Find mere om:
Kedeligt norsk drama | musik.guide.dk

Kedeligt norsk drama

En rigtig god historie, der er dårligt fortalt.

Anne Karin Elstad:

MAGRET

Oversat fra norsk

af Jan Hansen

224 sider, 229 kr.

Forlag Hovedland

UDKOMMER I DAG

[x] [x] [x]

Magret er uægte (hed det dengang i 1800-tallet) datter af Oline, som vi lærte at kende i første bind af Anne Karin Elstads fire binds roman om livet i en fattig bygd i Norge. Dette andet bind er lige så dramatisk og lige så kedsommeligt som det første, "Folkene på Innhaug".

Umiddelbart skulle man ikke tro, at en bog både kan være dramatisk og kedsommelig, men det er rent faktisk tilfældet her. Anne Karin Elstad har ikke rigtig tag på at gøre hverken sørgelige eller lystelige hændelser vedkommende. Hverken dødsfald eller balfaldera bliver vedkommende.

Skildringerne er for flade og uenergiske og kalder ikke på læserens følelser og medleven.

Masser af norsk ros


Tro mig! Jeg er virkelig gået til dette andet bind med åbent og opladt sind, for der må da være noget godt at hente i en serie, som især norske anmeldere har hævet til skyerne. Desværre! Jeg kan kun finde en god historie, der er dårligt fortalt.

Skjult foragt


Handlingen er i sig selv spændende. Det er godt og væsentligt stof at fortælle om, hvordan det var at være horeunge i et lille samfund, hvor alle vogter på alle, og hvor skjult eller åben foragt lurer allerede fra første skoledag.

Magret må døje mange kvaler, men hun er en stærk pige og har god støtte hjemmefra og fra enkelte andre familier, som er mere tolerante end flertallet.

Belæring til læseren


Men ikke engang beskrivelserne af Magrets trængsler kan røre os. Elstads personskildringer forekommer ofte utroværdige og selvmodsigende. Det gør ikke tingene bedre, at samtalerne, dialogen, personerne imellem virker kunstig og højstemt, og at der ikke er blevet bare en lillebitte plads til humor.

En yderligere svaghed ved bogen er, at vi hele tiden skal have små lektioner i, hvordan arbejdet ude og inde blev udført, hvordan årets gang med højtider og fest gik, og hvordan tingene i det hele taget fungerede. Alt dette vil vi da virkelig også gerne vide noget om, men det skulle helst være integreret i teksten på en sådan måde, at vi ikke føler belæringen.

Er vigtig


Men hvorfor dog give bogen tre stjerner, når der er så mange indvendinger imod den? Jo, fordi den trods alt fortæller noget vigtigt om forgangne tider.

kultur@jp.dk

Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...