Find mere om:
Et musikvartegn brænder | musik.guide.dk

Et musikvartegn brænder

<p> Berliner Philharmonie, som er den officielle betegnelse for den flotte koncertsal, hvori der i dag opstod brand, er ikke blot den klassiske musiks koncerthøjborg i Berlin, men også et vartegn. </p>

Koncerthuset blev fra 1960 til 1963 bygget nær Potsdamer Platz og den forhenværende mur mellem de to tyske stater. Placeringen skete som en markering af, at de to bydele og stater hørte sammen, og i håbet om, at huset engang skulle blive det kulturelle midtpunkt i byen. Det er det som bekendt i dag,

Koncertsalen er hjemsted for Berliner Philharmoniker, hvis kostbare instrumenter måtte reddes ud af brandfolkene. Opbygningen er bemærkelsesværdig med orkestertribunen noget nær i midten omgivet af store tribuner, der næsten som i en rutsjebane synes at bevæge sig nedad mod scenen.

DR's koncertsal inspireret af Berlin

Denne opbygning er senere overtaget andre steder, og den bliver også at se i Danmarks Radios kommende koncertsal på Amager fra januar 2009.

Akustikken var ikke vellykket i første omgang, og den måtte forbedres i flere omgange, inden den legendariske dirigent Herbert von Karajan blev tilfreds. I folkemunde er filharmonien opkaldt efter ham som "Zirkus Karajani".

Foruden den store sal, som rummer næsten 2.500 tilhørerpladser, er der ved siden af en mindre kammermusiksal i en tilsvarende form. Her var en lunchkoncert med Armida Strygekvartetten netop afsluttet, da branden blev opdaget tirsdag over middag.

Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...