Find mere om:
Kort nyt - kultur | musik.guide.dk

Kort nyt - kultur

Outlandish til USA: Sideløbende med arbejdet på et nyt album fortsætter den danske trio Outlandish (Isam Bachiri, Lenny Martinez og Waqas Ali Qadri) med at spille i udlandet. Nu vender gruppen blikket mod USA, hvor Outlandish i maj/juni spiller seks koncerter på steder med kapacitet fra 1000 til 6000 tilskuere.

Turneen er arrangeret sammen med den muslimske ungdomsorganisation Mas Youth, der har valgt Outlandish som hovedgruppe på turneen ”Voices For Change” ( www.masyouth.net/voicesforchange). Til de amerikanske koncerter medbringer Outlandish sit eget fem mands band bestående af: Jonas Rendboe (kor), Yadam Gonzales (guitar), Anders Stig Møller (bas), Birk Stenbæk (trommer) og Daniel Fridell (keyboards).

JP

Filminstruktøren Minghella er død
Brite: En af de storslåede filmfortællingers forkæmpere, den britiske filminstruktør Anthony Minghella, er død i en alder af kun 54 år. Hans agent har bekræftet det overraskende dødsfald, men der forelå ikke umiddelbart oplysninger om, hvad han døde af. Anthony Minghella blev i 1996 hædret med en Oscar som bedste instruktør for sit kærlighedsdrama "Den engelske patient", der løb med i alt ni af de eftertragtede gyldne filmstatuetter, og som han også selv skrev filmmanuskriptet til på baggrund af romanen. Minghellas force var at omsætte litteratur til det hvide lærred, og han skrev også de Oscar-nominerede manuskripter til sine dramaer "The Talented Mr. Ripley" og "Tilbage til Cold Mountain". For nylig rejste han til Botswana for at filmatisere Alexander McCall Smiths krimi "Damernes detektivbureau nr. 1", som bliver vist på britisk BBC-tv i påsken. Han efterlader sig hustruen Carolyn Choa, der er koreograf fra Hongkong, og to voksne børn.

/ritzau/AP

Fransk forfatter blev skudt ned
Den lille prins: I 1944 forsvandt den franske pilot og berømte forfatter Antoine de Saint-Exupéry under en mission over sit hjemland for at forberede de allieredes landgang i Provence. Siden har det været et mysterium, hvad der hændte ham. Nu viser det sig, at forfatteren til ”Den lille prins” nok blev skudt ned af Luftwaffe. Den tidligere tyske pilot Horst Rippert skriver i bogen ”'Saint-Exupéry - l'ultime secret”, der udkommer i Frankrig torsdag, at det formodentligt var ham, der skød Saint-Exupérys fly ned. Den triumf kunne han godt have undværet. »Havde jeg havde vidst, at det var Saint-Exupéry, havde jeg aldrig skudt ham,« er Horst Rippert citeret for.

JP

Skuespilleren Holly Hunter fylder 50
Berømt som stum: Selv om amerikanske Holly Hunter er kendt som en skuespiller med en sjov stemme, blev hun verdensberømt som stum. Hunter, der fylder 50 år torsdag den 20. marts, buldrede uden et ord igennem i rollen som en stum pianistinde, som selv venter på at blive spillet på. Det skete i Jane Campions mesterværk "The Piano" fra 1993. Den underspillede erotiske præstation over for Harvey Keitel sikrede Hunter alverdens store filmpriser det år, blandt dem en Oscar. Den første hovedrolle fik hun i brødrene og vennerne Joel og Ethan Coens "Arizona Junior" i 1987. Allerede her viste hun sit talent for at gøre halvsære kvindetyper på livets kant morsomme eller fascinerende. Den klejne skuespiller har medvirket i over 35 film. Hunter er yngste datter i en søskendeflok på syv i Georgia. Men hun rykkede med en universitetsgrad i drama til New York i succesrig jagt på en skuespillerkarriere. Hun har også været medlem af juryen på festivalen i Cannes.

/ritzau/

"Tempelriddernes skat" til tops
Film: ”Tempelriddernes skat III” solgte 34.500 billetter i sin åbningsweekend og åbnede dermed større end både I'eren og II'eren. III'eren gik direkte ind på filmhitlistens førsteplads. Med previsningerne har den nu rundet 41.550 billetter. Resultatet er hele 12.000 flere end åbningsweekenden på ”Tempelriddernes Skat” og 7.500 større end på ”Tempelriddernes Skat II”. ”Tempelriddernes Skat III” overtager førstepladsen på filmhitlisten fra Niels Arden Oplevs ”To Verdener”.

JP

Forfatteren Philip Roth fylder 75
Masser af priser: Den amerikanske forfatter Philip Roth, der i dag fylder 75 år, er blevet kaldt en af tidens allerstørste og mest spændende litterære stemmer, der endnu ikke har modtaget Nobelprisen. Men ellers har det aldrig skortet på hverken priserne og anmelderroserne til en af USA's mest dekorerede forfattere. Han har skrevet over 20 kritikerroste romaner, bl.a. moderne klassikere som "Portnoys genvordigheder", der blev en skandaleombrust succes på grund af det pornografiske sprog, og den filmatiserede "En menneskelig plet". I 1997 modtog han Pulitzerprisen for "Amerikansk pastorale" med sin litterære alter ego, Nathan Zuckerman, som optræder i en række af hans bøger. Den fortsat særdeles vitale forfatter fik for få år siden et fortjent comeback, også i Danmark, med "Komplottet mod Amerika" - om hjemmegroet, amerikansk fascisme med den interessante tese: Hvad var der sket, hvis flyverhelten og antisemitten Charles Lindbergh havde vundet det amerikanske præsidentvalg i 1940?

/ritzau/

Rekordstort besøg og salg
Corner-kunst: Så er det ved at være sidste chance for at se Corners udstilling på Sophienholm, som lukker 2. påskedag. Udstillingen er set af over 16.000 besøgende, hvilket er det største nogensinde på en vinterudstilling. Med det forventede besøg på påskedagene, når tallet endnu højere op. Udstillingen har dog ikke kun været et tilløbsstykke, men også en salgssucces. Med salget af R.B. Kitajs værk "Hamlet og faderens ånd" i sidste uge har Corner 2008 haft et rekordsalg. Corners mangeårige og nyligt afdøde medlem, R.B. Kitajs værk forbliver på dansk jord. Det er solgt til en dansk privatsamler. Også større værker af Celia Paul og Poul Anker Bech er blandt de solgte malerier.

JP

Hæder til Erik Clausen
Filmfestival: På Festival du Cinéma Nordique i Rouen i Frankrig kårede juryen Erik Clausens film ”Ledsaget udgang” som festivalens bedste film og dermed som vinder af prisen Grandprix du jury. Desuden blev Erik Clausens indsats som skuespiller i sin egen film belønnet med prisen for den bedste mandlige skuespiller. Det er ikke den første internationale pris, filmen modtager. Den modtog også kritikernes pris ved filmfestivalen i Moskva. Herhjemme har filmen som bekendt været en af de mest sete film og har solgt over 300.000 billetter.

JPLæs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...