Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Björk - Vulnicura | musik.guide.dk

Sange om en forbandet skilsmisse

Den islandske popstjerne Björk gør efter en skilsmisse op med sin eksmand. Vrede og smerte præger sangene, som dog for mange steder mangler en forløsende popmelodi.

Pop
Björk
Vulnicura
Kobalt/Playground Music

Den islandske popstjerne Björk fylder 50 år senere i 2015. Hun var i sin tid barnestjerne på vulkanøen, hvor hendes første plade udkom i 1977.

Som forsanger i bandet The Sugarcubes i 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne blev denne lille, nærmest barnagtigt udseende skikkelse med sine enorme vokale – vulkanagtige, fristes man til at sige – kræfter en sangstjerne for mange musikfans og et ikon for utallige sangerinder. Selv om hun havde en enorm power og udstråling, virkede hun også meget sårbar. Hvilket blot skærpede fascinationen yderligere.

Efter tre album med The Sugarcubes gik hun i 1993 solo med pladen ”Debut”, hvor hun opdyrkede et særegent popudtryk ved hjælp af bl.a. nogle af den tids populære genrer, triphop og house.

Herfra har Björk fremstået som en af sin generations meste innovative solister. Altid opmærksom på tidens toneklang. Aldrig bange for at bryde de konservative formler for en popsangs struktur. Det naturlige talent mere end påtagede ambitioner har ført til en række spændende og kommercielt set succesrige album. Indimellem har hun dog fremstået som en kunstner, der glemte at frigøre nogle af eksperimenterne i popmelodier. Det blev mere kunstigt end god kunst, og den problemstilling møder man på hendes aktuelle album, ”Vulnicura”. Det skulle egentlig først udkomme i marts. Men så fandt nogle af numrene vej til internettet i utide, og herefter blev pladen udgivet til downloading.

Fantastisk modtaget

Björks status som verdensstjerne har gjort hende eftertragtet som koncertnavn over det meste af verden, og herhjemme har hun i flere omgange været et hovednavn på Roskilde Festival. Her er hun blevet fantastisk modtaget af publikum, og det er vel oplagt, at hun vender tilbage i år med de nye sange.

”Vulnicura” er Björks store, hjerteskærende skilsmisseplade. Hun er blevet skilt fra sin mand, kunstneren Matthew Barney.

Men Björk, som også er mor, føler samtidig, at hun er blevet frataget sin familie, som hun konstaterer på sangen ”Family”:

»Is there a place/where I can pay respects for the death of my family/show some respect between the three of us.«

Koncert i New York

Om kort tid skal hun optræde i New York med bl.a. de nye sange, og i et interview med musikmagasinet Pitchfork har hun konstateret, at det bliver svært, og at hun sikkert kommer til at græde. Det forstår man godt. For tekstmaterialet er ærlig og hård kost.

Flere af numrene har en slags undertekst, som indikerer, at de beskriver et tidspunkt før eller efter skilsmissen, f.eks. ”History Of Touches – 3 months before”:

»I wake you up/in night feeling/this is our last time together/therefore sensing all

the moments/we’ve been together«.

Mens dette nummer har mange elementer af elektronisk musik, som holdes inden for en afdæmpet atmosfære, skrues der op for strygere og drama i ”Black Lake – 2 months after”, hvor hun er såret, bitter og vred:

»You have nothing to give/Your heart is hollow«.

Det storladne i musikken dyrkes også på ”Notget – 11 months after”, hvor vreden bliver viklet ind i både eftertanke og fremsyn.

Efter seks sange forlader Björk det mest håndgribelige skilsmissespor, og status er, at tekst, stil og stemning har passet sammen. Men sporene af det, som har passeret, gør sig også gældende i tekstuniverset i de tre sidste numre.

På det første, ”Atom Dance”, bygges der op til en form for forløsning. Men det ender med for meget blip-båt og gud, nu går det vist næsten godt, mens Antony Hegartys overfølsomme vokale bidrag blot er forbandet irriterende.

Skal ikke kunne forlades let

Med ”Mouth Mantra” kommer man til at sidde med oplevelsen, at Björk ikke kan komme ud af sin spændetrøje. Hun lader utallige elektroniske eksperimenter råde i kollaboration med kor og strygere, men elektronikken går over gevind, og det virker, som om et hackerangreb er i gang. I stedet burde forløsningen være sket med den pop, som Björk mestrer.

”Quicksand” til sidst har en mere lys og luftig karakter. Melodistærk er denne afslutning dog ikke, og måske er det, hvad Björk har ønsket: at denne plade, som har gjort ondt på hende, ikke skal kunne forlades let.

Popstjerne

Björk

  • Björk Gudmundsdóttir, bedst kendt som Björk, blev født den 21. november 1965.
  • Hendes debutplade på Island, ”Björk”, bestod af fortolkninger på islandsk af numre med bl.a. The Beatles og Stevie Wonder samt numre skrevet til Björk.
  • Var fra midten af 1980’erne til begyndelsen af 1990’erne medlem af The Sugarcubes. Blandt bandets hits er ”Birthday” og ”Hit”.
  • Diskografi: ”Debut” (1993), ”Post” (1995), ”Homogenic” (1997), ”Vespertine” (2001), ”Medúlla” (2004), ”Volta” (2007), ”Biophilia” (2011) og ”Vulnicura” (2015). Det seneste album er udkommet digitalt. Til marts udkommer det på cd og vinyl.
  • Björk spillede hovedrollen i Lars von Triers film ”Dancer In The Dark” fra 2000.

Anmeldelse af Björk - Vulnicura Strings

11-12-2015: Islands popikon Björk genskaber sit album ”Vulnicura” med fokus på strygerne. Læs artikel

Anmeldelse af TV-2 - Det gode liv

02-03-2015: TV-2 reducerer samarbejdspartnere til statister på stilrent album. Læs artikel

Anmeldelse af Marie Key - Tænker du vi danser

01-02-2015: Marie Key knækker ikke under voldsomt præstationspres. Men hun giver køb på sit excentriske særpræg. Læs artikel

Anmeldelse af Ed Sheeran - X

21-07-2014: Ed Sheeran skal styre sit potentiale i den rigtige retning. Jason Mraz skal ikke styre sig så meget. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...