Find mere om:
Etatens sten i skoen | musik.guide.dk

Etatens sten i skoen

Krimi: Ian Rankins fremragende krimier har heldigvis en dygtig dansk oversætter.

Ian Rankin:

NAVN PÅ DE DØDE

(The naming of the dead)

Oversat fra engelsk af Søren K. Barsøe

436 sider, 299 kr.

UDKOMMER I DAG

[x] [x] [x] [x] [x]

Hvis man vil oversætte fra engelsk til dansk, skal man beherske begge sprog, faktisk især det sidste, og det gør Søren K. Barsøe heldigvis, for det er ikke ganske ligetil at oversætte Ian Rankin til vort modersmål. Han har sit eget modersmål, Rankin, og det er ikke så meget engelsk, som det er skotsk, hvad der blev gjort en del ud af i anmeldelsen af originaludgaven for halvandet år siden.

Scenen er skotsk, men også international. Året er 2005, der er G8-topmøde i Edinburgh, verdens ledere er forsamlet. Der er demonstrationer, optog, sikkerhedsfolk, medier, middage, receptioner og masser af politi. Bare ikke Rebus, naturligvis, for ingen ordentlig krimihelt bryder sig om magt og autoriteter, og det gør Rebus heller ikke. Han er etatens sten i skoen og er derfor blevet bedt om at holde sig på afstand, mens de fine folk er på besøg, og Skotland skal vise sig fra sin bedste side.

Rebus hører til på den anden siden, så den henstilling om at holde lav profil må han (lige så selvfølgeligt) se sig nødsaget til at ignorere, da noget der ligner en lokal mordsag opstår midt i det internationale topmøde. Man aner en seriemorder, højst ubelejligt, når man nu har besøg af George W. Bush og konsorter på fransk visit.

Insisterende ølånde


Myndighederne vil dysse sagen ned, men ind på scenen træder Rebus med sin intense og insisterende ølånde, replikker så spidse som dartpile og en utrættelig søgen efter en sandhed og en orden, som han længst har tabt i sit private liv. En klassisk figur og dog umiskendeligt sin (og Rankins) helt egen, her på fri fod i en af de bedste Rankin-romaner af dem alle.

For vi er efterhånden ved at kunne betragte værket samlet. På originalsproget er Rankin allerede gået på pension med romanen Exit Music, så snart kommer der ikke mere.

Hvis den flittige og vel i grunden hjertevarme Rankin altså kan nænne det. Foreløbig kan man glæde sig over, at de danske udgaver er lidt bagefter, hvorfor der er mere i vente også efter denne.

niels.lillelund@jp.dk

Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...