Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Klezmofobia (Copenhagen Jazzhouse);.. | musik.guide.dk

Klezmofobia (Copenhagen Jazzhouse); Klezmofobia: Ganze Welt

<p> På plade er der masser af nuancer og rå kraft i Klezmofobia. Live udstråler de seks københavnere spilleglæde, men fem af dem med en rigeligt pæn attitude. </p>

Klezmofobia:

Ganze Welt

Tiger

Copenhagen Jazzhouse:

Klezmofobia,

lørdag aften

Måske bliver Klezmofobia i Danmark betragtet som et discount-orkester, eftersom dets cd'er sælges for en tyver. Men ude i verden gider man også godt høre den københavnske sekstet, der entusiastisk blander jødisk spillemandstradition med elementer af rock og balkanmusik. I de kommende måneder turnerer Klezmofobia f.eks. i Sverige og Tyskland, og i maj sidste år fik et besøg i Mexico stor opmærksomhed.

Udbredelsen af Klezmofobias musik skyldes blandt andet, at Tiger-butikkerne, som forhandler pladerne, findes i andre lande end Danmark.

I begyndelsen var det et nærmest videnskabeligt projekt for fem herrer, som gik sammen om at spille - og videreudvikle - den jødiske festmusik instrumentalt. Men sangerinden Channe Nussbaum, der i forvejen var (og stadig er) den centrale figur i to andre klezmerorkestre, Trio Klezmer og Spielniks, og desuden samlevende med Klezmofobias klarinettist, Bjarke Kolerus, kunne i længden ikke holdes ude.

På den første Klezmofobia-cd, den to år gamle "Tantz!", medvirkede hun blot på to numre. På den nye "Ganze Welt" er hun fuldgyldigt medlem af gruppen, som dermed har fået ekstra nuancer, større kraft og en uvurderlig musikalsk personlighed.

På visse numre, der oprindelig ikke synes tiltænkt deltagelse af en menneskestemme, kan man ganske vist tænke: Hvad skal hendes røst nu blande sig hér for? Men på de mere udprægede sangnumre, som hun er komponist til de fleste af, er hun altafgørende.

Grove akkorder

I sig selv udgør de fem mandlige musikere en mangfoldig kombination af stilarter og lydbilleder, som der er masser af kraft, overraskelseseffekt og eksplosivitet i. Ja, såmænd små momenter af galskab og kaos. At lade de gamle blæseinstrumenter møde elguitar og hårtslagne trommer får i passager Klezmofobia til at lyde som et dansk-jødisk svar på det norske Kaizers Orchestra.

Andreas Ugorskijs jazzguitar ligner et instrument, som de fleste ville klimpre uskyldigt på, men hans grove akkorder er tæt på magiske, især i de flot skårne musikalske collager "Grine Kuzine/Oy" og "Klafte".

Mørke, men mest lys

Fem af de seks på scenen fører sig frem med en venligsindet spilleglæde, som egentlig ikke yder musikken retfærdighed.

Den rummer både lys og mørke, som god musik oftest gør. Men live er bassisten Jesper Lund ene om at udstråle lumskhed, mystik og næsten en slags barskhed - blot hans kæmpemæssige trekantede instrument udstyrer ham med en fandenivoldsk attitude.

Klezmofobia

  • Blev dannet i 2004

  • Bjarke Kolerus, klarinet
  • Jonathan Nussbaum Aisen, trommer
  • Ole Reimer, trompet
  • Andrea Ugorskij, guitar
  • Jesper Lund, basbalalaika
  • Channe Nussbaum, sang

Diskografi

  • "Tantz!" (2006) og "Ganze Welt" (2008). Begge udgivet på Tiger Music. Kan kun købes i Tiger-butikker.

  • Klezmofobia medvirker som bryllupsorkester i fjerde afsnit af "Livvagterne", som sendes på DR 1 den 18. januar kl. 20 og natten mellem den 20. og 21. januar kl. 00.10.

  • Inspireret? Søg efter udgivelser med Kaizers Orchestra, Beirut og Klezmatics, evt. Channe Nussbaums danske soloalbum, "Hvis det ikke er kærlighed".

Anmeldelse: Paco de Lucia (DR Koncerthuset)

03-12-2010: Lidt modspil, ikke mindst feminint, ville have været velgørende for Paco de Lucia. Læs artikel

Anmeldelse: Katzenjammer: A Kiss before You go

02-01-2012: Katzenjammer spiller sprudlende musik, som stritter i mange retninger. Læs artikel

Anmeldelse: Trio Klezmer: Es sheint / Channe Nussbaum & Spielniks: Alt und aggresiv

30-04-2010: Channe Nussbaum har nok at se til som pladeaktuel med to orkestre og koncertaktuel med et tredje.

Læs artikel

Anmeldelse: Harald Haugaard: Burning Fields; Serras: Ø

02-04-2009: Det hele på Harald Haugaards aktuelle album fungerer i en perfekt blanding, hvor man ikke tænker over, hvad der er gammelt, og hvad der er nyt.

Læs artikel

Anmeldelse: The Strawbs: The Broken Hearted Bride

23-11-2008: Kampen mod religiøs fanatisme er tema på det seneste udspil fra folkrockgruppen Strawbs.

Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...