Find mere om:
Fra pigeskrig til mandesnak | musik.guide.dk

Fra pigeskrig til mandesnak

Musikmesse: Selv om pladebranchen er hårdt presset af illegal downloading og fald i cd-salget, er popstjerner stadig en attraktion hos børn og teenagere.

Cannes

Musikbranchens sol- og skyggesider viste sig i weekenden i Cannes.

Foran de fashionable hoteller på Boulevard de la Croisette ventede børn, teenagere og voksne i timevis på at få et glimt af popstjerner som Rihanna, Mika, Kylie Minogue og James Blunt. De skulle deltage i prisfesten NRJ Music Awards.

Og da det unge tyske rockband Tokio Hotel gik på scenen ved det tv-transmitterede awardshow, skete det til massive bifald, skrig og skrål.

Dermed blev der sat en fed streg under det faktum, at rock- og popmusik stadig kan tiltrække sig masser af opmærksomhed hos alle generationer, selv om det er blevet sværere at sælge cd'er, og pladeselskaberne hele tiden må finde sparekniven frem.

Ingen Winehouse


Den unge britiske soulstjerne Amy Winehouse skulle også have taget del i festlighederne i Cannes. Men efter den seneste uges skriverier om nye misbrugsproblemer blev hun væk fra den sydfranske by.

Sidste år var Amy Winehouse i Cannes og i god form. Hun drak te, mens hun blev interviewet om sit album ”Back to Black”, og om aftenen gav hun en udmærket koncert for et særligt indbudt publikum bestående af branche- og mediefolk.

Mange af dem er her igen i år. Tv-musikfesten lørdag aften er nemlig kun blikfanget for den ugelange internationale musikmesse Midem med knap 10.000 deltagere fra hele verden.

De mødes i det store festival- og kongrescenter ved havnefronten for at udveksle musik og erfaringer og for at høre højt profilerede mænd fra pladebranchen og beslægtede områder komme med bud på, hvordan pengestrømmen igen kan blive vendt den rigtige vej.

Cd-salget falder


»Den gode historie er, at omsætningen af musikdownloads stiger markant. Den dårlige nyhed er, at cd-salget bliver ved med at falde,« konstaterede formanden for pladebrancheorganisationen Ifpi, John Kennedy, der luftede en stor portion optimisme for fremtiden.

»De kommende år bliver hårde at komme igennem, bl.a. fordi vi fortsat kæmper med illegal downloading og piratkopiering. Men jeg tror på, at vi kan finde løsninger på problemerne, og inden for de næste 10 år vil indtjeningen begynde at vokse igen,« mente Ifpi-formanden.

Musik er kunst


Den danske cyberspaceentreprenør Janus Friis var inviteret til Midem for at fortælle om sine erfaringer med at etablere internetforretninger, som har musik, telefoni og tv som omdrejningspunkter.

»Det handler om at tænke stort, at alliere sig med dygtige mennesker og markedsføre forretninger, der kan gøre en forskel og skubbe til det eksisterende,« sagde Janus Friis blandt andet.

Bob Ezrin, der har produceret album med både Peter Gabriel og Pink Floyd, lagde vægt på, at krisen skal håndteres ved at tage udgangspunkt i musikken.

»Vi skal holde fast i, at musik er kunst og sikre, at musikerne får lov at være kreative. Vi skal ikke begynde med at tale om musik som et problem eller blot betegne det som indhold,« sagde Bob Ezrin, der i øvrigt brugte en stor del af sin taletid på at mindes fortiden.

Her og nu


For det danske rockband Dúné handler det i høj grad om her og nu samt fremtiden.

Det unge band er inden for få uger blevet hædret med flere priser i Danmark, og i weekenden modtog de i Cannes Border Breakers-prisen. Den bliver givet til bands og solister, der har opnået succes i hjemlandet og i andre EU-lande.

Dúné har dog formået af få fat i fans endnu længere væk. Takket være en velbesøgt bandprofil på det populære mødested på internettet MySpace har gruppen kontakt til fans i både Rusland og Mexico.

Desuden har gruppen fået produceret en MySpace-side i Japan, hvor der er stor interesse for de engelske sange med dansk afsender. Og måske får Dúné meget mere at gøre med Japan.

Da Dúné i aftes skulle spille en showcase for branche- og mediefolk, var der blandt de inviterede flere japanske pladeselskabsfolk.

»Vi gør, som vi plejer. Vi kører hinanden op og giver den gas,« sagde keyboardspiller Cecilie Dyrberg inden showet.

Før Dúné for alvor vil satse på at erobre Japan og Tyskland, der er et andet meget lovende marked, skal de fleste i bandet lige have klaret en enkelt ting:

»Vi skal først gøre skolen færdig,« understregede forsanger Mattias Kolstrup.

Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...