Find mere om:
Kort nyt | musik.guide.dk

Kort nyt

Bedre værn om ytringsfrihed

Tyrkiet: Det var på tide. Sådan lyder reaktionen i flere lokale medier, efter at den tyrkiske regering mandag fremlagde et lovforslag om at revidere en bestemmelse, som er blevet kritiseret for at begrænse ytringsfriheden. Det regerende konservative parti AKP, som har islamiske rødder, vil opbløde bestemmelsen. Formålet er at hindre »nationalistiske anklagere med deres egen dagsorden i at udnytte loven.« Paragraf 301 i den tyrkiske straffelov gør det til en forbrydelse at fornærme tyrkiskheden. Bestemmelsen er blevet brugt til at stille journalister og forfattere for retten, heriblandt Nobelprismodtageren i litteratur Orhan Pamuk (bill.). Artikel 301 er blevet kritiseret af EU, som Tyrkiet indledte optagelsesforhandlinger med i 2005.

/ritzau/

Spøgelset vender tilbage
Musical: Når Det Ny Teater i den kommende sæson kan fejre sit 100 års jubilæum, markeres det med en genopsætning af teatrets største succes gennem tiderne, "Phantom of the Opera". Andrew Lloyd Webbers musical havde danmarkspremiere i efteråret 2000 og har siden solgt omkring en halv million billetter på Det Ny Teater. Forestillingen kunne senest ses på teatret i 2003, og repremieren finder sted i januar 2009. Det Ny Teater åbner den kommende sæson med genopsætningen af "Chicago", der var på plakaten i efteråret, og som solgte over 100.000 billetter.

/ritzau/

Washington Post får Pulitzer-prisen
Medier: Washington Post vandt mandag seks kategorier af den prestigefyldte Pulitzer-pris. Heriblandt prisen for en artikelserie om behandlingen af krigsveteraner på Walter Reed-hospitalet i Washington. Avisen har afsløret elendige forhold for de sårede soldater, der får behandling på hospitalet efter at have gjort tjeneste i Irak og Afghanistan. Bl.a. er soldaterne indlagt i saneringsmodne, mugne bygninger, hvor mus og kakerlakker kryber rundt.

/ritzau/AP

Strid om Dybbøl Mølle endt
Restaurering: Dybbøl Mølle blev restaureret i 2004, men den nye, hvide puds gled med det samme af. Arkitekt, murermester, materialeleverandør og bygherre røg i totterne på hinanden for at få ansvaret placeret. Den hurtigtmalende danske retsmølle har kværnet siden, mens turisterne i fire år har betragtet den afrakkede mølle. Nu har de fire parter indgået et forlig og vil alle bidrage økonomisk til en ny restaurering. Den vil gå i gang til sommer.

ar

Monument for Utzons værker
Arkitektur: Jørn Utzon hyldes af hjembyen Aalborg med et forsknings- og videnscenter på havnefronten. Utzon, der er manden bag det operahuset i Sydney, fylder 90 år i dag og bliver - uden selv at være til stede - fejret i centret ved en uofficiel indvielse. Det nye Utzon Center er på 2.700 kvm og har kostet 85 mio. kr. Pengene kommer blandt andet fra Den Obelske Familiefond. Også EU har bidraget økonomisk. Centret er tegnet af tre gange Utzon, da de to sønner, Jan og Kim, har ført pennen sammen med faren. Centret rummer blandt andet et auditorium, bibliotek og værksteder, der lejes af Aalborg Universitet til de arkitektstuderende i byen. Den officielle åbning af Utzon Center sker den 28. maj.

/ritzau/

Hæder til Utzon
Arkitektpris: Jørn Utzon hædres nu af Betonelement-foreningen. Fremtidige modtagere af foreningens pris, Betonelement-prisen, vil, ud over en kontant præmie på 75.000 kr. fra cementfabrikken Aalborg Portland, modtage en statuette, der er inspireret af sejlene på Utzons operahus. Utzon fylder 90 år i dag, og i det er i den anledning, at foreningen ærer ham med statuetten. Utzon modtog selv prisen i 1987 sammen med sønnerne, Kim og Jan, for Paustian Huset i København. Prisen har været uddelt siden 1978.

/ritzau/

”Flammen og Citronen” hitter
Film: Den nye danske film "Flammen og Citronen" er blevet et kæmpehit. På blot 10 dage har en kvart million danskere set filmen, og det er ganske uhørt i nyere dansk filmhistorie, skriver B.T. Lanceringskonsulent Sanne Juncker Pedersen fra Det danske Filminstitut konstaterer, at store danske film som "Italiensk for begyndere", "Den eneste ene" og "Anja og Victor"-filmene slet ikke har kunnet notere samme gennemslagskraft hos publikum i de første 10 dage. Mange, som normalt ikke kommer meget i biografen, kommer nu.

/ritzau/

Ekstra pres på Frilandsmuseet
Film: Det er ikke bare biograferne, der nyder godt af filmen ”Flammen og Citroen”. Frilandsmuseet har i forbindelse med lanceringen af filmen tilbudt gratis omvisninger i en udstilling om de to modstandsfolk. Og det har været så stor en succes, at museet nu supplerer med ekstraomvisninger de kommende to weekender. Omvisningerne varer cirka en time, og der kræves tilmelding på dagen i informationen. På museet kan man bl.a. se Citronens nøglebundt og Flammens regnfrakke.

JP

Rettelse (den sidste note)

Det er Frihedsmuseet (ikke Frilandsmuseet ), som i anledning af filmen Flammen og Citronen har tilbudt gratis rundvisning. Der er ekstra rundvisning de kommende to weekender. Morgenavisen Jyllands-Posten beklager fejlen.

Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...