste sangskriver på ferie.

Den amerikanske solist, som fylder 74 år den 24. maj, har valgt at indspille en række sange fra 1920’erne til 1960’erne. Han har i årtier været fascineret af dem på afstand, og nu har han fundet tid til at indspille dem.

I et interview med det amerikanske AARP The Magazine har han for nylig fortalt, at det tog omtrent tre timer at indspille et nummer, og sangene blev realiseret i den rækkefølge, man møder dem på albummet.

Dylan har selv gjort en dyd ud af, at mestercrooneren over dem alle, Frank Sinatra, der ville være fyldt 100 år i 2015, fortolkede de 10 udvalgte sange.

»Intet farefuldt ved at indspille plader«

På den måde har Dylan dygtigt placeret en lille tankevækker i mediestrømmen, og han har samtidig formuleret et benspænd for sig selv, som uden tvivl kun gør fanskaren og musikinteresserede i det hele taget endnu mere optaget af resultatet af det nye album: Hvordan i alverden vil Bob Dylan, der har dyrket en hæs vokal i flere år, slippe fra at bevæge sig ind i Sinatras skygge?

Det er aldeles problemfrit. For Bob Dylan springer ud som velsmurt sanger. Han synger i hvert fald disse ord på en måde, som han ikke har sunget på plade og til koncerter i årevis. Skønsang er så meget sagt, og den konservative sanglærer vil påstå, at Dylan til tider bevæger sig for langt væk fra sporet. Crooner er Dylan ikke i gængs forstand, men hans sangforedrag lyder, som om det er blevet sovset gavmildt ind i en sort, fed motorolie. Han synger tydeligt, viderebringer de stærke sætninger om den store og svære forelskelse med respekt, sårbarhed og kærlighed, og han bringer med stor personlighed disse gamle, men slidstærke evergreens til live.

Et fantastisk band

Det skærper sanserne yderligere, at lydbilledet står imponerende skarpt, og det bliver på bedste vis udstillet, hvilket fantastisk band Dylan har omkring sig.

Disse erfarne, dygtige instrumentalister lader en masse ske i hver eneste sang, men summen af det hele fremstår sjældent harmonisk og utroligt flot i den prisbelønnede producer og tekniker Al Schmitts indspilning og miksning. Derudover er udvalgte numre på intelligent vis blevet tilført et blæserarrangement. Det er stilfuldt og diskret, og det valg giver en ekstra dimension til oplevelsen – og kunne betragtes som en skjult hilsen til den store crooner.

Dylan er en uovertruffen sangskriver, og hans albumklassikere skal findes på andre tidspunkter i karrieren. Men med sit nye opus stiller han sig frem på en overbevisende facon og styrker troen på flere stærke udspil.

De 10 sange

Shadows In The Nights

  • I’m A Fool To Want You (Sinatra, Wolf, Herron)
  • The Night We Called It A Day (Dennis, Adair)
  • Stay With Me (Leigh, Moross)
  • Autumn Leaves (Kosma, Mercer, Prévert)
  • Why Try To Change Me Now (Coleman, McCarthy)
  • Some Enchanted Evening (Rodgers, Hammerstein II)
  • Full Moon And Empty Arms (Kaye, Mossman)
  • Where Are You? (McHugh, Adamson)
  • What’ll I Do (Berlin)
  • That Lucky Old Sun (Smith, Gillespie)

(Komponister/sangskrivere i parentes)

Bandet i studiet:

Bob Dylan (sang), Tony Garnier (bas), Donny Herron (pedalsteelguitar), Charlie Sexton (guitar), Stu Kimball (guitar) og George Receli (trommer).

Anmeldelse: Dylan slår sig løs i julevideo

18-11-2009: Den berømte amerikanske sangskriver viser en afslappet, humoristisk side af sig selv i ny musikvideo.

Læs artikel

Anmeldelse: Bob Dylan: Christmas In The Heart

13-10-2009: Den berømte amerikanske sangskriver fortolker en række julenumre. Hans forsøg med højtideligheder lykkes ikke. Bedre går det med de ligefremme, poppede sange.

Læs artikel

Anmeldelse af Bob Dylan - The Cutting Edge 1965-1966. The Bootleg Series Vol. 12

08-11-2015: Anmeldelse: Et nyt bokssæt med Bob Dylan dokumenterer, hvordan sangene på tre albumklassikere blev til i løbet af 14 måneder i 1965-1966. Læs artikel

Anmeldelse af Tony Bennet & Lady Gaga - Cheek to Cheek

22-09-2014: Lady Gaga finder ikke lykken med swingmusik, mens Lenny Kravitz afslører en mangel på opfindsomhed. Læs artikel

Anmeldelse af Robbie Williams - Swings Both Ways

18-11-2013: Robbie Williams swinger i selskab med Michael Bublé og Rufus Wainwright. Han har skrevet en række nye sange sammen med sin gamle makker Guy Chambers. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...