Find mere om:
Norge blev alt for lille | musik.guide.dk

Norge blev alt for lille

Den ustyrlige kvindekvartet Katzenjammer har indfriet drømmen om at blive professionelle musikere.

På det aftalte mødested for interviewet foran musiker-check-in på festivalpladsen i Tønder var man ikke i tvivl om, hvem de fire kvinder i Katzenjammer var.

De havde lige givet deres påklædning et pift med ekstra kulør, kjoler, som ikke er normale, og frisurer ud over det gængse.

Det samme kan man sige om deres musik. Der er vel kun de fire kvinder i hele verden, som sammen kan tilvejebringe den grænseoverskridende og alsidige musik, som de kan.

Undervejs bliver tankerne sendt ud af alle mulige musikbaner. Ingen sti skal tilsyneladende være uberørt.

Bevidste valg

De fire, Solveig Heilo, Anne Marit Bergheim, Marianne Sveen og Turid Jørgensen, er bevidste om deres fremgangsmåde.

”Der skal ingen grænser være. Bliver vi inspireret af punk, spiller vi på den måde, låner vi fra electronica, gør vi det, og er der noget fra en tegnefilm, som fænger hos os, ja, så tager vi det med,” fortæller gruppen.

Siden debut-cd’en ”Le Pop” i 2009 og turneer over stort hele verden med undtagelse af Afrika har de fire medlemmer udviklet sig endnu mere – og i forskellige retninger.

Derfor lægger gruppen heller ikke skjul på, at der har været mange diskussioner forud for den nye cd ”A Kiss Before You Go”, men den skal efter sigende være endnu mere vidtspændende end debutpladen, der ellers stikker ud i stort set alle retninger.

Maskulin og feminin

Gruppen blev grundlagt for seks år siden. Tre af dem gik sammen på en privat musikskole i Oslo og lærte hinanden at kende. Siden gik en af dem videre på en højere musikuddannelse og mødte her det sidste medlem.

En tur til Nashville, hvor gruppen arbejdede sammen med 10 forskellige sangskrivere i to uger, gav dem alvor blod på tanden.

Heldet på hjemmebane

Heldet ville, at hjemme i Norge sad Mats Rybø med en stak sange, og med dem som grundlag og Katzenjammers egne bud på musikken blev debut-cd’en ”Le Pop” en succes.

”Det var det maskuline og det feminine, der mødtes, og det udgør en fin blanding,” mener gruppen set i bakspejlet.

Stort salg ved koncerter

Norge er et lille land og med ikke så mange spillesteder. Derfor blev Katzenjammer nødt til at turnere i udlandet for at skabe et økonomisk fundament. I de sidste tre år har de udelukkende levet af musikken.

I Norge er debutpladen solgt i 10.-12.000 eksemplarer, og det er et pænt salg for en fysisk cd. Bandet fortæller også, at over halvdelen af deres solgte cd’er sker i forbindelse med dets koncerter.

Meget på farten

Katzenjammer er tit på farten. Efter koncerten i Tønder torsdag aften bragte deres tourbus dem videre til Arnhem i Holland, hvor gruppen giver en optræden fredag aften.

I Tønder gav medlemmerne sig også tid til at give en kort koncert på en mindre scene på festivalpladsen torsdag eftermiddag. Og de elsker at spille så meget som muligt – for at alle skal kende til Katzenjammer.

Rundt på hestekærre

I forbindelse med en musikfestival i Austin, Texas, spillede de på alle de små klubber, som de kunne komme af sted med. Som prikken over i’et kørte de til sidst rundt i byen på en hestekærre, så de sidste kunne få kendskab til gruppen.

Ny taktik

Med udgivelsen af den nye cd i næste måned ændrer Katzenjammer taktik. Gruppen vil ikke sprede sine koncerter over hele verden, men koncentrere sig om Europa. Det handler om rejseomkostninger m.m.

Derfor går efterårets turné til Sverige, Tyskland, Holland, England og Danmark. Bandet spiller den 1. og 2. november på henholdsvis Voxhall i Aarhus og Lille Vega i København.

Forskellige favoritkunstnere

For lige at understrege medlemmernes forskellighed kommer her deres favoritkunstnere: Bruce Springsteen, Tom Waits, Balkan-komponisten Goran Bregovic, bl.a. kendt for musikken til Emil Kusturicas film, og Thom Yorke fra Radiohead/filmmusikkomponisten Thomas Newmann.

Mens tre af medlemmerne nemt kunne udpege én favorit, kunne det fjerde ikke vælge mellem de to sidstnævnte.

LÆS OGSÅ: Katzenjammer: Le Pop

Katzenjammer

  • Seks år gammel norsk gruppe.
  • Medlemmerne er: Solveig Heilo, Anne Marit Bergheim, Marianne Sveen, Turid Jørgensen
  • De er alle multiinstrumentalister og har spillet professionelt i de sidste tre år.
  • Gruppen udgiver sin anden cd ”A Kiss Before You Go” i september og turnerer derefter i Europa, bl.a. to koncerter i november i Danmark.
  • www.katzenjammer.no

Anmeldelse: Katzenjammer (Tønder Festival)

26-08-2011: Katzenjammer blæser højt og flot på musikstilarternes normale rammer og har skabt sit eget univers. Læs artikel

Anmeldelse: Katzenjammer: A Kiss before You go

02-01-2012: Katzenjammer spiller sprudlende musik, som stritter i mange retninger. Læs artikel

Anmeldelse af Kira - May Your Mind Explode a Blossom Tree

16-10-2015: Luksus-vokalist Kira Skov tager konkurrencen op med Lana Del Rey. Læs artikel

Anmeldelse: Katzenjammer: Le Pop

24-08-2010: Den norske kvartet Katzenjammer står for en meget frigjort udgave af folkrock baseret på tempo og humør. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...